Preşedintele Consiliului Judeţean: Ieşeni, suntem singuri, guvernul are o altă agendă!

Se pare că România urmează modelele din majoritatea celorlalte ţări europene în ceea ce priveşte evoluţia bolii. Din păcate, nu am învăţat aproape nimic din greşelile altora. Strategia guvernului Orban de a nu testa s-a dovedit a fi una falimentară. Ne va costa atât din punct de vedere al sănătăţii, cât şi economic. Din păcate, după aproximativ o lună de restricţii şi stat în casă, suntem în situaţia de a avea aproape toate spitalele pline.

Timp de 4 luni, din noiembrie anul trecut şi până în martie, liberalii au vorbit numai despre alegerile anticipate, ignorând realitatea care se contura în alte ţări europene, dar şi avertismentele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în legătură cu răspândirea bolii. Am ajuns astfel în situaţia de a primi la spitalele ieşene primele ajutoare de la guvern abia la începutul acestei luni, la exact 5 săptămâni de la apariţia primului caz de coronavirus din România. Ruşinos!

Am fost nevoiţi ca în tot acest timp să ne descurcăm singuri, să asigurăm banii necesari pentru echipamente, materiale de protecţie şi aparate de testare din bugetele proprii, fără niciun sprijin guvernamental.

Mai mult, deşi aproape toţi specialiştii în domeniu l-au sfătuit pe premierdemareze procedurile de testare în masă a medicilor şi populaţiei, deşi o parte a celor din administraţia locală am recomandat testarea extinsă, guvernul liberal s-a încăpăţânat să facă tocmai invers, considerând că măsurile restrictive sunt suficiente. Ţări ca Germania, Austria şi Coreea de Sud au înţeles imediat care este soluţia eficientă şi au pus-o imediat în practică. Rezultatul este foarte clar. La noi se vorbeşte despre iminenta prelungire a stării de urgenţă, iar în statele amintite anterior se iau în calcul măsurile de relaxare a restricţiilor şi implicit de repornire a activităţilor şi economiei.

Concret, dacă testam populaţia, chiar cu o marjă de eroare mai mare a rezultatelor, aveam şanse considerabile ca boala să fie depistată în fază incipientă, iar pacienţii să fie trataţi chiar la domiciliu, dar sub supraveghere medicală. Acum, ne vom trezi în următoarele săptămâni cu o avalanşă de pacienţi în spitale, deja cu forme medii sau severe ale bolii, iar sistemul nostru de sănătate ar putea fi sufocat. Despre finalitatea acestei strategii păguboasenici nu vreau să vorbesc.

Cu părere de rău o spun. Avem un guvern încăpăţânat, îndărătnic şi incapabil să gestioneze eficient această criză.

În ceea ce mă priveşte voi continua să fac toate eforturile necesare pentru a proteja ieşenii şi medicii spitalelor din subordinea Consiliului Judeţean. Suntem singuri, guvernul are o altă agendă!

Maricel Popa,

președintele Consiliului Județean și al PSD Iași

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here