Liderul USR Iași care este și deputat în Parlamentul României a depus zilele trecute un proiect de lege prin care solicită administrațiilor locale să readucă la viață sportul practicat de copii și juniori în cadrul cluburilor, posibilitate abandonată de mult timp. Filip Havârneanu susține că există un dezechilibru în alocarea fondurilor, întrucât ele sunt direcționate către seniori și aproape deloc către micuții talentați care, în aceste condiții, au șanse minime să fie descoperiți vreodată ori să avanseze.
Președintele USR Iași consideră că proiectul la care a colaborat cu alți trei colegi deputați USR vine să repare o nedreptate. “Am solicitat administrațiilor locale să aloce un procent minim de 35% din bugetul local sau central destinat sportului pentru susţinerea activităţilor sportive la nivel de copii şi juniori. Multe primării din țară alocă bani din bugetul local pentru cluburi sportive de seniori, dar nu și pentru juniori. De exemplu, din totalul banilor alocați sportului, la Sibiu doar 9% din buget merge către copii, pe când la Târgoviște doar 2% este destinat lor”, a precizat Filip Havârneanu.
Jumătate dintre copiii cu vârsta în 5 și 14 ani nu fac sport deloc
Conform spuselor parlamentarului de Iași, în România, aproape jumătate dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani nu practică nicio formă de sport. “Bazele de pregătire pentru juniori sunt slab dotate și nu de puține ori copiii sunt nevoiți să vină cu bani de acasă pentru închirierea sălilor pentru antrenament și pentru echipamentul de concurs. În decembrie 2021, în baza unei cereri pe Legea 544 trimisă tuturor municipiilor din țară, am cerut informații despre bugetul alocat pentru sport. Citind răspunsurile primite am aflat că există o disproporție între sumele cheltuite pentru activitățile sportive ale seniorilor și cele pentru copii și juniori. Proiectul nostru a fost aprobat în unanimitate de Senat și va intra în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional. Polonia are din 2018 un program asemănător prin care s-au alocat bani de la guvern pentru amenajarea de mici infrastructuri sportive și recreative multigeneraționale. Un astfel de „multiactivity purpose zone” a fost amenajat în campusul Universității din Silezia. Costurile amenajarii au fost împărțite în trei: universitatea, primăria si ministerul turismului și sportului, ceea ce arată că acolo unde este voință, se poate”, a adăugat șeful filialei USR Iași.
Filip Havârneanu este co-semnatar și al proiectului deja popular “Fără lacăte pe curtea școlii”, lansat și validat anul trecut, un proiect care de asemenea urmărește ca toți copiii să aibă acces la bazele sportive ale unităților de învățământ, în afara orelor de studiu. Inițiativa se bucură deja de succes în unele comunități din țară care au înțeles nevoia copiilor de a face mișcare în aer liber, în siguranță, iar în altele încă se mai caută soluții pentru a fi implementată la nivel local, cu respectarea unui program și a unui set de reguli administrative.