Premieră! Primăria și dezvoltatorul, blat în instanță pentru un turn cu 10 etaje pe Esplanada Oancea

Dezvoltatorul Vasile Filip încearcă să obțină autorizația de construire pentru turnul de zece etaje din Esplana Oancea pe calea instanței. La jumătatea lunii octombrie, Filip a depus, în numele Art Residence Development SRL, la Tribunalul Iași, o acțiune prin care cere judecătorilor să oblige Primăria Iași și pe primarul Mihai Chirica să emită autorizația de construire conform PUZ-ului aprobat în Consiliul Local. Potrivit documentului, Art Residence a depus la Primăria Iași documentația pentru emiterea autorizației la sfârșitul lunii martie 2019, iar autoritatea locală nu a emis documentul solicitat în cele 30 de zile prevăzute de lege. ”Vă solicităm să constatați faptul că am îndeplinit toate condițiile legale și suficiente prin documentația depusă la data de 28.03.2019 pentru emiterea autorizației de construire locuințe colective pe teren prorpietate – str. Oancea nr. 20 și să obligați pârâta Primăria Municipiului Iași să emită autorizația de construire solicitată prin cererea înregistrată sub numărul 34533/28.03.209 ce avea termen limită de soluționare 27.04.2019, deoarece nici până la această dată, respectiv 14.10.2019, actul nu a fost emis deși a expirat termenul legal.” se arată în cererea de chemare în judecată depusă de compania Art Residence la Tribunalul Iași.

Argumentele invocate de Art Residence par pertinente. Atitudinea Primăriei însă ridică mari semne de întrebare! Potrivit documentelor, Art Residence a depus documentația pentru autorizație în luna martie. Primăria nu i-a cerut clarificări, documente sau date suplimentare. Dar nu nici nu i-a eliberat autorizația de construire. Filip a așteptat mai bine de șase luni un semn de la Primărie. Dar nimic. Ba chiar a notificat Primăria să elibereze autorizația întrucât termenul legal a fost depășit. Nici la această adresă nu a primit răspuns. Lipsa vreunui răspuns din partea Primăriei îl îndreptățește pe Filip să clameze în fața instanței de judecată că documentația lui este legală și completă și, prin urmare, administrația locală trebuie obligată să emită autorizația de construire.

”În anul 2015 am demarat proiectul de construire locuințe colective pe terenul din strada Oancea nr. 20 al cărui plan urbanistic zonal (PUZ) a fost aprobat prin hotărârea Consiliului Local nr. 96/28.02.2018. în vederea demarării acestui proiect am solicitat toate avizele și aprobările necesare în vederea obținerii autorizației de construire. La data de 28.03.2019 am depus toată documentația necesară solicitată prin lege și prin actele administrative ale Primăriei Municipiului Iași pentru emiterea autorizației. Cererea avea termen limită de soluționare 27.04.2019.  Până la această dată nu au fost formulate solicitări de completare a documentației sau de furnizare informații suplimentare și nici nu a fost prelungit termenul de soluționare al cererii. Din aceste motive, am formulat o plângere prealabilă la Primăria Iași în vederea soluționării cererii de emitere a autorizației de construire, dar nici la această notificare nu am primit vreun răspuns.Primăria Iași nu a emis autorizația de construire, iar această întârziere provocată de autoritatea administrativă ne-a provocat prejudicii grave.” a precizat Vasile Filip în cererea transmisă judecătorilor.

Filip amenință: am suferit prejudicii însemnate

Atitudinea Primăriei este mai mult decât ciudată. Poate fi explicată prin două variante: fie este blat cu Art Residence și astfel i-a dat atuurile să poată câștiga in instanță fără ca Mihai Chirica să fie acuzat de locatarii din zonă pentru frăția cu dezvoltatorii imobiliari, fie într-adevăr refuză în mod abuziv să elibereze autorizația fără a avea un argument vreun argument legal. Reporterii 7 IAȘI au încercat să afle de la Primăria Iași o explicație oficială în ceea ce privește acest litigiu, și mai ales cauzele pentru care nu și-au motivat refuzul de a elibera autorizația pentru turnul Art Residence. Cert este că Primăria este acum pasibilă de daune pentru că nu a eliberat în termenul legal autorizația lui Vasile Filip. Dezvoltatorul a menționat în cererea de chemare în judecată că a suferit prejudicii însemnate financiar, de aici și până la solicitarea de despăgubiri fiind doar un pas.

PUZ-ul este suspendat

Speța este destul de încurcată. PUZ-ul Art Residence este suspendat, iar pe rolul instanțelor de judecată se află mai multe dosare în curs de soluționare care privesc proiectul din Oancea.  Pe 29 ianuarie Prefectura Iași a introdus la Tribunalul Iași o cerere de chemare în judecată a companiei Art Residence Development și a Primăriei Municipiului Iași în vederea anulării autorizației de împrejmuire a terenului din Esplanada Oancea. O zi mai târziu, două asociații de locatari din zona adiacentă terenului proprietatea Art Residence au deschis o acțiune la Tribunalul Iași împotriva dezvoltatorului și a Consiliului Local Iași în vederea anulării hotărârii prin care a fost aprobat planul urbanistic zonal în baza căruia ar urma să fie construit turnul cu 11 etaje de pe esplanadă. Judecata în acest litigiu a fost prorogată pentru luna ianuarie în așteptarea unei decizii dintr-un alt proces cu același obiect. Pe 23 mai 2019, Prefectura Iași a atacat și ea hotărârea Consiliului Local de aprobare a PUZ-ului Art Residence. În urma sesizărilor transmise de locatarii din zonă către Prefectură, a fost efectuat un control privind legalitatea adoptării Planului Urbanistic Zonal.Inspectorii din cadrul Inspectoratului Regional în Construcții au constatat existența unei serii de abateri de la legislația în vigoare. Astfel, au fost descoperite deficiențe legate de planșele din documentația urbanistică, de înălțimea maximă a clădirii, precum și în ceea ce privește aplicarea regulamentului local de urbanism. Ca urmare a sesizării IRC Nord-Est cu privire la legalitatea HCL 96/2018, Instituția Prefectului Iași a promovat o acțiune la instanța de contencios administrativ împotriva HCL 96/2018, solicitându-se anularea acesteia ca nelegală. Acțiunea Prefecturii a dus la suspendarea automată a hotărârii atacate, fapt ce face imposibilă emiterea autorizației.

Am semnat acțiunea în instanță, dosarul fiind depus la Tribunalul Iași. Din acest moment, HCL 96/2018 este suspendată de drept, până la o decizie a instanței.”, declara, la acea vreme, prefectul Marian Șerbescu.

Judecătorii ar urma să pronunțe o prima sentință în acest caz vineri, 20 decembrie 2019.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here