Prăbușirea unui mare milionar din Iași. Vasile Terciu s-a predat, un gigant preia controlul

O bună parte din afacerea lui Vasile Terciu va fi predată în perioada următoare către un gigant din domeniul construcțiilor @ TVI va pierde cele trei stații de betoane pentru că nu a reușit să le achite @ Firma lui Vasile Terciu cumpărase stațiile de betoane de la Holcim, în anul 2013 cu 2.620.001 lei @ Deși trebuia să le achite în rate, TVI Construct nu și-a onorat nici până astăzi obligațiile financiare @ Consiliul Concurenței s-a autosesiozat deja în legătură cu preluarea afacerii TVI Construct de către grupul Holcim

Capăt de drum pentru unul dintre cei mai cunoscuți afaceriști ieșeni și anume Vasile Terciu, patronul TVI Construct. În perioada următoare, activitatea de producție a SC TVI Construct SRL  va fi preluată de grupul Holcim în contul unei datorii neonorate de către Terciu. TVI Construct a cumpărat stațiile de betoane de la Tomești în baza unui contract de vânzare-cumpărare încheiat pe data de 15 aprilie 2013 cu Holcim SA. Odată cu încheierea acestui contract, TVI Construct cumpăra de la Holcim România SA două stații de betoane situate pe șoseaua Iași-Tomești nr.19A (teren de 1,2 hectare plus instalațiile și construcțiile aferente dispuse în două proprietăți distincte), urmând să achite în rate prețul total de 2.601.001. Până la achitarea integrală  a sumei care urma să fie virată în tranșe lunare stațiile de betoane rămâneau ipotecate în favoarea Holcim.

”Pentru garantarea prețului în sumă de 2.620.001 lei cu TVA inclus subscrisa cumpărătoare înțeleg și accept expres faptul că vânzătoarea beneficiază de o ipotecă legală pe care subscrisa vânzătoare prin reprezentant înțeleg să o conserv prin înscrierea în cartea funciară a Agenției Naționale de Cadastru”, se arată în contractul de vânzare-cumpărare.

Holcim preia toate stațiile

Operațiunile de preluarea a stațiilor de către grupul Holcim nu a fost finalizată, însă tranzacția se află într-o fază avansată. Nici până astăzi însă TVI Construct nu a reușit să achite suma prevăzută în contractul încheiat în anul 2013 cu grupul Holcim România. Mai mult decât atât, cu un acord obținut de la Holcim, TVI Construct a dezmembrat săptămâna trecută corpurile de proprietate din municipiul Iași de pe șoseaua Iași-Tomești nr.19A care țin strict de funcționarea stațiilor de betoane, semn că Holcim se pregătește să preia controlul. În plus, Holcim va prelua de la TVI Construct și cea de-a treia stație de betoane edificată între timp de Terciu, cea de la Dumești. Informația apare într-un raport întocmit de Consiliul Concurenței care a analizat legalitatea preluării celor trei stații de betoane de către Holcim.

” Activele țintă constau în echipamente și instalații utilizate în activitatea de producere a betoanelor, situate în municipiul Iași, șoseaua. Iași-Tomești, nr. 19A și, respectiv, în comuna Tomești, jud. Iași (activul Tomești 2”). Holcim va achiziţiona toate activele corporale şi necorporale necesare operării acestor active. Holcim va dobândi şi dreptul de proprietate asupra a trei terenuri. Pe două dintre acestea sunt amplasate activele 1 și 2 de la Tomești 1 și pe cel de-al treilea, situat în comuna Dumești. Holcim va prelua contractele cu furnizorii și clienții, aferente activității Activelor Tomești 1,Tomești 2 și Dumești”, se arată în raportul întocmit de Consiliul Concurenței.

Preluarea stațiilor a fost avizată

În cele din urmă, Consiliul Concurenței și-a dat avizul pentru preluarea celor trei stații de betoane de la TVI Construct.

„Se emite prezenta decizie de neobiecţiune privind operaţiunea de concentrare economică ce urmează a se realiza prin dobândirea controlului unic direct de către Holcim România SA asupra unor active deţinute de TVI Construct SRL, constatându-se că, deşi operaţiunea notificată cade sub incidenţa legii, nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurenţial normal”, au decis experții Consiliului Concurenței.

Holcim este membră a Grupului LafargeHolcim, grup rezultat în urma fuziunii din anul 2015 între Holcim Ltd. Elveţia și Lafarge SA Franța, precum și a societăților controlate de acestea.

Bloc lângă SRI

Dificultățile financiare cu care se confruntă Terciu în această perioadă sunt suprinzătoare având în vedere că în ultimii ani acesta s-a lansat în afaceri imobiliare care sunt profitabile. Terciu s-a apucat să construiască blocuri de locuințe. Acesta a finalizat deja în 2015 un bloc la rond Păcurari, iar după aceea un altul în zona Smârdan lângă sediul SRI unde vrea să construiască deja un al doilea imobil. Astfel, în anul 2015, Terciu a plătit aproape 1 milion de euro pentru terenul situat în spatele sediului SRI, suprafață pe care a funcționat ani de zile o parcare a municipalității. Pe acest teren, Terciu intenționează să construiască un bloc cu 11 etaje dar lucrările nu au început nici până astăzi.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here