Primar potlogar! Școală reparată cu 7 miliarde, scoasă la vânzare pentru 3 miliarde

@ O școală gimnazială de peste 400 metri pătrați a fost scoasă la vânzare cu o sumă cu care în Iași poți cumpăra cel mult un chioșc @ Situația este revoltătoare și din cauza faptului că școala gimnazială din Horodiștea, comuna Cotnari, este vândută pentru o sumă mult mai mică decât valoarea lucrărilor de reparații suportată de imobil @ Primarul Vasile Crețu declară senin că vrea să vândă școala deși reglementările Ministerului Educației interzic acest lucru

GALERIE FOTO

Aproape 100 de ani, în satul Horodiștea din comuna Cotnari a funcționat una dintre cele mai mari școli gimnaziale din județul Iași. Este vorba despre o clădire cu mai multe corpuri, cu o suprafață utilă de peste 400 metri pătrați, care putea adăposti sute de elevi chiar și într-un singur schimb. Această clădire impozantă face acum obiectul unui șmen imobiliar pus la care chiar de primarul comunei, Vasile Crețu. Astfel, aleșii comunei Cotnari au avut ocazia să constate în timpul ședinței pe care au ținut-o la mijlocul acestei luni că mapa cu proiectele de hotărâre conține și o serie de documente premergătoare procedurii de vânzare a școlii gimnaziale din satul Horodiștea. Este vorba despre raportul de evaluare al clădirii, dar și proiectul de hotărâre și alte documente prin care se încearcă scoaterea imobilului din domeniul public al statului și trecerea în domeniul privat al Consiliului Local al comunei Cotnari. Trebuie precizat că potrivit Legii, bunurile aflate în domeniul public al statului nu pot fi vândute și din acest motiv Crețu a declanșat această procedură de transfer în domeniul privat al Consiliului Local.

Inspectoratul Școlar: “Nu poate fi vândută”

Șefii Inspectoratului Școlar Județean Iași nu știau de intenția primarului Vasile Crețu de a vinde școala din Cotnari. După ce au studiat copiile puse la dispoziție de jurnaliștii 7 Est, respectiv raportul de evaluare și proiectul de hotărâre a Consiliului Local, șefii Inspectoratul Școlar au transmis că dacă Primăria Cotnari va vinde această școală atunci se va încălca Legea. Asta deoarece conform Legii, nici o școală din România nu poate fi desființată și vândută fără acordul Ministerului Educației.

“Această hotărâre nu se poate aplica fără să existe acordul ministrului Educației și fără parcurgerea unor anumite etape, conform ordinului nr. 5819/25.11.2016, ordin ce reglementează procedura de eliberare a avizului conform pentru schimbarea destinației bazei material”, a transmis conducerea Inspectoratului Școlar Județean.

Ordinul ministrului Educației prevede că schimbarea destinației unei unități de învățământ se poate face pentru o perioadă de maximum 10 ani pentru activități desfășurate de către alte instituţii publice. Ori, cetățenii din Horodiștea au auzit inclusiv faptul că un “întreprinzător”  local vrea să amenajeze în incinta școlii o croitorie. De asemenea, unii consilieri locali din Cotnari pasionațI de vânătoare și-au manifestat intenția de a cumpăra imobilul. Aceștia ar vrea să amenajeze aici un complex de vânătoare. Actul normativ menționat nu prevede în nici un caz înstrăinarea definitivă a clădirilor în care funcționează unitățile de învățământ.

Evaluată la un preț mai mic decât lucrările de reparații

Pe lângă faptul că Primăria Cotnari vrea să vândă clădirea școlii, în timp ce elevii din sat fac naveta, iar localitatea nu are creșă și grădiniță, trebuie precizat că școala gimnazială din Horodiștea a fost evaluată în vederea vânzării la un preț de numai 273.300 lei adică 60.700 euro. Asta în condițiile în care Școala Gimnazială Horodiștea a fost modernizată cu o sumă de 700.000 lei iar lucrările respective au fost recepționate în anul 2013. Mai mult decât atât, în condițiile în care chiar într-o gazetă locală editată de Primăria Cotnari se spune că această unitate de învățământ a fost modernizată cu 700.000 lei, primarul a declarat senin că investiția s-a ridicat la numai 300.000 lei și cu toate acestea ar vinde imobilul cu 273.000 lei. În concluzie, primăria nu vrea să-și recupereze nici invesiția și nici măcar valoarea terenului în suprafață de 5.214 metri pătrați.

“Să știți că m-am gândit să o vând. Păi și așa stă și se strică. Am încercat să o conservăm, s-a degradat. Dacă nu reușim să o vindem măcar să o închiriem sau să o concesionăm”, a spus primarul Vasile Crețu.

Conform unor surse din administrația locală, primarul vrea să vândă clădirea unor apropiați ai săi cu care a negociat deja. Pentru a justifica demersurile de vânzare supuse aprobării Consiliului Local primarul le-a spus aleșilor că o firmă vrea să amenajeze în clădirea respectivă un centru medico-social.

“Dacă ar fi așa, atunci Primăria ar pune la dispoziția firmei respective fosta Maternitate din Cotnari, o clădire situată lângă primărie care este abandonată, are și mobilier. Apoi dacă vindem la prețul la care dorește primăria să vândă clădirea școlii din Horodiștea noi nu ne scoatem nici măcar banii pe teren. În raportul de evaluare care ne-a fost pus la dispoziție se vorbește numai de valoarea clădirii. Vreau să vă spun că au fost situații în care Primăria Cotnari a vândut terenuri și cu 10 euro pentru un metru pătrat”, a spus Petru Beșleagă, consilier local în comuna Cotnari.

Doi condamnați vor să vândă o școală

De demersurile de înstrăinare a clădirii școlii sunt susținute de primarul Vasile Crețu și contabilul primăriei Ion Guguianu. Amândoi au fost condamnați în anul 2012 pentru săvârșirea unor infracțiuni de abuz în serviciu. Crețu refuzase să pună în posesie pe o suprafață de teren o familie din comună și a fost condamnat să plătească niște daune cominatorii în valoare de 19.207 lei.  Contabilul Guguianu trebuia să pună poprire pe leafa lui Crețu și a refuzat și de aceea a fost condamnat la rândul său pentru abuz în serviciu.

În plus, Crețu mai așteaptă încă sentința în dosarul penal 1128/239/2014, aflat pe rolul Curții de Apel Iași. Partea vătămată în acest dosar este Maria Steclaru. Femeia avea dreptul să dețină cu titlu de proprietate o suprafață de 5.000 mp pe raza comunei, iar Crețu a refuzat să dea terenul. Și în acest dosar Crețu este judecat pentru abuz în serviciu, o sentință definitivă urmând a fi pronunțată în perioada următoare.

Constantin MAZILU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here