Presa lui Chirica: Patronul ”Știrea de Iași” țepar și turnător la DNA

Patronul firmei care editează „Știrea de Iași”, oficiosul neasumat al lui Mihai Chirica, și-a schimbat în urmă cu câțiva ani numele. Nu-l mai cheamă Botărel. Astăzi se prezintă drept Emil Ion – om de afaceri. De ce?! Botărel a fost denunțătorul din dosarul de corupție de la Universitatea Petre Andrei, iar anul trecut a fost implicat într-o escrocherie financiară alături de un țepar notoriu din Botoșani. Toate acestea fără nicio legătură? Știrea de Iași este bâta pe care Mihai Chirica o folosește împotriva adversarilor politici și a presei critice la adresa primarului.  Atacurile presei lui Chirica sunt suburbane. Emil Ion Botărel nu se dă în lături de la nimic tocmai din cauza problemelor din trecutul său. 7 Iași prezintă modul în care Botărel a participat la ecrocarea unor instituții financiare, iar apoi și-a dat în gât partenerul.

 

La sfârșitul lui 2018, Emil Ion – Botărel intră în combinații cu Romeo Ungureanu, un țepar notoriu din județul Botoșani. În decembrie, între firma Two Vision SRL Iași, în calitate de vânzător, și societatea ASEPT LABORATORIES SRL Botoșani, în calitate de cumpătător, se încheie contractul numărul 12 având ca obiect furnizarea de produse și ambalaje din hârtie și carton . Valoarea contractului a fost estimată de părți la suma de 1,9 milioane de lei plus TVA. Chiar dacă inițial relația comercială dintre cei doi a fost una onestă, legală, pe parcursul derulării contractului tranzacțiile dintre Emil Ion – Botărel și Romeo Ungureanu au început să capete aspecte penale. În mai 2019, cei doi pun la cale o schemă prin care să obțină bani de la instituții financiare în baza unor documente fictive. În mai puțin de trei luni, respectiv luna august, situația dintre cei doi degenerează și încep să se certe. Iar la începutul lunii noiembrie, Emil Ion – Botărel, sifon de meserie, îl dă în gât pe Romeo Ungureanu pentru a-și salva firma. Povestește judecătorilor o ”realitate” care îi convine, pozează în victimă și speră ca firma sa să scape basma curată din această afacere.

TWO Vision – Știrea de Iași

Așa cum spuneam, în luna mai, Emil Ion – Botărel și Romeo Ungureanu pun la cale o schemă prin care obțin sume importante de bani de la instituții financiare. Pe 24 mai 2019, TWO Vision emite în favoarea ASEPT un bilet la ordin în valoare de 48.000 de lei și având scadența 4 septembrie 2019. La mai puțin de o lună de zile, pe 12 iunie, ASEPT utilizează instrumentul de plată primit de la TWO Vision pentru obținerea unui împrumut prin metoda ”scontării”.  Ce presupune această metodă? O societate comercială care are nevoie pe termen scurt de o anumită sumă de bani poate apela la o bancă sau la o instituție financiară de tip IFN pentru a obține acea sumă de bani fără a contracta un împrumut. Societatea trebuie să dovedească că are de încasat sume de bani de la diverși furnizori care i-au achitat sau garantat plata facturilor cu instrumente de plată la termen de tip bilet la ordin sau fila CEC. Astfel, societatea girează instrumentul de plată primit de la client către IFN sau bancă și primește o sumă de bani de până la maxim 80% din valoarea sumei înscrise pe document. IFN-ul sau banca încasează contravaloarea instrumentului la data scadentă, își reține suma împrumutată și costurile cu dobânzile și comisioanele, după care diferența o virează societății care a scontat instrumentul. Această metodă este des utilizată pentru că aceste împrumuturi se obțin rapid și fără alte garanții.

