Primăria Iași promite: 10.000 de metri pătrați de „parcări verzi” pe spațiile virane dintre blocuri

Municipalitatea ieşeană va demara un amplu program de realizare de parcări ecologice, în cadrul unei inițiative unice în istoria oraşului. Demersul Primăriei Municipiului Iași este menit să protejeze şi mediul înconjurător, soluţia propusă nefiind una clasică, ci ecologică. Concret, proiectul vizează amenajarea, în spațiile virane dintre blocurile din municipiu, a unor „parcări verzi” („green parking”), arată pagina oficială de Facebook a administrației ieșene.

 

Proiectul, care a fost aprobat în această săptămână de către consilierii locali, include realizarea de astfel de parcări pe o suprafaţă totală de 10.000 de metri pătraţi. Valoarea totală estimată este de 2 milioane de lei, iar durata de realizare estimată este de 10 luni. Sumele estimate au drept bază preţurile şi tarifele la nivelul anului 2016.

 

 

„Este un proiect mai vechi al nostru, dar în urma consultărilor cu cetăţenii, în cadrul dezbaterilor publice despre proiectul bugetului municipiului pe acest an, am decis să îl implementăm mai rapid. Va exista un capitol nou în bugetul pe acest an, «Amenajare de parcări verzi». Vom realiza parcări ecologice pe spaţiile dintre blocuri, cu avizul Agenţiei de Protecţie a Mediului, un sistem care să permită creşterea ierbii. Nu aş vrea să apelăm neapărat la beton, pentru că acoperă foarte mult din suprafețele disponibile. În urma discuţiilor avute la dezbaterile publice, am identificat mai multe zone, printre care unele din cartierul Nicolina sau din zona Ciurchi. Amplasamentele vor fi stabilite cu exactitate funcție specificul zonei”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

 

Parcările ecologice sunt în prezent în centrul atenţiei arhitecţilor urbani în toate zonele aglomerate ale marilor oraşe, constituind o soluţie concretă, eficientă ecologic şi economică. Această soluţie tehnică asigură reducerea scurgerii apelor pluviale şi a gradului de poluare, reduce suprafaţa impermeabilă a unui spaţiu de parcare şi micşorează temperatura la nivelul solului. Soluţia constructivă presupune realizarea unor straturi succesive compuse din: substrat drenant din balast, strat de nivel din nisip, umplutură cu teren vegetal în care este inclus şi grătarul din polietilenă pentru susţinerea gazonului semănat.

 

 

În galeria foto sunt câteva exemple de „parcări verzi”. Varianta care va fi aplicată la Iași va fi stabilită în urma concursurilor de soluții și licitațiilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here