Șapte luni de zile a stat prefectul pe gânduri până să decidă atacarea în instanță a unei autorizații ilegale emisă de Primăria Iași pentru construirea unui bloc lângă podul Bucium @ În februarie, când prefectul Marian Grigoraș declara că va „verifica legalitatea autorizației”, lângă podul Bucium era doar o groapă @ În tot acest timp, dezvoltatorul a lucrat nestingherit și blocul este aproape gata @ Prefectura a introdus acțiunea în instanță acum două zile, pe 6 octombrie @ Deși autorizația este suspendată, ieri, pe șantier se lucra cu spor @ 7IAȘI a semnalat încă de la începutul acestui an faptul că Primăria Iași a emis autorizație pentru construirea unui bloc cu 23 de apartamente, deși PUZ-ul a fost realizat pentru hală de producție
Timp de șapte luni de zile, din februarie până în octombrie, prefectul Marian Grigoraș a fost „căzut pe gânduri”. Prefectura a verificat legalitatea unei autorizații de construire emisă de Primăria Iași într-un „timp record”. La sfârșitul lui februarie, când prefectul Marian Grigoraș anunța că va „verifica legalitatea autorizației” emisă de Primăria Iași, lângă podul Bucium era doar o groapă. Acum pe același amplasament a fost ridicat un bloc în toată regula. Abia pe 6 octombrie, Prefectura Iași a înregistrat la Tribunal acțiunea privind anularea autorizației emisă pentru construire locuințe colective pe Șoseaua Bucium nr. 39, în stâng podului pe sensul de ieșire din Iași.
Problemele privind legalitatea acestei autorizații erau evidente și au fost semnalate de către 7IAȘI încă de începutul acestui an. Mai precis, autorizația de construire a cărei ultim beneficiar este firma 3I Teknik SRL a fost emisă pentru „construire imobil locuințe colective”, în vreme ce PUZ-ul a fost realizat pentru obiectivul „construire hală de producție, sediu firmă, împrejmuire teren”.
Îi doare în cot. Pe șantier se lucrează, deși autorizația este suspendată
Conform legii, în momentul în care prefectul atacă în instanță un act administrativ (autorizație de construire, hotărâre a consiliului local, dispoziție a primarului etc), efectele acestuia se suspendă.
Deși acțiunea Prefecturii Iași a fost înregistrată la Tribunal pe 6 octombrie, ie pe șantierul de lângă podul Bucium se lucra. Muncitorii montau tâmplăria la geamurile apartamentelor de la parter.
Ba mai mult, dezvoltatorul se pregătește și pentru încă un etaj peste cele două autorizate. Drept dovadă, la colțurile ultimului nivel se văd „mustățile” armăturii, lăsate special de către constructori pentru a putea continua lucrările.
Istoria unei golănii în trei pași: bloc de locuințe cu PUZ de hală industrială
1. Pe 31 martie 2015, Consiliul Local Iași aprobă hotărârea nr. 112 privind Planul Urbanistic Zonal propus de societatea Omega Tub SA pentru un teren situat la baza podului Bucium. ”Se aprobă Planul Urbanistic Zonal – Iaşi, B-DUL SOCOLA FN ( FOSTĂ ŞOSEAUA SOCOLA NR. 39), NUMAR CADASTRAL 131544, întocmit în vederea construirii unei hale de producție, sediu de firma şi împrejmuire teren proprietate privată persoană juridică.” se specifică precizează în dispozitivul hotărârii adoptate.
2. Pe 25 octombrie 2016, la cererea Omegatub SA, Primăria Iași eliberează autorizația cu numărul 1005. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Primăriei Municipiului Iași, Omegatub a obținut, în baza PUZ-ului menționat anterior, o autorizație pentru construirea unui imobil de locuințe cu 23 de apartamente și regim de înălțime P+2E. „Construire imobil de locuințe conform PUZ aprobat prin HCL 112/31.03.2015. Aria construită 255,80 mp, aria desfășurată construită 767,40 mp, POT 33%, CUT=0,9, H=P+2E. Parter 6 apartamente cu o cameră, 1 apartament cu 2 camere, etaj 1 – 8 apartamente cu 1 cameră și etaj 2 – 8 apartamente cu 1 camera.”
3. În 2018 Omegatub SA vinde terenul de la baza podului Bucium împreună cu autorizația de contruire către societatea 3I Teknik SRL. În aprilie 2019, Primăria Iași eliberează o nouă autorizație de construire pentru terenul în cauză. Obiectul documentului cu numărul 388/11.04.2019 îl reprezintă ”continuarea lucrărilor autorizate prin autorizația nr 1005/2016” deși lucrările nu fuseseră demarate.