Prietenia dintre ApaVital și firma de casă, Iasicon, amendată cu 500.000 de euro

În urmă cu două săptămâni, Apavital a înregistrat la Tribunalul Iași două cereri de chemare în judecată a companiei Iasicon SA. Obiectul litigiilor îl constituie emiterea unor ordonanțe de plată pentru suma de 2.200.000 de lei. Procesele fac parte dintr-o serie de litigii mai ample între cele două societăți, altădată bănuite de o prietenie soră cu corupția. Mărul discordiei îl reprezintă modalitatea de derulare a două contracte de lucrări finanțate în cadrul unui proiect cu fonduri europene. Prietenia dintre cele două societăți a fost stricată de insistențele consultantului care a asigurat managementul proiectului European, care a obligat Apavital să sancționeze Iasicon pentru nerespectarea contractelor. Deși reprezentanții Apavital au tergiversat cât au putut aplicarea sancțiunilor, consultantul Eptisa nu s-a lăsat înduplecat. O ”eroare” strecurată de Apavital intr-un document i-a dat posibilitatea Iasicon să scape până acum de plata celor 500.000 de euro daune.

În cadrul Programul Operaţional Sectorial Mediu, Apavital SA a derulat între anii 2012-2016 proiectul “Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Iaşi”, finanțat de Uniunea Europeană cu peste 104 milioane euro. În cadrul acestui proiect au fost cuprinse un număr de 15 contracte de lucrări care au fost atribuite în cursul anului 2012 de către Apavital prin intermediul Serviciului Electronic de Achiziții Publice. Totodată, Apavital a fost obligată să externalizeze managementul proiectului și supervizarea lucrărilor, serviciul fiind atribuit companiei de consultanță Eptisa.  Trei dintre cele 15 contracte de lucrări sunt câștigate de compania de construcții Iasicon SA: ”Modernizarea sistemului de canalizare în Hîrlău” (botezat CL 12) în sumă de 7,8 milșioane lei, ”Modernizarea sistemelor de apă și canalizare Podu Iloaiei” (CL13) cu o valoare de 14,6 milioane lei și ” Extinderea sistemului de canalizare în zona limitrofă oraşului Iaşi -Partea II (CL15) în cuantum de 20,2 milioane lei. Deși la prima vedere ar părea că Iasicon  a dat o adevărată lovitură prin încasarea celor peste 41 milioane lei, la presiunile consultantului, Apavital pretinde acum daune interese de la compania de construcții. Două dintre cele trei contracte au declanșat în final un adevărat război al cărui miză depășește jumătate de milion de euro.

Iasicon a tras de timp

 

În mai și iunie 2013, Apavital transmite ordinele de începere a lucrărilor la rețelele de apă-canal din Hîrlău și Podu Iloaiei. Pe parcursul derulării celor două contracte, Iasicon solicită Apavital și Eptisa extinderea perioadei contractuale motivat de apariția unor situații neprevăzute în teren. După prelungiri succesive ale perioadelor de execuție prevăzute în cele două contracte, Iasicon nu reușește să finalizeze lucrările termen. Prin urmare, la începutul lunii februarie 2016, Eptisa și Apavital notifică Iasicon privind declanșarea procedurii de sancționare a constructorului pentru nefinalizarea în termen a lucrărilor de la rețeaua din Hîrlău. Conform documentelor, daunele pentru întârzierea lucrărilor fuseseră stabilite anticipat la 10% din valoarea totală contractului, respectiv 780.000 de lei. Presați de finalizarea procedurilor din cadrul proiectului până la jumătatea anului 2016, Eptisa decide să pună capăt tuturor contractelor, fără a mai acorda perioade de grație. Astfel, în mai 2016,  istoria se repetă și în cazul contractului pentru orașul Podu Iloaiei. Aceeași penalitate de 10%, respectiv aproximativ 1,5 milioane de lei. În total, peste jumătate de milion de euro pentru întărzierea finalizării lucrărilor.

Daunele pentru întârziere: 10 la sută din contract

În ciuda insistențelor Iasicon și chiar a reprezentanților Apavital, consultantul rămâne ferm pe poziții. În iulie se încheie procesele verbale de recepție la finalizarea lucrărilor. În august 2016 Eptisa comunică Apavital că ”din nenefericire, Antreprenorul nu a reușit să își susțină revendicările și, drept urmare, acestea au fost respinse. Daunele pentru întârziere rămân conform notificării noastre anterioare la 10% din valoarea acceptată a contractului”. Apavital se vede astfel nevoită să sancționeze compania prietenă cu care a derulat contracte de zeci de milioane de lei.  La începutul lunii octombrie 2016 Apavital transmite Iasicon cele două facturi de penalități, una în cuantum de 1.468.335 lei și a doua în valoare de 779.332 lei. O săptamână mai târziu, Iasicon trimite înapoi facturile către Apavital însoțite de o notificare prin care comunică refuzul la plată. Între cele două societăți începe un război al notificărilor care a culminat cu un șir de procese în instanțele de judecată.

Judecătorii au creat haos

În 2017 Iasicon solicită judecătorilor să anuleze deciziile consultantului, a proceselor verbale de recepție și să oblige Apavital să prelungească termenul de execuție al lucrărilor. Decizia pronunțată de judecători a creat un haos și mai mare în relația dintre cele trei companii. Pe de o parte, judecătorii au dat dreptate Apavital și Eptisa în ceea ce privește decizia de a nu mai prelungi termenul de execuție, consfințindu-se astfel finalizarea contractului. Însă, pe de altă parte, judecătorii au anulat procesele verbale de recepție la terminarea lucrărilor pentru un viciu de procedură, respectiv lipsa semnăturii reprezentantului Inspectoratului de Stat în Construcții de pe acele documente. Sențința astfel pronunțată a deschis calea altor litigii. Apavital susține că sentința arată implicit faptul că Iasicon nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale și este astfel îndreptățită să solicite cele 2,2 milioane de lei daune interese. Însă anularea proceselor verbale de recepție crează un vid în aplicarea sancțiunilor. Cert este că, greșeala reprezentanților Apavital la întocmirea proceselor verbale de recepție ar putea fi portița prin care Iasicon să scape de plata celor 500.000 de euro. Voită sau din prostie, eroarea Apavital poate costa compania o sumă colosală.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here