Autorităţile ruse au anunţat, duminică dimineaţa, că la bordul aeronavei Tupolev Tu-154, care s-a prăbuşit în staţiunea Soci de la Marea Neagră pe 25 decembrie, se aflau 92 de persoane, dintre care 64 de pasageri erau membri ai Corului Armatei Roşii, Ansamblul Alexandrov.
Aceştia se îndreptau către Latakia, în Siria, unde ar fi trebuit să susţină un concert de Crăciun pentru militarii ruşi staţionaţi la baza militară Khmeimim. Printre victime se afla şi compozitoul şi dirijorul corului, Valery Khalilov. Locotenentul general Khalilov, de origine uzbecă, a dirijat în repetate rânduri corul de la parada de 9 mai, de „Ziua Victoriei”, organizată în Piaţa Roşie din Moscova.
Cel mai cunoscut cor militar
Ansamblul Alexandrov este unul din cele două coruri oficiale ale armatei aparţinând de forţele Armate Ruse, care poate primi titulatura de „Corul Armatei Roşii“.
A fost fonadat în URSS şi este alcătuit dintr-un cor de bărbaţi, o orchestră şi un ansamblu de dansuri.
Foto: Corul Armatei Roşii, în Budapesta, pe 9 iulie 1951; Sursa: Arhivele Federale Germane
Ansamblul artistic a avut turnee în toată lumea şi a ajuns şi la Bucureşti, cel mai recent spectacol fiind susţinut în octombrie 2016.
Repertoriul corului constă din melodii populare ruseşti, imnuri şi arii de operă, însă în ultima perioadă a început să pună în scenă cover-uri ale unor melodii pop celebre, interpretate de cele mai multe ori în manieră amuzantă şi glumeaţă. Totuşi, printre cele mai îndrăgite piese ale ruşilor au rămas „Katyusha“, „Kalinka“ şi „Ociy cernye“.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=oQEjwKs_hpg]
Ansamblul a primit numele primului său director, Alexandr Vasilyevich Alexandrov, dar titulatura sa oficială este aceasta: Ansamblul academic de cântece şi muzică al Armatei Ruse numit după A.V. Alexandrov.
Alexandrov a fost o figură centrală în construcţia ansamblului, fiind primul director artistic, dirijor de cor, învăţător şi cel care a scris muzica pentru Imnul Naţional al Uniunii Sovietice. Corul a concertat pentru prima dată, la Moscova, pe 12 octombrie 1928, iar programul se numea „Divizia 22 Krasnodar în cântece“. În 1933, ansamblul crescuse deja la 300 de membri. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Corul Armatei Ruse a ţinut peste 1.500 de spectacole, pe ambele fronturi ale URSS, încercând să ridice moralul soldaţilor de pe câmpurile de luptă, dar şi al răniţilor din spitale.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BYbtAZjB8QM]
Cariera internaţională a corului a fost câştigată în timpul lui Boris Alexandrov, fiul lui Alexandr, care a impus o disciplină strictă şi a organizat numeroase turnee în afara graniţelor Uniunii Sovietice.
În 1948, Berlinul era împărţit în patru zone de ocupaţie, controlate de Franţa, Anglia, SUA şi URSS. Un ofiţer american a venit cu ideea unui concert în zona sovietică, la Gendarmenmarkt, concert care să deschidă epoca păcii în Europa. Cădea în sarcina URSS să aducă muzicienii, iar Ansamblul Alexandrov a fost o opţiune evidentă.
S-a ridicat o scenă, care a fost tapetată cu flori, şi corul a cântat timp de trei ore în faţa unui public de 30.000 de oameni. „Vizita în Germania a fost de neuitat. Este dominantă în istoria ansamblului. Era necesar să facem un nou salt creativ – de la muzica de front la o armonie relaxantă specifică sfârşitului războiului. A fost important, iar tranziţia trebuia să se petreacă pe mai multe paliere, inclusiv acela de a aduce ansamblul la rolul său de dinainte de război, să cânte opere clasice şi populare“, declara Boris Alexandrov în 1994, spre sfârşitul vieţii.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LTdvy67Pp5U&w=560&h=315]
Ansamblul a avut şi o scurtă apariţie în filmul „Das Boot“ („Submarinul“, 1981), unde cântă „It’s a long way to Tipperary“.
În 1990, Corul Armatei Roşii a participat la concertul „The Wall” al lui Roger Waters, care sărbătorea căderea Zidului Berlinului.
Ansamblul Alexandrov a susţinut cel mai recent concert la Sala Palatului din Bucureşti în 9 octombrie 2016.