Presiuni pentru un bloc în inima Copoului: o casă s-a „auto-demolat”, harta sitului Istoric Curtea Domnească a fost falsificată

Proiectul Carbon Rezidence, realizat de Doru Țurcanu și Vasile Pomârleanu prin firma Melissen Medical SRL,  prevede ridicarea unui bloc cu patru niveluri pe locul unei case din spatele Bisericii Sf. Nicolae din Copou, pe strada Aleea Grigore Ghica Vodă. Casa face parte din monumentul istoric sit „Centrul Istoric și Curtea Domnească”, iar proprietarii încearcă să obțină aprobarea pentru a o dărâma. Comisia Zonală a Monumentelor Istorice a eliberat aviz negativ pentru demolarea casei, dar omul de afaceri ieșean a reușit să întoarcă decizia după o contestație depusă la București. Direcția Județeană pentru Cultură Iași a refuzat să elibereze avizul necesar demolării susținând că poziția Comisiei Naționale are valoare de recomandare. Firma lui Țurcanu a demolat casa fără să mai aștepte avizul DJC, dar are nevoie totuși de document pentru a putea radia imobilul din cartea funciară. Conflictul a ajuns la instanță, unde Melissen a început să producă o serie de documente dubioase emise de instituții ale statului. În fața capitalului privat, funcționarii din Ministerul Culturii și Institutul Național al Patrimoniului au mistificat realitatea pentru a susține cauza dezvoltatorului în dauna intereselor statului. DJC Iași a făcut plângere penală împotriva dezvoltatorului pentru lucrări fără autorizație și distrugerea unui imobil dintr-un sit istoric. Inspectoratul Județean de Poliție condus de Costel Gîtlan a îngropat dosarul și nu a făcut nimic în doi ani și jumătate.

Precedent periculos

Procesul dintre Melissen Medical SRL și Direcția Județeană pentru Cultură este în faza finală. Speța se judecă acum în recurs, la Curtea de Apel Iași, judecătorii rămânând în pronunțare. Melissen vrea ca judecătorii să oblige DJC Iași să elibereze avizul necesar la emiterea autorizației de demolare a construcției. Este doar o chestiune care ține de punerea în ordine a documentelor deoarece firma lui Țurcanu și Pomârleanu a demolat deja casa fără a avea nicio autorizație. Melissen susține că imobilul nu este monument istoric, are avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice pentru demolare, deci nu există niciun impediment legal ca DJC să emită documentul necesar. Reprezentanții Melissen consideră că DJC comit un abuz nejustificat care îi împiedică să meargă mai departe cu proiectul rezidențial.

În recursul înaintat Curții de Apel, reprezentanții Direcției de Cultură susțin că imobilul se află în interiorul sitului monument istoric Centrul Istoric și Curtea Domnească. DJC susține faptul că instituția nu este obligată să țină cont de punctul de vedere al CNMI, aceasta având caracter de recomandare, Comisia Națională neavând personalitate juridică. Avizul de demolare se poate emite doar dacă nu se încălcă prevederile legale, iar în cazul de față nu se poate demola casa din Aleea Grigore Ghica Vodă intrucât face parte din situl monument istoric. În sprijinul acestei susțineri, DJC a depus o hotărâre a Curții de Apel Iași într-o speță similară, în care instituția nu a eliberat un aviz în ciuda recomandării CNMI. Judecătorii au considerat atunci că Direcția de Cultură are dreptate să nu elibereze avizul întrucât ar fi contrar legislației. Totodată, conducerea Direcției de Cultură susține că emiterea avizului de demolare post factum ar crea un precedent periculos care ar încuraja distrugerea monumentelor istorice.

Considerăm că nu putem emite avize pentru demolarea unor imobile din Centrul Istoric și Curtea Domnească atunci când proprietarii încep distrugerea clădirilor vechi înainte de comunicarea modului de rezolvare a contestațiilor, de emitere a avizelor și de eliberare a autorizațiilor de demolare. Eliberarea avizelor post-factum, mai ales pentru demolarea construcțiilor vechi, ar încuraja o practică ce ar avea ca singur rezultat dispariția monumentelor istorice și a clădirilor din cetrele istorice.”, susține Bobi Apăvăloaiei, directorul Direcției de Cultură Iași.

