Previziunile lui Cozmin Gușă pentru 2014: USL SE DESTRAMĂ, TRĂDAREA PNL, STRATEGIA LUI TRAIAN BĂSESCU

Analistul politic Cozmin Gușă consideră că 2014 va fi cel mai urât an electoral din istoria postdecembristă a României, marcat de ruperea formaţiunii politice aflate la guvernare, USL, dar şi de jocurile politice ale preşedintelui Traian Băsescu.

Guşă a spus, într-un interviu pentru Ziare.com, că a doua jumătate a anului ne poate aduce surprize în ce priveşte candidaţii la prezidenţiale.

El nu are nicio îndoială că USL se va destrăma, considerând că oricum acesta nu mai există, iar fiecare dintre liderii săi încearcă să se poziţioneze mai bine.

Patronul Realitatea TV face şi o predicţie surprinzătoare despre PNL, fiind de părere că unii dintre miniştrii săi, dar şi o parte a parlamentarilor, se vor desprinde de partidul condus de Antonescu pentru a face un nou UNPR, ce va rămâne la guvernare cu PSD. 

Cât despre Traian Băsescu, Guşă crede că va încerca să-şi orienteze capitalul de încredere pe care îl are pentru a-şi asigura continuitatea politică şi după încheierea mandatului.

Citeşte mai jos interviul acordat Ziare.com de Cozmin Guşă:

E sigură ruperea USL?

Ruperea USL a devenit deja secretul lui Polichinele. Doar dacă nu gândim normal legat de gesturile celor două partide principale, respectiv PSD şi PNL, dar mai ales al liderilor, putem să mai avem îndoieli.

E un eveniment întâmplat de facto şi probabil că pentru procedura de jure se mai aşteaptă puţin, din interese diferite. PSD, cu reflexele partidului-stat care doreşte în propria ograda nu doar puterea parlamentară, Guvernul, ci şi servicii secrete, justiţie, încearcă să-i timoreze pe liberali şi pe Crin Antonescu astfel încât aceştia să renunţe la putere.

Pe de altă parte, PNL şi Crin Antonescu aşteaptă acel moment puternic prin care plecarea de la putere să nu le împuţineze foarte tare rândurile şi forţa politică, mă refer la miniştrii care vor rămâne în Guvern şi parlamentarii care vor pleca de la Putere, şi în acelaşi timp să reuşească prin acest demers să capitalizeze la nivelul încrederii populare, care i-ar putea duce la europarlamentare peste ceea ce au azi, respectiv peste aşteptările unor cârcotaşi interni.

Dacă se rupe, se rupe înainte de europarlamentare?

Da. PSD, din postura de partid care guvernează alături de nişte sateliţi care nu contează, ar dori să capitalizeze maximal la europarlamentare. PNL are o strategie inversă, prin care, arătând tarele acestei guvernări, să reuşească să ia o opţiune foarte importantă – prin prestaţia oamenilor de pe liste, dar mai ales a liderului Crin Antonescu – să scoată rezultatul la europarlamentare care ar putea să revigoreze o candidatură a lui Crin Antonescu care astăzi e puţin ofilită.

Spuneaţi mai devreme că e posibil să ramanaminiștri PNL în Guvern, chiar dacă PNL pleacă de la guvernare?

Da, eu cred că oportunismul din politică, precum şi interesele de afaceri ale unor grupuri care stau în spatele miniştrilor PNL îi vor face pe unii dintre ei să facă o grupare, în ghilimele şi râzând să spun, „responsabilă pentru soarta ţării”….

…pentru interesul naţional

Exact, ca UNPR în timpul guvernării Boc. Posibil să avem o altă grupare pe partea de centru-dreapta care completează peisajul cu UNPR-ul pe partea stângă.

Cum vedeţi rolul lui Traian Băsescu în 2014, va „trage tare” să lase o amprentă puternică în ultimul an de mandat?

Îl văd pe Traian Băsescu făcând un joc de responsabilitate la europarlamentare, încercând să impună, de la înălţimea expertizei pe care a căpătat-o, subiectele importante de dezbătut în timpul campaniei. Nu cred că va rata acest moment, dar fără să se implice de partea unora sau altora. Nu cred că va susţine atât de ardent proiectul Mişcării Populare, care deocamdată nu există. În schimb, îşi va modifica abordarea către jumătatea anului, în perspectiva jocului la prezidenţiale, care încă e deschis, şi nu văd în acel moment un candidat sută la sută cu şansa întâi să meargă către Cotroceni. După părerea mea, cărţile se vor reîmpărţi după europarlamentare. Chiar dacă astăzi poza momentului ne arată nume ca şi Crin Antonescu sau Victor Ponta pe nişte poziţii extrem de favorabile, e cu un an înainte de alegerile prezidenţiale şi jocurile politice, percepţia publică, accidentele socio-economice de parcurs ne pot oferi un cu totul alt peisaj, care poate să se subordoneze unui altfel de candidat.

Văd foarte fluid jocul la prezidenţiale de la jumătatea anului 2014 încolo, în sensul că pot apărea surprize sau candidaţi la care astăzi nu ne gândim.

Credeţi că Traian Băsescu pregăteşte vreo surpriză sau merge cu ce se pare, adică Mihai Răzvan Ungureanu, care e cel mai bine plasat să obţină susţinerea să?

Nu cred că Traian Băsescu îşi face calcule pentru vreunul dintre candidaţi, îşi face calcule în ce direcţie să orienteze capitalul sau electoral, care este în creştere şi va fi unul consistent în a doua jumătate a anului 2014, în aşa fel încât să-şi asigure o continuitate politică pe care a şi mărturisit-o.

Sunt convins că în acest moment nu se gândeşte la vreun nume, ci se gândeşte în ce fel să-şi orienteze jocul politic în aşa fel încât el şi capitalul sau politic să conteze foarte mult în perspectiva negocierilor din a doua parte a lui 2014.

Concluzionând, cum vedeţi anul 2014?

2014, din punct de vedere politic, va fi cel mai imprevizibil, dar în acelaşi timp şi cel mai urât an electoral pe care l-am avut. Acest lucru se întâmplă din două motive.

Primul – impredictibilul. Nimeni nu s-a detaşat în câştigător în condiţiile în care se încheie o eră la preşedinţie, adică era Traian Băsescu, care a însemnat 10 ani, foarte mult în istoria unui stat din secolul XXI.

Al doilea motiv, apropo de impredictibilitate şi faptul că e şi urât acest an electoral, tine de slăbiciunea leadershipului de partide şi nu mă refer doar la liderii de partid, mă refer mai ales la cei care conduc partidul împreună cu liderul de partid, oameni care sunt de o calitate mult sub medie, mult sub ceea ce ar avea nevoie România în acest moment.

Aceste două ingrediente – sfârşitul de era politica, respectiv slăbiciunea leadershipului de partid, ne va duce în acel punct în care vom avea un an politic urât, nefolositor pentru romani, un an politic în care, din această cauză, România nu va putea să-şi joace cărţile geopolitice care i-au fost oferite în ultima vreme. Deschiderea către Asia, respectiv parcursul european al Republicii Moldova, sunt doar 2 vizibile. Avem multe alte cărţi geopolitice deschise care nu vor putea să fie jucate, din nefericire.

 

 

(Sursa: ziare.com)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here