Un primar din județul Iași este la un pas să-și piardă averea din cauza modului în care în urmă cu mai bine de zece ani a gestionat un proiect cu finanțare europeană. Iulian Marcu, primarul comunei ieșene Ungheni, s-a trezit cu sechestru din cauza unei datorii de 430.000, și poate avea probleme cu Agenția Națională de Integritate, deoarece nu a menționat datoria în declarația de avere. Două comune, Ungheni și Golăești au gestionat defectuos proiectele finanțate, iar statul s-a îndreptat împotriva primarilor. „Este vorba de unele cheltuieli de care eu nu am avut cunoștință. Am reușit să ridic sechestrul. Eu chiar nu am avut cunoștință de acele cheltuieli”, a spus Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.
Din cauza unui proiect făcut în urmă cu mai mulți ani cu Primăria Golăești, primarul din comuna Ungheni, Iulian Marcu, s-a trezit cu un sechestru de sute mii lei pe persoană fizică. Marcu și Mihai Bîzdîgă, fostul primar din comuna învecinată, au constituit o asociație de dezvoltare intercomunitară pentru a accesa mai multe proiecte. Au obținut finanțare pentru un proiect pe care nu au reușit însă să-l implementeze. Cheltuielile au fost acoperite de Fondul de Garantare, iar ANAF a atras răspunderea personală pentru cei doi primari.
Astfel, ANAF i-a pus sechestru pe un apartament și un teren, iar primarul din Ungheni urmează să restituie 430.000 lei în contul investițiilor. Povestea a început prin 2012, când comunele Ungheni și Golăiești s-au asociat pentru a obține finanțare în contul unor proiecte de infrastructură, rețele de apă și canalizare. Mihai Bîzdîgă, fostul primar din Golăiești era președintele asociației, iar Iulian Marcu era vicepreședinte.
Sechestru pentru o datorie de 400.000 lei pentru primarul din Ungheni! Un proiect cu localitatea Golăiești era să-l lase fără avere
Finanțele ieșene au constatat în 2020 că Asociația de Dezvoltare Comunitară Ungheni- Golăiești avea debite de 430.000 lei, din care 395.000 lei erau datoriile și restul penalități. Asociația a apărut pentru a implementa unele proiecte, printre care modernizarea unui drum comunal DC 16, pe o lungime de peste 8 kilometri, înființarea rețelei de canalizare și înființarea unui centru de copii. Asociația a înregistrat datorii de 205.000 lei către Fondul Național de Garantare în contul sumelor neeligibile din cadrul proiectului, restul datoriei fiind alte penalități și amenzi. Statul s-a îndreptat împotriva lui Mihai Bîzdîgă, fostul primar din Golăiești, și Iulian Marcu, primarul din Ungheni, pentru atragerea răspunderii solidare a acestora. Deși era vicepreședinte al asociației, Iulian Marcu susține că nu a semnat nimic în acest sens, iar Finanțele i-au cerut o serie de documente pe care primarul din Ungheni nu le-a mai adus. Cum acesta s-a făcut că plouă, statul i-a pus sechestru pe un apartament din Nicolina și pe un teren din Ungheni în contul celor 430.000 lei.
„Întrucât debitorul contestator nu a achitat obligațiile fiscal și nu a fost indetificată solicitatrea de suspendare privind suspendarea măsurilor de executare silită, organul fiscal a procedat la continuarea măsurilor de executare silită prin instituirea sechestrului asupra bunului imobil, cota ½ din apartamentul situate în Iași, șoseaua Nicolina, în suprafață de 89 mp ș, și cota de ½ asupra unui teren din Holboca, de 900 mp”, se arată în adresa ANAF depusă la instanță.
Primarul din Ungheni a fost bun de plată! ANAF a menționat reaua credință a celor din asociație
În fapt, asociația din care au făcut parte comunele Ungheni și Golăești nu și-au îndeplinit obligațiile fiscal către stat și nu a plătit impozitele, asigurările sociale și altele. Cum asociația a intrat în insolvență, statul s-a îndreptat către cei care au făcut parte din ADI. Culmea, desi a fost chemată să explice cum s-a ajuns la acea datorie, primarul din Ungheni nu a mai dat curs solicitării ANAF și s-a trezit cu sechestru. Partenerul său de afaceri, fostul primar din Golăiești, a scăpat basma curată.
„Faptul că, în urma demersurilor efectuate de organul fiscal, resprezentantul legal al entității care a deținut și calitatea de ordonator principal de credite (primar) a UAT Ungheni, membru al asociației, beneficiar al proiectului, nu și-a îndeplinit îndatoriile care îi reveneau în acest sens în condițiile legii, reprezentantul legal al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Golăiești- Ungheni, nu a făcut diligențele necesare punerii în legalitate a entității de îndată, anterior declarării stării de insolvabilitate, neasigurând astfel stricta îndeplinire a îndatorililor pe care legea, actul constitutiv, le impun. De asemenea, având în vedere că în calitatea de vicepreședinte al Asociației nu a putut recupera sumele datorate către ADI Golăiești de cei doi membri ai asociației , avea obligația de a apela la instanțele de judecată. Toate aceste fapte dovedesc reaua credință a reprezentantului legal”, se mai arată în întâmpinarea depusă de ANAF.
Primarul Iulian Marcu: „Nu am avut cunoștință de acele cheltuieli”
După aporape trei ani de procese, primarul din Ungheni susține că a obținut ridicarea sechestrului asupra bunurilor pe care le deține. Acesta a dat vina pe fostul primar din Golăiești pentru faptul că s-a trezit cu sechestru pe avere.
„Este o poveste lungă începută cu Golăești pe o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară . Eu am fost vicepreședinte, iar fostul primar din Golăiești era președinte. E vorba de unele cheltuieli de care eu nu am avut cunoștință. Am reușit să ridic sechestrul. Eu chiar nu am avut cunoștință de acele cheltuieli. E vorba de o asociație, formată dintr-o adunare general de 3 persoane. O decizie de două treimi era suficientă și fără votul meu și m-am trezit cu răspunderea. Am reușit ca în instanță să ridic sechestrul”, a mai menționat Iulian Marcu, primarul comunei Ungheni.
Vlad ROTARU