Tranzacție fictivă

Așadar, pe 12 iunie ASEPT scontează biletul emis de firma lui Emil Ion – Botărel la Acces Financial Services IFN și obține în schimb un împrumut de 28.000 de lei. Numai că, instrumentul de plată emis de firma Two Vision nu avea la bază tranzacții reale. Adică, ASEPT nu îi vânduse nimic firmei Two Vision, drept pentru care firma ieșeană nu îi datora niciun leu. Emil Ion – Botărel completează în fals pe biletul la ordin că cei 48.000 de lei ar reprezenta contravaloarea unor facturi emise de către ASEPT către Two Vision. Pe baza acestui instrument de plată, ASEPT obține de la Acces Financial Services un împrumut de 28.000 de lei. Totodată, ca și măsură de sigiranță, cu două zile înainte de scontarea biletului la ordin mai sus amintit, Ion Emil Botărel solicită și primește de la ASEPT un bilet la ordin identic, având aceeași valoare, 48.000 de lei, și aceeași scadență cu cel emis de Two Vision. În contrapartidă, Romeo Ungureanu îl ajută pe Ion Emil Botărel să sconteze la rândul său facturile emise de Two Vision către ASEPT pentru a-și putea finanța activitatea. Iar ca bonus, ASEPT se oferă să suporte costurile aferente scontării facturilor solicitate de către finanțatori firmei Two Vision.

 

La sfârșitul lunii iulie treburile încep să se împută. Firmele lui Ungureanu nu-și mai achită facturile la timp, iar finanțatorii încep să pună presiune pe Botărel. Între cei doi nu mai există comunicare directă întrucât Ungureanu nu mai răspunde la apelurile telefonice. Începe să se prefugureze un final cu scandal.  Pe 19 august, Emil Ion îi transmite partenerului său de afaceri, Romeo Ungureanu, un email, din care reiese în mod clar înțelegerea prealabilă dintre cei doi cu privire la scopul emiterii biletului la ordin.  ”Am rugămintea de a avea amabilitatea de a răspunde fie la telefon, fie la acest email pentru a clarifica ce avem de clarificat cu privire la soldurile existente și cu ajutorul oferit de mine pentru ASEPT – BO cu valoarea 48000 pe care l-ați scontat la domnul OGUN!”. Romeo Ungureanu îl poartă cu vorba, iar Botărel începe să intesifice comunicările cu firmele finanțatoare. Deja începe să se contureze instinctul de sifon și Emil Ion Botărel își nuanțează discursul.  Pasează întreaga răspundere către Ungureanu și încearcă să oprească introducerea biletului la ordin de 48.000 de lei în circuitul bancar. Încearcă să îi convingă pe cei de la Acces Financial Services IFN că biletul nu reprezintă plata unor facturi ci un soi de garanție în derularea contractului. Însă inevitabilul se produce. Biletul este ajunge la scadență, iar firma Two Vision refuză plata lui din lipsă de bani. Firma este raportată la Centrala Incidentelor de Plăți din cadrul BNR.

Emil Ion se pocăeiște

Two Vision încearcă acum, prin intermediul justiției, să scape de eticheta de ”țepari” înscrisă în bazele de date ale băncilor. Emil Ion Botărel vrea să îi convingă pe judecători că este o victimă. Documentele depuse la dosarul cauzei chiar de către firma sa îl contrazic. Biletul la ordin a fost transmis către ASEPT cu bună știință și în baza unei înțelegeri prealabile. O confirmă emailul menționat anterior în care Botărel îi aduce aminte lui Romeo Ungureanu că ”l-a ajutat cu biletul de 48.000 de lei ca să obțină un împrumut”. Deci Botărel știa ce urma să se întâmple cu biletul și care sunt riscurile. Totodată, Botărel cu mâna sa a scris pe bilet că suma de 48.000 lei reprezintă contravaloarea unor facturi emise de ASEPT către Two Vision. Iar acum, în fața judecătorilor, susține că biletul a fost emis cu titlu de garanție. Emil Ion Botărel se încurcă sigur în minciuni în încercarea de a-și acoperi matrapazlâcurile financiare.

