„Numărul 28 de pe Yongxing Jie” este o atracție neobișnuită din Guangzhou, China, care constă într-o clădire de apartamente cu opt etaje, înconjurată de un pasaj aglomerat.
Povestea ‘Number 28 on Yongxing Jie’ poate fi urmărită până în anul 2008, când o serie de clădiri din districtul Haizhu din Guangzhou au fost programate pentru demolare pentru a face loc unei noi șosele. În timp ce majoritatea rezidenților au ajuns la un acord cu dezvoltatorii și au decis să își vândă casele și să se mute, trei rezidenți ai unei clădiri de apartamente galbene, devenită faimoasă în prezent, au dus o negociere mai dură, refuzând să își abandoneze locuințele dacă nu le erau îndeplinite cererile. În cele din urmă, dezvoltatorii au decis să renunțe la negocieri și să construiască în schimb un pasaj suprateran în jurul clădirii. Astăzi, povestea clădirii „încercuite” este cunoscută ca fiind cea mai tenace rezistență din Guangzhou împotriva dezvoltatorilor de infrastructură.
Numărul 28 de pe Yongxing Jie a fost mediatizat la nivel internațional, când anomalia urbană a fost surprinsă în fotografii ale tunelului Zhoutouzui, recent inaugurat. Oamenii au fost mai interesați de „casa cu cuie” izolată în centrul unui pasaj suprateran decât de tunelul de ultimă generație, iar rezistența celor trei locuitori rămași a devenit subiect de știri, scrie odditycentral.com.
Singurii locuitori rămași în clădirea de apartamente cu opt etaje au fost Guo Zhiming și fratele său, care au refuzat să se mute din locuința lor de 30 de metri pătrați, în ciuda faptului că nu aveau practic nicio șansă de a fi despăgubiți de către dezvoltatori după construirea pasajului suprateran înconjurător.
„Majoritatea rezidenților au primit aproximativ 400.000 de RMB în 2011, ceea ce, la acea vreme, era suficient pentru a-și cumpăra un apartament la mâna a doua. Așa că cei mai mulți au luat banii pentru a cumpăra o altă casă”, a declarat Guo pentru Southern Metropolis Daily.
Numărul 28 de pe Yongxing Jie este o clădire cunoscută cu numele „casă cu cui”. Termenul „dingzihu” sau „casă cu cui” a luat naștere în China ca o modalitate de a descrie casele care se detașau în mijlocul unor zone demolate și ai căror proprietari au rezistat cu sfidare evacuărilor ordonate de stat.