PREȘEDINTELE 10%. Acesta este procentul pe care șeful CJ Prahova, acuzat de corupție, îl încasa din contractele publice. O parte din bani ajungea la partid

Informaţii noi în dosarul preşedinteui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, anchetat de procurorii DNA pentru corupţie. Stenogramele arată că 10 la sută din banii încasaţi din contractele pe care oficialul le atribuia cu dedicaţie ajungeau la el, dar şi la PSD. 

 

 

La dosar se află stenograme ale discuţiilor dintre mai mulţi oameni de afaceri şi funcţionari de la Consiliul Judeţean Prahova. Unul dintre oamenii de afaceri, despre care procurorii spun că era abonat la contractele cu statul, îi spune unui funcţionar public că o altă persoană ar fi cerut de urgenţă mai multe utilaje de deszăpezire pentru o zonă serios afectată de ninsoare. Procurorii spun însă că în acea perioadă nu ningea şi că în ţară nu erau probleme, singurele zone afectate fiind cele montane.

 

În alte stenograme se face referire la faptul că banii din contracte ar fi fost ridicaţi cash de la bancă, aduşi într-o sacoşă într-un birou, unde ar fi fost împărţiţi între beneficiari.

 

Şi Mircea Cosma avea partea lui din aceste contracte. Alţi 10 % ajungeau la PSD, spun anchetatorii.

Potrivit acestora şi fiul lui Mircea Cosma, Vlad Cosma primea o treime din câştiguri.

 

Procurorii susţin că organizatorul licitaţiilor, Consiliul Județean Prahova, avea grijă ca toate criteriile din caietul de sarcini al licitației să se plieze pe profilul unei singure firme. Aşa se făcea că la majoritatea licitaţiilor, firma preferată nu avea concurent. Favorite la contractele cu bani publici din Prahova ar fi fost mai multe firme locale printre care Star T&D SRL, Coni SRL și CONTI. Cu cifre de afaceri totale de peste 25 de milioane de euro în 2012, pe teren, unele par neînsemnate.

 

Societatea Coni SRL se ocupă de asfaltări şi deszăpeziri. Sediul pe care l-a dat la licitaţii este în comuna Măneşti din Prahova. La adresa oferită pentru pagina de licitaţii nu este nimeni. Patronul, Nicolae Onea este arestat şi ar fi unul dintre denunţători.

 

În localitatea Mănești, la numărul 238, ar trebui să fie sediul social al firmei care în ultimii ani a primit mai multe milioane de lei de la CJ Prahova. În realitate se află doar o casă bătrânească de câțiva metri pătrați, care de multă vreme pare să nu mai fie locuită.

 

O altă firmă, o altă surpriză. Anii trecuți, societatea CONTI S.A a încheiat cu autoritățile locale contracte puține, dar foarte bănoase. De exemplu, în mai 2011 a primit 16,6 milioane de lei pentru alimentarea cu apă a cinci comune din Prahova. La apartamentul în care ar trebui să funcționeze CONTI, locatarii spun că nu au auzit de firmă.

 

Star T&D ar fi o altă firmă norocoasă, care a câștigat cele mai multe dintre afacerile cu Consiliul Județean. Firma, urmărită penal, este controlată de Ion și Teodor Dumitru. Ea funcționează la adresa declarată, dar atunci când aud numele președintelui Consiliului Județean Prahova, patronii se fac nevăzuți.

 

Procurorii susțin că, pentru contractele primite de la stat, patronii dădeau o parte din bani înapoi șefilor județului. Mita era mascată sub forma unor contracte fantomă cu societatea Marconstruct Company SRL, care, oficial, era controlată de către Marcel Păvăleanu, fostul consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului. În fapt, procurorii susțin că firma era controlată de un apropiat al deputatului Vlad Cosma, fiul președintului CJ Prahova.

 

Un alt personaj important în rețea ar fi Victoria Enică. Ea este în arest la domiciliu, iar procurorii DNA susțin că a avut un rol important în dosarul traficului de influență de la CJ Prahova. Mai precis, banii ajungeau la ea, iar femeia – prin intermediul unor contracte fantomă – se asigura că sumele vor ajunge în conturile firmelor controlate tot de familia Cosma.

 

Anchetatorii susțin că în doi ani, Victoria Enică a scos din bănci, cu sacoșa, peste 100 de milioane de lei. Anchetatorii mai spun că în reţeaua din Prahova au fost implicate peste 20 de firme locale, iar în urma anchetei au fost puse sub urmărire alte 100 de societăţi care aveau relații comerciale cu firmele vizate. Unii dintre patronii implicaţi au fost arestaţi anul trecut şi, spun surse judiciare, sunt denunţători în dosarul lui Mircea Cosma.

 

 

(Sursa: digi24.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here