Ruslan Rotaru, dezvoltatorul complexului Royal Town din Aleea Sadoveanu, a condiționat vânzarea unui apartament către un client care plătise prețul întreg în avans de achitarea unei sume suplimentare de 1.400 de euro @ Protecția Consumatorului l-a obligat să vândă apartamentul la prețul convenit prin antecontract, aplicându-i în același timp și o amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei @ Patronul Royal Town le-a cerut cumpărătorilor o sumă suplimentară de bani motivat de faptul că apartamentul cumpărat avea o suprafață mai mare cu 1,33 mp @ Dezvoltatorul a predat apartamentul cu o întârziere de șase luni față de termenul prevăzut în antecontractul de vânzare-cumpărare
Unul dintre cei mai cunoscuți dezvoltatori imobiliari din Iași a fost amendat de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC) pentru că a încercat să-și înșele un client. Ruslan Rotaru, proprietarul complexului Royal Town din Aleea Sadoveanu, i-a solicitat unui cumpărător o sumă de bani suplimentară față de prețul convenit prin antecontractul de vânzare cumpărare, deși înțelegerea parafată la notariat nu prevedea acest lucru. Dezvoltatorul a profitat de faptul că respectivul cumpărător achitase, în avans, întreaga contravaloare a apartamentului și a condiționat semnarea contractului de vânzare cumpărare de o plată suplimentară de aproximativ 1.400 euro. Lăcomia dezvoltatorului a fost stopată de ANPC care l-a obligat să vândă apartamentul la prețul convenit prin antecontract, aplicându-i în același timp și o amendă contravențională în cuantum de 5.000 lei.
Banii în avans, apartamentul predat cu întârziere
În mai 2019, soții Tatiana Gabriela și Iulian Popovici încheie cu societatea R&R Premium Development SRL un antecontract privind cumpărarea unui apartament cu două camere și a unui loc de parcare în complexul rezidențial Royal Town. Conform documentului, proprietatea tranzacționată consta în ”apartamentul nr. 70 situat în clădirea C1-bloc 3 din cadrul Complexului, etaj 9, număr de camere 2 (două), cu o suprafață estimată de 64,37 mp, împreună cu cotele indivize din spațiile comune și loc de parcare suprateran aferent apartamentului în suprafață de 12 mp”. Prețul convenit de părți a fost de 69.750 euro inclusiv TVA, din care 64.500 euro pentru apartament și 5.250 euro pentru locul de parcare. Familia Popovici a achitat integral prețul apartamentului în avans, urmând ca dezvoltatorul să predea apartamentul în luna decembrie 2019. În ciuda faptului că apartamentul a fost achitat integral, în avans, dezvoltatorul nu a predat imobilul în termenul stabilit, ci cu o întârziere de 6 luni de zile. Chiar și așa, firma lui Ruslan Rotaru a refuzat perfectarea actelor de vânzare cumpărare invocând clienților diverse motive.
„Apartamentul a fost recepționat la data de 18.05.2020. începând cu această dată am tot fost amânați cu privire la semnarea contractului și a distribuirii locului de parcare, fiind invocate motive de nefinalizare a intabulărilor, lipsa marcajelor parcării, lipsa plăcuțelor de rezervare, etc. La data de 31.08.2020 am fost informați că începând cu data de 10 septembrie ne putem programa pentru semnarea contractului de vânzare”, declară Iulian Popovici.
