PREȘEDINȚII MACRON VERSUS IOHANNIS – AVEM NEVOIE DE O MARE STRATEGIE

“Președintele Franței susține, într-un interviu pentru Financial Times, că unele domenii de interes strategic, pentru siguranța cetățeanului, trebuie să fie sub controlul suveran al statului. https://www.ft.com/content/317b4f61-672e-4c4b-b816-71e0ff63cab2
Președintele României susține, într-o conferință de presă, că în UE trebuie să existe facilități de producție acolo unde se realizează o producție strategică.
https://www.hotnews.ro/stiri-esential-23942516-klaus-iohannis-productie-strategica-romania-uniunea-europeana.htm
Fiecare președinte are propria viziune și strategie cu privire la nevoile cetățeanului și nu ar trebui să ne deranjeze dacă nu ar fi vorba de siguranța noastră, a cetățenilor.
Acum mai mult de zece ani, după absolvirea Colegiului de Război al Forțelor terestre din SUA, marcat de modul în care americanii dezvoltă Strategia Națională de Securitate, am spus că avem nevoie de o Mare Strategie.
Am convingerea că avem nevoie de o Strategie Națională de Securitate Națională și nu doar de Strategia Națională de Apărare a Țării.
O astfel de strategie ar enumera interesul vital, cele principale și secundare, pentru țară, arătându-ne pentru ce muncim.
Strategia ar enunța toate vulnerabilitățile și amenințările la adresa individului și a statului și riscul ca acestea să se manifeste.
Strategia ar stabili domeniile prioritare de dezvoltat în zona politico-diplomatică, economico-financiară, socio-culturală, de mediu și militară.
Astfel am putea vedea drumul pe care trebuie să îl parcurgem, instituțiile cu priorități și fondurile puse la dispoziție.
În acest fel am înțelege ce poate fi dezvoltat de mediul privat și ce trebuie să rămână sub controlul statului.
Am putea stabili care este complementaritatea economiei românești în raport cu cea europeană.
Având un asemenea document am putea înțelege de ce agricultura, educația și sănătatea reprezintă piloni de suveranitate necesară.
Având o asemenea strategie am putea reduce vulnerabilitățile poporului în fața crizelor de orice fel, pentru că am avea la îndemână instrumente capabile.
O astfel de strategie ar reduce posibilitatea ca decidentul politic să acționeze conjunctural.
Strategia ar limita populismul și luptele politicianiste atât de periculoase în crize.
Punerea în practică a unei asemenea strategii ar obliga instituțiile să acționeze coordonat, complementar și cu eficiență în cheltuirea resurselor.
PS1 : Timpurile ne dovedesc că este necesară, pentru că țările care o au se mobilizează și acționează în paradigma interes național-interes comunitar și nu invers.
PS2: O astfel de strategie nu trebuie percepută ca anti-comunitară ci pro-comunitară cu armonizarea intereselor naționale cu cele ale UE.” , a spus generalul Vasile Roman pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here