Presa bulgară: "Infernul apelor" şi despre neputinţa autorităţilor în situaţii de criză

 

 

Ploile torenţiale care au afectat serios joi nord-estul Bulgariei s-au soldat cu 14 morţi, iar trei oameni erau daţi în continuare dispăruţi, vineri, scrie sâmbătă BTA, care trece în revistă declaraţiile, comentariile şi articolele publicate de presa bulgară pe tema inundaţiilor.
 

Cartierul Asparuhovo din Varna a fost cel mai lovit, scrie pe prima pagină cotidianul Duma.

‘Infernul apelor’, titrează şi Trud, care consemnează: ‘Oameni şi animale moarte, aluviuni, străzi măturate de ape şi maşini aruncate de colo-colo ca nişte jucării. Aşa arăta vineri dimineaţa cartierul Asparuhovo. Localnicilor nu le vine în minte un dezastru similar şi nici nu le vine să creadă că s-a sfârşit coşmarul’.

 

Într-un alt articol, Trud scrie că ravena din Asparuhovo punea probleme de cel puţin trei ani de zile. De-a lungul acestei văi de eroziune săpate de torenţi, romii şi-au ridicat ilegal locuinţe, care obstrucţionează cursul de apă. În plus, există gropi de gunoaie ilegale, care n-au mai fost igienizate şi curăţate de ani de zile.

 

Şi cotidianul ’24 Ceasa’ scrie că tragedia a fost provocată de tăierile aleatorii de copaci, construcţiile ilegale, ravena plină de gunoaie şi ploile torenţiale. ‘De-a lungul anilor, s-au tras nenumărate semnale de alarmă cu privire la tăierile ilegale de copaci, dar autorităţile nu au luat nicio măsură şi nimeni n-a făcut nimic. Unele dintre case sunt locuite de romi şi, cel mai probabil, sunt construite ilegal. Am ordonat o inspecţie la aceste case. Evaluăm pagubele şi încercăm să ajutăm oamenii să facă faţă situaţiei’, a declarat pentru ’24 Ceasa’ primarul Varnei, Ivan Portnih.

 

Ziarul Sega remarcă faptul că autorităţile sunt neputincioase în situaţii de criză. Sistemul de avertizare timpurie nu a funcţionat, iar autorităţile centrale şi locale n-au fost în stare să răspundă adecvat, în aşa fel încât să limiteze numărul victimelor omeneşti şi pagubele materiale. Tragedia oamenilor n-a fost de ajuns pentru a-i opri pe politicieni să-şi mai plătească poliţe unii altora, în schimb populaţia şi oamenii de afaceriau reuşit să se organizeze pe cont propriu şi să ofere sprijin inestimabil victimelor. Aceasta este lecţia ce poate fi desprinsă după inundaţiile devastatoare care au lovit jumătate din Bulgaria, scrie Sega.

 

Într-un alt articol, Sega apreciază că oamenii politici bulgari s-au întrecut în declaraţii şi acuzaţii nepotrivite. Oficiali guvernamentali şi locali s-au luat la harţă şi au recurs la o propagandă electorală ieftină, iar autorităţile din Varna au acţionat cu încetinitorul. Dintr-o declaraţie a poliţiei din Varna s-a aflat că forţa regională de răspuns rapid în caz de dezastru a intrat în acţiune abia după ce a primit o alertă prin care era informată că apa aduce cu ea două cadavre.

 

’24 Ceasa’ scrie că mai multe zone din partea de nord şi centrală a Bulgariei sunt devastate de ploile torenţiale. Un val de peste 3 metri a măturat joi seara localităţile Kilifarevo şi Debeleţ. Râul Yantra, care străbate oraşul Veliko Târnovo, a ieşit din matcă. În oraşul Dobrici, din nord-est, a fost decretată starea de urgenţă. Trei oameni au murit şi aproape 200 au fost evacuaţi din Dobrici.

 

Ziarul citat scrie într-un alt articol că Centrul de Monitorizare Aerospaţială al Bulgariei nu a reuşit să facă o prognoză corectă şi la timp cu privire la inundaţii. Centrul, care activează de cinci ani pe post de sistem de avertizare timpurie, sub controlul Ministerului de Interne, are un soft creat special pentru a anticipa riscurile de inundaţii. Se presupune că Centrul ar trebui să implementeze măsuri preventive pentru a îmbunătăţi capacitatea de răspuns în caz de dezastru şi, prin intermediul sateliţilor, Centrul monitorizează întregul teritoriu bulgar şi fenomenele meteorologice. Datele Centrului pot fi folosite în evaluarea şi analizarea dezastrelor naturale.

 

‘Monitor’ scrie că în zonele afectate va continua să mai plouă şi în următoarele două zile, deşi ploile vor fi de mai mică intensitate. În schimb, vântul va sufla cu putere.

Duma citează declaraţiile lui Assen Licev, şeful Departamentului de Administrare a Apelor din Ministerul bulgar al Mediului, care a spus că tragedia este o consecinţă a neglijenţei. ‘Trebuie să facem o evaluare rapidă a construcţiilor care nu sunt conforme, altfel oamenii vor continua să moară’, a avertizat Licev.

 

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here