CNMI păcălită cu o expertiză tehnică șmenuită

Așa cum spuneam, DJC Iași a dat aviz negativ demolării casei din Aleea Grigore Ghica. Proprietarul a contestat decizia la Comisia Națională a Monumentelor Istorice (CNMI), atașând o expertiză tehnică în care se preciza că imobilul se află într-o stare avansată de degradare și în pericol de prăbușire. În ianuarie 2022, CNMI admite contestația Melissen și recomandă DJC emiterea avizului pentru demolare. La scurt timp această ședință, unul dintre membrii comisiei, Șerban Sturdza, vine la Iași și își face timp pentru a viziona imobilul din Aleea Grigore Ghica Vodă. Ajuns în fața casei din Copou, Sturdza își dă seama că a fost păcălit cu o expertiză care falsifica realitatea. Având ochiul format în atâția ani de activitate, arhitectul Sturdza o obeservat că imobilul propus spre demolare se află într-o stare tehnică bună, și mai presus de tot, s-a convins de importanța acesteia pentru valoarea, istorică, culturală și arhitecturală a zonei. În următoarea ședință a CNMI, Sturdza a luat cuvântul, prezentând situația din teren și o serie de fotografii a imobilului.

Dl. Șerban Sturdza arată că a fost recent în Iași unde a putut vedea la fața locului clădirea din Aleea Grigore Ghica Vodă nr. 52 (zona Copou), caz analizat în ședința Biroului CNMI din ianuarie 2022, pentru care membrii comisiei au acceptat desființarea. Prezintă câteva fotografii ale clădirii care se prezintă într-o stare bună, spre deosebire de concluziile din expertiza tehnică din dosar. Arată că respectiva clădire contribuia la valoarea culturală a zonei.” se menționează în procesul verbal al ședinței CNMI din 24-25 februarie 2022.

În ciuda acestor informații, în mod suspect, membrii CNMI nu au făcut nimic, însă intervenția arhitectului Sturdza a rămas inserată în procesul verbal al ședinței.

Având contestația admisă, reprezentanții Melissen nu au mai așteptat emiterea avizului de către DJC Iași și a autorizației de demolare de către Primăria Iași. Fără a avea documentele necesare, Melissen începe demolarea casei.

Poliția ține de șase infractorilor

Direcția Județeană pentru Cultură a făcut o plângere penală împotriva reprezentanților Melissen Medical pentru efectuarea de lucrări de demolare fără autorizație la imobilul din Copou. Plângerea a fost înregistrată la Inspectoratul Județean de Poliție în aprilie 2022 în momentul în care reprezentanții firmei Melissen au inițiat acțiunile de demolare ale casei din Aleea Grigore Ghica. DJC a atașat la plângere mai multe fotografii care demonstrau că au fost scoase ferestrele și ușile și a început distrugerea imobilului. În ciuda dovezilor, dat fiind numele persoanelor implicate în aceste acțiuni, conducerea IPJ a decis redirecționarea dosarului de la Serviciul de Investigații Criminale către Secția 2 de poliție pentru ca acesta să fie „îngropat”.  După doi ani și jumătate, în decembrie 2024, polițiștii de la  Secția 2 se fac că muncesc și cer de la Direcția de Cultură o serie de informații, detalii care de fapt se regăseau în plângerea depusă în 2022. DJC a răspuns adresei și a cerut extinderea urmării penale pentru infracțiunea de distrugere întrucât, între timp, Melissen a demolat casa. În zadar însă, deoarece sub conducerea șefului IPJ, Costel Gîtlan, polițiștii țin de șase pentru infractori.

INP falsifică realitatea

Toată tevatura stârnită în jurul imobilului din Copou deținut de afaceristii Doru Țurcanu și Vasile Pomârleanu (interpus al latifundiarului Bogdan Cihodaru) scoate la iveală putregaiul moral care acaparează instituțiile statului. Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii sunt două instituții care au obligația de a proteja patrimoniul cultural și istoric al țării. În cazul casei din Aleea Grigore Ghica Vodă, funcționarii statului din cele două instituții au acționat cu o determinare suspectă, apărând și promovând interesele dezvoltatorului. S-au emis, de către cele două instituții, adrese care falsifică realitatea. Iar atunci când au fost prinși cu minciuna, nu au dat înapoi, ci au devenit mai inventivi și au continuat să producă documente oficiale care atestă în fals faptul că imobilul deținut de Melissen nu se află în interiorul sitului Centrul Istoric și Curtea Domnească.

