Presa din Ungaria despre Klaus Iohannis şi “problema maghiară”

Cotidianul “Magyar Hírlap”, înfiinţat în anul 1968, a publicat ieri un articol referitor la declaraţiile făcute de preşedintele României, Klaus Iohannis, în cadrul vizitei de săptămâna trecută de la Berlin.

“Este clar că interesul Ungariei pentru minoritatea maghiară din afara ţării este extrem de ridicat. În România, nu ne simţim ameninţaţi de acest lucru, dar binenţeles că suntem foarte atenţi când un stat vecin manifestă un interes atât de ridicat faţă de o minoritate. Minoritatea maghiară are reprezentanţi politici în România, care sunt partenerii mei de discuţie. Pot să vă asigur că în România nu există o problemă maghiară ”, a precizat atunci şeful statului.

 

Conform Rador, jurnaliştii de la “Magyar Hírlap” au discutat cu reprezentanţii partidelor şi organizaţiilor politice maghiare din Transilvania despre modul în care au perceput afirmaţia lui Iohannis.
« Preşedintele UDMR nu a dorit să comenteze afirmaţia lui Iohannis. A adăugat însă că a discutat de mai multe ori cu Iohannis, căruia i-a prezentat problemele comunităţii maghiare.

 

În opinia lui Kelemen nu s-a discutat până acum despre autonomia teritorială, dar în cadrul discuţiilor s-a menţionat proiectul de lege a minorităţilor care a rămas blocat în legislativ, proiect care ar garanta pentru minorităţi autonomia culturală şi care a fost susţinut la momentul prezentării de către Klaus Iohannis în calitate de lider al comunităţii germane. Zsolt Szilágyi, preşedintele PPMT a considerat drept extraordinar că România poate avea un preşedinte de origine germană, dar a opinat că acest lucru nu poate ascunde faptul că în urma politicii naţionale a statului român comunităţile istorice din Transilvania sunt în curs de dispariţie. “Cred că şi Iohannis ar dori o Românie în care comunităţile istorice: saşii, maghiarii, secuii, şvabii nu se simt în pericol” – a precizat Szilágyi, menţionând că autoguvernarea saşilor garantată în secolul XIII ar putea fi numită astăzi drept autonomie. Zsolt Bíró, preşedintele PCM, consideră că însăşi menţionarea problemei demonstrează că problema maghiară din România nu este rezolvată, însă în acelaşi timp a considerat un lucru firesc că preşedintele consideră drept normală atenţia Ungariei acordată situaţiei maghiarilor de dincolo de frontiere.

 

Bíró a opinat că politica externă maghiară din Transilvania trebuie consolidată şi trebuie prezentate în UE nemulţumirile maghiarilor şi măsura dublă utillizată de puterea din România. Balázs Izsák, preşedintele CNS, a atras atenţia asupra faptului că la conferinţa de presă de la Berlin la întrebarea dacă nu deranjează că Ungaria acordă o importanţă prea mare destinului maghiarilor din Transilvania şi a opinat că “preşedintele României a abordat corect această problemă, afirmând că între cele două ţări nu există vreun conflict”.

 

La rândul său László Tőkés şi-a exprimat dezamăgirea faţă de afirmaţia de la Berlin a lui Klaus Iohannis, dar a menţionat: consider drept importantă demararea dialogului, sunt dispus să discut cu oricare membru al Administraţiei prezidenţiale, însă sunt pesimist în ceea ce priveşte corespondenţa şi afirmaţiile de la Berlin ale preşedintelui României” », au notat jurnaliştii din ţara vecină.

 

 

 

(Sursa: paginaeuropeana.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here