Povestea primului han din Moldova, locul de popas cu vin bun unde s-a odihnit regele Sobieski. Pe locul vechiului han din Botoşani se vând astăzi arme şi votcă

Armenii din Botoşani se laudă că au întemeiat pe meleagurile lui Botoş primul han adevărat din Moldova. Cu vin bun şi gros, grajduri încăpătoare şi clienţi cu obraz fin, hanul fraţilor Bolfosu este o parte importantă a istoriei comerciale a Botoşaniului medieval.

 Vechiul târg Botoşani este atestat în documentele medievale păstrate, la mijlocul secolului al XV lea. Descoperirile arheologice au precizat însă că de fapt originile târgului se pierd în negura istoriei. Cel mai probabil târgul Botoşaniului a fost ridicat înainte de întemeierea Moldovei, ca stat medieval în vremea lui Bogdan I.

 Mai mult decât atât urmele locuirilor armeneşti, precum biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, ridicată din piatră la începutul secolului al XIV lea, arată că de fapt Botoşaniul s-a născut în secolul XII, ca o îngemănare a comunităţilor româneşti cu cele armeneşti, venite masiv din zona Armeniei Mari, după un dezastru natural, cel mai probabil un cutremur.

 Dacă primii botoşăneni erau pricepuţi la meşteşuguri şi agricultură, armenii au venit cu spiritul comerical. Aceştia au ridicat şi primul târg de vite din nordul Moldovei, tarabe şi cârciumi, unde desfăceau produse din Orient. Aici la târgurile de vite, negustorii armeni au ridicat şi primul han adevărat, cu grajduri mari, locuri de cazare şi cârciumă, din istoria Moldovei.

 Hanul negustorilor armeni

 ”Armenii au întemeiat, economic vorbind, târgul medieval al Botoşaniului. Au venit începând cu 1211. Au ales acest loc pentru că era un important nod comercial. Şi asta le era meseria: negustori”, spune Florin Egner, unul dintre membrii comunităţii armene din Botoşani, care de altfel a studiat în amănunt istoria acestei comunităţi în Moldova.

Şi într-adevăr Botoşaniul se afla pe ruta comercială ce lega, porturile Mării Negre, genoveze şi bizantine de târgurile Poloniei, Lituaniei şi de ţărmurile prospere ale Mării Baltice. Comerţul mergea ca uns la Botoşani, iar oamenii aveau nevoie de un loc de popas. Fraţii Bolfosu, negustori armeni, au ridicat la Botoşani, primul han din Moldova. “ Era cel mai vechi han din Moldova, pentru că şi târgul armeneasc era cel mai vechi. Hanul era din lemn, aşa se făcea atunci şi avea pivniţe adânci din piatră, pentru a păstrat mărfurile perisabile”, spune Dănuţ Huţu, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu din Botoşani.

Unul dintre beciurile rămase în urma hanului armenesc

 Se pare că acest han, spun istoricii ar fi apărut după marea invazie tătărască din 1241, când Europa medievală se reconstruia. Cel mai probabil era lângă târgul cu vite, situat undeva în apropierea Centrului Istoric al Botoşaniului de astăzi. Hanul avea camere pentru dormit, o cârciumă, unde mâncau şi beau clienţii, dar şi grajduri şi saivane încăpătoare pentru animalele vii aflate în tranzit. ”Era un han jos, fără etaj, cu funcţii economice, destinat negustorilor aflaţi în tranzit. Fiind din lemn, probabil a fost reconstruit de mai multe ori. Cel mai mult a rezista, cred cel de la 1400, din timpul lui Alexandru cel Bun”, adaugă Florin Egner.

Hanul lui Sobieski cu vin gros şi bun

Legendele despre hanul, amplasat pe locul unde astăzi se ridică Casa Bolfosu sau Casa ”Panda” cum îi spun botoşănenii, sunt numeroase. În primul rând renumită era mâncare, de tradiţie armenească, cu multe mirodenii, dar şi vinul moldovenesc gros şi bun. Se spune că ospitalitate de la hanul armenesc a salvat Botoşaniul de jaf în secolul XVII. Mai precis regele Ian Sobieski se întorcea de la asediul Vienei, trecuse prin Moldova, şi după asediul istovitor de la cetatea Neamţului, se retrăgea prin Botoşani. Legendele spun că aventurierul rege polonez, ar fi tras la hanul armenesc. Impresionat de mâncarea bună, dar mai ales de vin, a decis să cruţe oraşul. A ordonat soldaţilor să nu jefuiască târgul.

Ce s-a ales de cel mai vechi han din Moldova

 Din hanul care l-a impresionat pe Sobieski nu a mai rămas decât ”gura de piatră” a unui vechi beci. Pe locul hanuli din lemn, bogatul armean Garabet Bolfosu îşi ridică o casă impunătoare în 1790. ” Hanul nu mai există. Peste el a fost ridicată Casa Bolfosu, o casă de secol XVIII. Casa rezistă şi astăzi”, spune Huţu. După ce a fost locuită aproape 100 de ani, Casa Bolfosu, a fost apoi transformată în Primărie, apoi sediu de şcoală şi chiar în 1902, fiind sediul Poliţiei din Botoşani.

În perioada comunistă, casa a devenit depozit de legume, fructe. După 1990, casa nu a fost cruţată, iar pe locul probabil a celui mai vechi han din Moldova, se vând arme de vânătoare, vodcă şi bere la o crâşmă alăturată dar şi bijuterii. Membrii comunităţii armene se străduiesc să păstreze însă întreagă casa, dar şi beciurile de sub ea, care mai amintesc de vechiul han.

 

 

 

 

Sursa: adevarul

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here