Chiar dacă CNMI a admis contestația Melissen, DJC Iași nu a eliberat avizul necesar demolării casei. Melissen a dat în judecată Direcția de Cultură pentru ca instanța să-i oblige la emiterea avizului. În cadrul procesului, DJC a susținut că imobilul face parte din situl monument istoric Curtea Domnească și drept urmare nu se poate emite avizul. Din acest motiv, Melissen a început să pună în mișcare pârghii care au scos la iveală putreziciunea instituțiilor statului.

Prin adresa nr 795/2025 INP susține că imobilul deținut de Melissen nu face parte din monumentul istoric Centrul Istoric și Curtea Domnească. În sprijinul afirmațiilor a fost anexat un extras din lista monumentelor istorice 2005 și o delimitare care fixează limita nordică la strada Mihai Costăchescu din Copou. DJC Iași sesizează șmecheria și atrage atenția că delimitarea monumentului a fost actualizată în 2015.

Prins cu minciuna, INP a admis că limita nordică s-a extins cu limita până la Aleea Sadoveanu – str. Dumbrava Roșie, dar recurge la o escrocherie. Modifică ordinea străzilor care delimitează conturul Curții Domnești falsificând perimetrul sitului monument istoric și scoțând în afara acestuia imobilul deținut de firma lui Doru Țurcanu și Vasile Pomârleanu. Și o dată cu acesta, o întreagă zonă în care se regăsesc peste zece monumente istorice importante. DJC Iași a sesizat instanței această scamatorie.

Spre surprinderea noastră și beneficiul proprietarului, în mod inexplicabil, INP a decupat un cvartal întreg de locuințe construite în perioada interbelică după planurile de sistematizare ale arhitectului Nicolae Ghica Budești, în mijlocul cărora este amplasată biserica Sf Nicolae din Copou, ridicată la inițiativa marelui istoric Nicolae Iorga, după proiectul aceluiași arhitect.” declară reprezentanții DJC Iași.

Ministerul Culturii schimbă poziția în funcție de interes

Reprezentanții Ministerului Culturii și-au schimbat radical poziția legat de imobilul din Copou pe ultima sută de metri. Din 2022 și până în 2024, Ministerul a emis mai multe documente oficiale în care a arătat că imobilul în cauză se află în perimetrul monumentului istoric Centrul Istoric și Curtea Domnească. Însă, în 2025, Ministerul își schimbă poziția și spune că imobilul din Aleea Grigore Ghica Vodă nu face parte din situl monument istoric. Ce a determinat schimbarea de direcție a Ministerului? Când a mințit instituția? DJC trage un semnal de alarmă asupra acestei poziții periculoase adoptate de funcționarii de la București.

Ministerul Culturii este inconsecvent când delimitează Centrul Istoric. Prin adresa Cabinet Ministru nr. 2304/28.03.2022 către Grigoraș Alina Oana prin care s-a comunicat neexercitarea dreptului de preemțiune la vânzarea imobilului, Ministerul Culturii a arătat că ”imobilul face parte din monumentul istoric sit Centrul Istoric și Curtea Domnească. Prin adresa Ministerului Culturii – Direcția Patrimoniu Cultural nr. 285/22.02.2024 se subliniază din nou că imobilul face parte din situl arheologic. Mai nou, spre surprinderea noastră, Ministerul Culturii îmbrățișează opinia INP și susține că imobilul nu face parte din monumentul istoric.” Susține DJC Iași în fața instanței.

Poliția locală a zis pas șmecheriei Melissen

În lipsa avizului DJC Iași, Melissen nu poate obține autorizația de demolare a imobilului din Copou. Fără autorizație, casa nu poate fi radiată din cartea funciară înregistrată la Oficiul de Cadastru. Dacă nu se poate face radierea, nu se poate obține autorizația de construire. Pentru a putea radia clădirea din cartea funciară, Melissen a mai încercat o șmecherie, patentată în anii anteriori de Mafia Imobiliară. Astfel, Melissen a cerut Poliției Locale să constate autodemolarea clădirii. Au depus o declarație pe propria răspundere și o expertiză tehnică mincinoasă care atestau că imobilul se afla într-o stare avansată de degradare. Ba chiar se vorbește despre ”erori tehnice de construcție” care au dus la autodemolarea imobilului într-o proporție de 75-85%. Dacă Poliția Locală ar fi emis adeverința solicitată de Melissen, imobilul putea fi radiat de la cartea funciară fără a se mai parcurge etapa de obținere a autorizației de demolare. Însă Poliția Locală a refuzat emiterea documentului, indicând reprezentanților Melissen că, din punct de vedere legal, trebuie să obțină autorizația de demolare.

 

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here