Rareș Neamțu

 

2 COMENTARII

  1. Domnule Rares Neamtu,
    Ma numesc Ungureanu Romeo, persoana pe care o definiti tepar notoriu din Botosani. Va multumesc pentru atributele pe care gratuit le atasati numelui meu. Nu va scriu aici pentru a-mi lustrui imaginea. Despre imaginea fiecaruia vorbesc faptele acelei persoane si nu cuvintele trecatoare ale unor ziaristi care scriu inainte de a se informa corect. De altfel misiunea dvs. ca ziarist este sa informati corect publicul sa fiti corect si impartial.
    Asept Laboratories srl este o companie serioasa, fara datorii, cu capital elvetian. Datoriile curente catre terti ajung la 4% din activul companiei doar. Daca doriti va pun la dispozitie Bilantul societatii si Raportul de audit extern pentru ca vorba spusa de dvs. „tepar notoriu” sa va faca sa va ganditi la faptul ca ne aduce prejudicii de imagine fara sa fiti informat. Personal ca administrator al acestei companii regret relatiile de afaceri cu acest Emil Ion care nu ne-a prostit numai pe noi ci si pe alti furnizori de ambalaje din Iasi chiar. Am achizitionat cu succes prin acest Emil Ion ambalaje pentru fabricile noastre in circa 8 luni de peste 500 mii ron. Relatia s-a sfarsit prost pentru noi avand un sold de recuperat de la Emil Ion de circa 92.000 ron pentru care ne judecam. Pentru suma de 48.000 ron la care faceti referire in articol detinem documente executorii cu care am blocat contul firmei acestui Emil Ion. Nu am recuperat mai nimic pana acum. Inainte de a scrie inclusiv despre compania noastra ar fi fost mai nimerit si mai corect sa ne intrebati despre aceasta speta deoarece v-am fi informat amanuntit si scrierea dvs. ar fi fost aproape de adevar. In fapt ce s-a intamplat: in aprilie 2019 in baza unei proforme emise de Emil Ion am emis acestuia bilete la ordin in valoare de 96000 ron. Marfa cum nu a fost livrata si factura stornata in 30 de zile cum zice legea, de catre Emil Ion, biletele trebuiau restituite emitentului adica noua. Acesta nu le-a restituit ci le-a introdus la plata la circa 3 luni dupa scadenta desi nu datoram suma. Privind suma de 48.000 ron pe care Emil Ion trebuia sa o plateasca societatii financiare pe care ati mentionat-o va confirmam ca societatea noastra a platit chiar in ziua scadentei in conturile Two Vision suma de 48000 ron in avans pentru scadente viitoare pentru a-l ajuta pe acest cetatean sa achite BO si sa nu inregistreze incident de plata. Ce credeti ca a facut Emil Ion? A retinut suma de 48.000 pentru sine, nedecontand biletul la ordin. Astfel dupa 3 zile compania noastra mai plateste o data 48.000 ron catre societatea financiara mentionata pentru ca finantarea s-a facut la recomandarea noastra. Va putem pune la dispozitie extrasele de cont asa cum au fost prezentate si instantei de judecata. In total 96000 pentru pielea lui Emil Ion care a reusit sa ne creeze pagube imense in activitate dar care va asigur ca va plati pentru ceea ce a facut. O relatie proasta de afaceri avuta cu un „escroc descurcaret” cu fata blanda si amagitoare, nimic mai mult.
    Va doresc succes in activitate si va sugerez sa va informati mai bine pe viitor si sa evitati lezarea imaginii persoanelor si companiilor despre care pomeniti in scrierile dvs. pentru ca nu veti face altceva decat sa atrageti ziarul in procese pentru daune morale si alte despagubiri, pentru niste simple grozavii/efuziuni verbale.

    cu respect,
    Romeo Ungureanu

  2. Extraordinar! 😂😂😂
    Domnul Emil Mihai are un copil caruia nu ii plateste cu lunile o pensie alimentara mizera de 300 de lei. Iar aici citesc ca el invarte mii de lei. Vai de capul celui ce se incurca cu acest om.
    Numele Botarel a fost inlocuit cu numele Ion special pentru a se dezice de acel copil pe care l-a renegat in instanta. Testul de paternitate bineinteles nu a putut fi cumparat astfel incat domnul a decis sa ia numele nevestei pentru a nu fi asociat cu acest copil. O scursura a societatii, ‘nea Ion.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here