Scandalul privind înghesuirea unui bloc nou printre aleile și imobilele vechi situate vis a vis de blocul Negruzzi a ajuns la prefect, care solicită anularea primelor autorizații emise @ „Dezvoltatorii”, firmele Great Lakes Construction SRL și Next Capital Investment SRL, se judecă și cu locatarii care au contestat în instanță Planul Urbanistic Zonal, document care potrivit primăriei ar face posibilă construirea acestui bloc
Scandalul continuă în Copou, unde firmele Great Lakes Construction SRL și Next Capital Investment SRL vor să înghesuie un bloc nou între aleile si imobilele situate vis a vis de Colegiul Costache Negruzzi și asta în ciuda opoziției vecinilor și a neregulilor constatate de unele instituții ale statului în eliberarea documentației urbanistice. A venit rândul prefectului județului Iași să intervină în acest scandal. Astfel, chiar dacă nu au obținut autorizația de construire pentru ridicarea blocului și asta deoarece Planul Urbanistic Zonal (PUZ) a fost contestat în instanță, cele două firme s-au apucat să execute unele lucrări, mai exact „să-și pregătească terenul”. Este vorba despre unele lucrări de deviere și extindere a rețelei de apă și canalizare pentru a pregăti astfel racordarea viitorului bloc de pe strada Toma Cozma nr. 7B-9. Numai că mai multe instituții ale statului au constatat că până și aceste lucrări la rețelele de utilități au fost efectuate cu încălcarea prevederilor legale. Cele două fime, Great Lakes și Next Capital, au realizat lucrările în baza unei autorizații care a fost emisă nelegal, după cum au constatat atât Inspectoratul de Stat în Construcții cât și Direcția pentru Cultură. Având în vedere constatările celor două instituții, prefectul a solicitat în justiție anularea autorizației și revenirea la situația inițială, adică aducerea rețelelor la forma pe care o aveau înainte de realizarea de realizarea lucrărilor.
Primăria a încălcat din nou Legea
Direcția pentru Cultură și Inspectoratul de Stat în Construcții au constatat că municipalitatea a emis autorizația nr.582/7.06.2018 pentru „deviere rețea canalizare pe teren situat în Iași, strada Toma Cozma 7B-9, extindere rețea apă, branșament apă și rețea canalizare” fără respectarea prevederilor legale. Mai exact, terenul pe care se intenționează construirea noului bloc se află într-o zonă de protecție a monumentelor istorice și face parte din situl arheologic Centrul Istoric Curtea Domnească. Ori, în acest caz, Primăria Iași a emis certificatul de urbanism și autorizația de construire fără să se impună obținerea avizului de la Direcția pentru Cultură deși acest lucru era obligatoriu.
„Potrivit Legii, anularea autorizațiilor de construire sau de desființare poate fi cerută, în condițiile Legii și de către prefect inclusiv la sesizarea expresă a organelor de control ale Inspectoratului de Stat în Construcții. În considerarea celor mai sus expuse, solicităm să admiteți acțiunea și să dispuneți anularea autorizației de construire nr. nr.582/7.06.2018 emisă de primarul municipiului Iași”, se arată în acțiunea depusă la instanță de prefectul județului.
Mai multe procese
În prezent, la instanțele ieșene, la Tribunalul Iași și la Curtea de Apel Iași, se află în stare de judecată mai multe procese care privesc acest proiect imobiliar. Este vorba despre contestații depuse de locatarii blocurilor situate vis a vis de Negruzzi, care au solicitat anularea Planului Urbanistic Zonal care prevede construirea mult contestatului bloc cu 4 etaje. Ieșenii au arătat că blocul se va construi pe un teren instabil existand riscul producerii unor alunecări de teren.
„Problema principală care se pune în legătură cu PUZ-ul în discuție este aceea că prin implantarea unui bloc în zona respectivă se pune în pericol stabilitatea versantului. Prin urmare, vor fi amenințate din cauza unui risc crescut de alunecare construcțiile din imediata vecinătate. Deplasările de teren din zonă pot antrena dislocări și pe distanțe mari având consecințe asupra unor clădiri mai îndepărtate cum ar fi Colegiul Costache Negruzzi. În mod suprinzător, studiul geotehnic intocmit forțează în mod tendențios încadrarea terenului în categoria de risc mediu, iar Comisia de versanți accepta fără discernământ această încadrare. Sunt ingorate în mod nepermis studii anterioare serioase care încadrează zona fără echivoc în categoria celor cu risc ridicat de alunecare”, au arătat locatarii în fața judecătorilor.
Nu există căi de acces
De asemenea, locatarii au arătat că studiul de circulație depus pentru autorizarea acestei investiții nu conține date reale. Aceștia au arătat că respectivele căi de acces nu au lățimea care este trecută în documentația și mai mult decât atât unele din străzile precizate nici măcar nu există. În aceste condiții în zonă nu va mai putea intra nici măcar mașină de pompieri după construirea acestui bloc.
„Va deveni problematic accesul mașinilor de intervenție iar la unele scări nu vor mai putea interveni mașinile de pompieri. Traficul greu, mai ales în perioada construcției, va pune în real pericol integritatea imobilelor vecine în condițiile în care în zonă este plasată la mică adâncime o conductă de gaz metan de mare diametru a cărei fisurare poate crea un dezastru”, se mai arată în cererea prin care iesenii au solicitat anularea Planului Urbanistic Zonal.
Constantin MAZILU