@ După 20 de ani de proceduri birocratice, statul român a decis să-i despăgubească pe moștenitorii Verei Myller-Lebedev cu doar 1.100 de euro pentru conacul de la Movileni, confiscat de către regimul comunist @ Vera Myller – Lebedev a fost prima femeie din România care a dobândit titlul de profesor universitar, fiind numită la Catedra de algebră superioară din cadrul Universității din Iași printr-un decret semnat de regele Ferdinand în noiembrie 1918 @ Soțul acesteia era Alexandru Myller, savant de reputație internațională și eminent profesor al Universității din Iași, considerat ctitorul școlii matematice ieșene @ Comuniștii au mai confiscat de la familia Myller 3 kilograme de monede de aur @ „Un astfel de imobil nu putea valora atât de puțin. Pe baza foii matricole a imobilului, unde sunt menționate câteva informații cu privire la imobil, valoarea de impozitare, venitul anual obținut din exploatare și cu ajutorul unei expertize vom demonstra că valoarea conacului de la Movileni este mult mai mare decât cea manționată în decizia Comisiei.” a declarat Mihai Lupu, avocatul moștenitorilor Myller
Moștenitorii familiei Myller încearcă de aproape 20 de ani să obțină de la statul român despăgubiri pentru imobilele confiscate în timpul regimului comunist. Vera Myller – Lebedev a fost prima femeie din România care a dobândit titlul de profesor universitar, fiind numită la Catedra de algebră superioară din cadrul Universității din Iași printr-un decret semnat de regele Ferdinand în noiembrie 1918. Soțul Verei era Alexandru Myller, savant de reputație internațională și eminent profesor al Universității din Iași, considerat ctitorul școlii matematice ieșene. În anul 1949, comuniștii au confiscat o parte din proprietățile familiei Myller, printre care și o moșie situată în comuna Movileni, compusă dintr-un conac și mai multe hectare de teren.
După revoluție, moștenitorii familiei Myller au încercat să obțină înapoi bunurile confiscate abuziv de comuniști. Terenurile familiei au fost retrocedate, însă conacul Myller de la Movileni a fost demolat, astfel că moștenitorii au fost nevoiți să meargă pe procedura despăgubirilor. După 20 de ani statul român le propune 1.100 euro drept despăgubire pentru conacul confiscat și demolat! Nepoata atacă decizia de despăgubire în instanță și cere judecătorilor o despăgubire de 40 de ori mai mare. În 2005, într-un alt proces intentat statului român, nepoata soților Vera și Alexandru Myller, a obținut dreptul de a fi despăgubită pentru confiscarea în anul 1969 de către comuniști a 463 monede din aur, cântărind aproximativ 3 kilograme, deținute de bunicii ei.
Despăgubiri de 40 de ori mai mari
În decembrie 2018, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a propus nepoatei familiei Myller o despăgubire de 5.556 lei pentru conacul confiscat și demolat. Avocatul Mihai Lupu, în calitate de reprezentant al Anei Ruxandra Myller, cere judecătorlior anularea parțială a deciziei de compensare, doar în privința compensării prin 5.556 puncte. Valoare propusă de statul român este considerată mult inferioară față de valoarea reală a imobilului-conac, reprezentanții Anei Myller solicitând o compensare de aproape 40 de ori mai mare, respectiv 200.000 de puncte. Potrivit legii 165/2013 care reglementează procesul de compensare a imobilelor preluate abuziv de către stat, valoare unui punct este egală cu 1 leu. Prin urmare, familia Myller solicită în fapt acordarea de despăgubiri în cuantum de 200.000 de lei, echivalentul a peste 40.000 de euro, în timp ce statul român este dispus să achite puțin peste 1.100 de euro.
Cumpărat în 1931, confiscat în 1949
„Conacul, împreună cu întreaga moșie, au fost dobândite de Vera Myller prin contractul de vânzare-cumpărare din 21 ianuarie 1931. Imobilul a fost trecut abuziv în proprietatea statului în anul 1949. Restituirea în echivalent a fost solicitată în anul 2001. Prin dispoziția 64 din 20.02.2006 a primarului comunei Movileni s-a propus acordarea de despăgubiri, persoana îndreptățită fiind Myller Ana Ruxandra. Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor a considerat că despăgubirile cuvenite pot fi echivalate prin acordarea de 5.556 puncte, valoare mult inferioară valorii reale a conacului la data preluării de către stat. Singurul document pe baza căruia pot fi calculate despăgubirile este foaia matricolă comunicată de Arhivele Statului care atestă că imobilul era compus din parter (3 camere și două dependințe) și etaj (4 camere) construcția fiind realizată din cărămidă și acoperită cu tablă. Conacul aducea un venit brut de 10.000 lei/an.” își argumentează Ana Myller cererea de chemare în judecată a Comisiei. Foaia matricolă a conacului la care face referire avocatul familiei Myller a fost actualizată cu ocazia recensamântului fiscal al proprietăților imobiliare din 1942-1943 și conține informații despre valoarea de impozitare și veniturile obținute în urma exploatării.
Decizie arbitrară
Contactat telefonic, avocatul Mihai Lupu a făcut câteva precizări cu privire la acțiunea depusă în numele familiei Myller. Potrivit avocatului, decizia privind stabilirea valorii despăgubirilor dată de Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor în decembrie 2018 nu are la bază niciun document. Foaia matricolă a imobilului depusă la dosar va fi utilizată pentru evaluarea proprietății. ”Valoarea de 5.556 puncte, adică echivalentul a 5.556 lei, este una arbitrară. Un astfel de imobil nu putea valora atât de puțin. Pe baza foii matricole a imobilului, unde sunt menționate câteva informații cu privire la imobil, valoarea de impozitare, venitul anual obținut din exploatare și cu ajutorul unei expertize vom demonstra că valoarea conacului de la Movileni este mult mai mare decât cea manționată în decizia Comisiei.” a declarat Mihai Lupu.
Rareș Neamțu