Primăria Iași nu știe ce a făcut cu 400 hectare de pădure. Garda Forestieră: „O anomalie!”

În condițiile în care municipiul Iași a fost declarat în mod oficial cel mai poluat oraș din România, autoritățile silvice au constatat că Primăria ieșeană nu deține documente și acte legale nici măcar pe suprafețele de pădure pe care le are acum în administrare. Situația halucinantă a fost reclamată în justiție de către oficialii Gărzii Forestiere Suceava, dar pînă în momentul de față nici un reprezentant al Municipalității nu a avut nici un fel de reacție. Ca atare, Iașul se află acum în pericol de a rămâne și fără singura sursă de vegetație și chiar fără oxigenul ce provine de la infima zonă forestieră pe care o mai are încă în administrare.  

Proces năucitor în justiție: Mihai Gășpărel, șeful Gărzii Forestiere Suceava, a acționat în judecată Primăria Iași pe motiv că instituția în cauză ar fi devenit în mod ilegal proprietara unei suprafețe de teren cu vegetație forestieră, de aproape 400 de hectare. Inspectorii forestieri au acuzat că Primăria ieșeană stăpânește în acte suprafața de 8,5 ha de teren forestier, iar Consiliul Local al Municipiului este proprietar al vastei suprafețe de 385 ha, în baza unor titluri de proprietate ilegale.

’’Trebuie corectată această anomalie. Primăria Municipiului Iași a fost informată, în repetate rînduri, cu privire la neconcordanța dintre numele înscrise în titlurile de proprietate față de cele înscrise în anexele de validare, dar nu a fost găsită nici o rezolvare a problemei. Mai mult, răspunderea a fost pasată pe seama instituției noastre dorindu-se blocarea activității în ceea ce privește regimul silvic’’, explică inspectorul-șef  Mihai Gășpărel.

Un dosar devastator la adresa lui Chirica

Dosarul de la Judecătoria Iași este devastator la adresa primarului Mihai Chirica în condițiile în care orașul se află pe un neonorant prim loc în țară la capitolul poluare. Primăria ieșeană și Consiliul Local al Municipiului Iași sunt acuzate că au devenit ilegal proprietare pe o suprafață imensă de 400 de hectare de terenuri de vegetație forestieră. Într-o plângere înaintată magistraților, Garda Forestieră Suceava, prin inspectorul-șef Mihai Gășpărel, a acționat în judecată Comisia Locală pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași dar și Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași. În documentul oficial, șeful Gărzii Forestiere Suceava le-a cerut judecătorilor să constate nulitatea absolută a titlurilor de proprietate emise de Comisia Județeană Iași, punerea în posesie fiind făcută în mod ilegal.

’’Actele de proprietate au fost emise ilegal. Cerem anularea lor’’

’’Primăria Municipiului Iași este proprietarul suprafeței de 8,5 ha de teren forestier în baza unui proces-verbal de punere în posesie din 14 mai 2002. Ulterior, pe 2 iulie 2002, a fost emis și titlul de proprietate. Punerea în posesie s-a efectuat în baza HCJ 186/20 noiembrie 2002 care validează anexa aferentă cuprinzând comunele, orașele sau municipiile cărora li se reconstituie, conform prevederilor legale, la cerere, dreptul de proprietate asupra terenurilor cu vegetație forestieră în care ca proprietar este înscris Municipiul Iași. Astfel, Comisia locală de fond funciar a pus în posesie o altă entitate – Primăria Municipiului Iași. Deci, atât la punerea în posesie cât și la emiterea titlului de proprietate nu a fost respectată Hotărârea Comisiei Județene de Fond Funciar Iași. Același lucru s-a întâmplat și în cazul Consiliului Local al Municipiului Iași care este proprietarul suprafeței de 384,33 ha de teren forestier, în baza unui titlu de proprietate din data de 5 ianuarie 2009. Și în acest caz, Comisia locală de fond  funciar a pus în posesie o altă entitate, respectiv  Primăria Municipiului Iași. Nici de această dată nu a fost respectată Hotărârea Comisiei Județene de Fond Funciar Iași din data de 4 iunie 2005. Conform documentelor care atestă proprietatea – procesul verbal de punere în posesie și titlul de proprietate – Municipiul Iași nu este proprietar al vreunei suprafețe de fond forestier. Ca urmare a celor constatate, potrivit art 3 din Legea 169/1997 pentru modificarea și completarea Legii fondului funciar 18/1991, solicităm anularea actelor de proprietate întrucât acestea au fost emise cu încălcarea prevederilor legilor fondului funciar. În concluzie, toate aceste documente sunt lovite de nulitate absolută. Pe aceste considerente, solicităm admiterea acțiunii și constatarea nulității absolute a titlurilor de proprietate din 2 iunie 2002 și din 5 ianuarie 2009, ambele fiind emise de Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Privată asupra Terenurilor Iași, cu încălcarea prevederilor Legii fondului funciar’’, au arătat în acțiune, reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava, prin intermediul consilierului juridic Brândușa Simiraș.

Nicu SAMSON

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here