Șantaj pentru 1.400 euro
Însă, suprizele au continuat să apară pentru cumpărători. Patronul Royal Town le-a cerut o sumă suplimentară de bani motivat de faptul că apartamentul cumpărat avea o suprafață mai mare cu 1,33 mp. Popovici spune că, potrivit antecontractului, părțile au stabilit că prețul tranzacției rămâne ferm, ambii asumându-și o toleranță de +/-3% din suprafață. Cu alte cuvinte, dacă suprafața apartamentului, în momentul intabulării, este cu 3% mai mică sau mai mare, părțile își asumă pierderea, sau câștigul, după caz, fără a modifica prețul contractului. Cum suprafața de 1.33 mp se încadra în marja de 3% prevăzută în antecontract, soții Popovici nu au fost de acord să plătească încă 1.400 euro dezvoltatorului, mai ales că apartamentul fusese predat cu 6 luni întârziere, iar locul de parcare nu fusese încă repartizat. Ba mai mult, soții Popovici susțin că cei 1.400 euro urmau sa fie achitați la negru, nefiind menționați în draftul final de contract primit de la dezvoltator. Întrucât cumpărătorul nu a acceptat plata sumei suplimentare, proprietarul Royal Town a refuzat să semneze contractul de vânzare.
Bani la negru
Într-un email trimis pe 9 octombrie 2020, dezvoltatorul cere plata suplimentară de bani, dar, într-adevăr sumă nu era menționată în draftul de contract atașat emailului. După mai multe emailuri și discuții cu reprezentanții Royal Town, Iulian Popovici sesizează Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).
„În momentul când am cerut programarea la notariat, am fost informat că în urma măsurătorilor cadastrale am de achitat o diferență de 1.396.50 euro, reprezentând 1.33 mp. Conform antecontractului semnat cu R&R Premium Development SRL, prețul apartamentului conform art 4.1 este FINAL, FERM și OBLIGATORIU cu o toleranță de +/-3%. Prin contractul final redactat de notar, la cererea vânzătorului, este specificat clar același preț inițial existent și în contract, chiar dacă suprafața apartamentului a fost reactualizată conform fișei cadastrale. Noi am încercat în mai multe rânduri să explicăm atât în scris cât și față în față cu dezvoltatorul situația creată și mai ales lipsa repartizării locului de parcare achitat de mai bine de un an și jumătate.” precizează cumpărătorul în sesizarea transmisă ANPC.
Amendă și obligativitatea menținerii prețului negociat
Văzând că au trecut 6 luni de la predarea apartamentului și dezvoltatorul Royal Town refuză să încheie contractul de vânzare cumpărare la notariat, soții Popovici sesizează ANPC la începutul lunii noiembrie 2020. Inspectorii din cadrul Oficiul pentru Protecția Consumatorului Iași au solicitat dezvoltatorului un punct de vedere, iar la data de 10 decembrie 2020 a decis sancționarea companiei R&R Premium Development SRL cu suma de 5.000 lei pentru încălcarea legislației privind protecția consumatorului pentru că nu a respectat condițiile de vânzare specificate în antecontractul încheiat cu soții Popovici. Totodată, inspectorii au obligat dezvoltatorul Royal Town să încheie contractul de vânzare în formă autentică la prețul specificat în antecontract, respectiv 69.750 euro inclusiv TVA.
Rareș Neamțu
Asta nu e singurul caz de genul.
FUGITI DE ACEST COMPLEX.
La o banda pe sens zona va deveni in curand extrem de aglomerata. Ruslan vrea sa ridice 20 de blocuri, pe langa ce se mai construieste in jur (nebunie curata la primaria Iasi cand elibereaza autorizatiile).
Dupa ce semnezi, Monica (mandatara) numai nu te injura pe fata, desi au fost cazuri cand a injurat oameni in fata notarului (alta persoana mana in mana cu ei).
Daca ai nevoie de ceva e la administratie, trebuie sa fii pregatit spiritual sa iti fie stricata ziua.
Lunar se platesc cheltuieli de condominiu de 100 lei (la sutele de apartamente inseamna mii de euro in buzunarul lui Ruslan in fiecare luna), pentru servicii care chiar nu se efectueaza (exceptand iluminatul si supravegherea video si curatenia de doua ori pe saptamana).
Complexul e plin de nesimtiti, sub toate formele.
Ma opresc aici caci ar fi multe de zis, intrebati un proprietar si vedeti ce spune.
Basarabenii astia au invadat Iasul, aceleasi coțcării specifice lor…unde-i bine hop si ei, unde-i rau …