Startup-ul tranzy.ai pune la dispoziţia operatorilor de transport public din România o platforma care automatizeaza mare parte din activitaţile zilnice de planificare şi operare pentru sute de vehicule şi resurse implicate în transportul de calatori din 3 oraşe din România, plus Chişinau, Republica Moldova. Platforma este oferita gratuit pentru utilizare şi permite, astfel, operatorilor de transport sa accelereze procesul de digitalizare chiar daca nu dispun de resurse proprii, plus o serie de facilitaţi şi produse care plaseaza cetaţenii în centrul dezvoltarii urbane. Tranzy.ai deschide datele de transport în format GTFS (General Transit Feed Standard), date care pot fi utilizate, refolosite și redistribuite liber de catre oricine. Tranzy.ai se aliniaza la practicile și recomandarile Comisiei Europene în ceea ce privește transportul și mobilitatea urbana.
Tranzy.ai colaboreaza cu companiile şi/sau regiile de transport public din Cluj-Napoca, Iași, Botoşani şi Chişinau. Se pune la dispoziţia operatorilor de transport platforma şi funcţiile ei esenţiale în mod gratuit spre utilizare pentru organizarea activitaţii, operaţiuni, procese zilnice şi informarea cetaţenilor. În acelaşi timp, dezvolta soluţii, aplicaţii şi functionalitaţi asociate proceselor de transport, care faciliteaza o mai buna organizare a resurselor de exploatare (vehicule, şoferi, staţii, garaje ș.a) şi care digitalizeaza de facto activitatea companiilor de transport public. Tranzy.app este utilizata de peste 152.000 calatori zilnic în Iași, în Cluj-Napoca şi, începând din luna martie, şi în Botoşani şi Municipiul Chişinau.
Portal Open Data în spiritul competiţiei constructive, cu beneficii pentru cetaţeni, operatori de transport public, autoritaţi şi mediile academic şi de business
Datele publice deschise sunt datele care pot fi accesate, utilizate, refolosite și redistribuite gratuit şi liber de catre oricine este interesat – supuse doar, cel mult, cerinței de atribuire și distribuire în condiții similare. Datele pe care tranzy.ai le pune la dispoziţie sunt cele legate de vehicule şi toate detaliile aferente în timp real (staţii, rute ş.a.). Ele pot fi accesate pe https://tranzy.ai/opendata. În plus faţa de aceste seturi de date deschise public, vor fi puse la dispoziţie şi o serie de Date Deschise Private (cum ar fi datele proprietare procesate) – gratuit pentru cei care pot finaliza provocari specifice, lansate punctual de municipalitați sau operatorii de transport public. Tranzy.ai nu divulga nicio informație personala sau comercial sensibila.
”Prin adoptarea şi implementarea unor politici de Open Data la nivel de oraş, rezistente în timp şi neutre politic, autoritaţile locale pot digitaliza operaţiunile zilnice dedicate publicului în mod transparent, fara sa fie constrâns de un furnizor sau altul. Practic, asta face tranzy.ai deschizând ecosistemul de servicii pentru toţi – plaseaza cetaţenii în centrul dezvoltarii urbane, accelereaza procesele de digitalizare pentru rezultate mai bune şi cheltuieli publice reduse şi încurajeaza, în acelaşi timp, competiţia constructiva, prin implicarea mediilor academic şi de business (în care ne plasam şi noi, cei de la tranzy.ai), dar şi prin stimularea unei comunitaţi de dezvoltatori profesioniști și amatori cu aplecare civica şi valori comune cu tranzy.ai, pentru a livra soluţii noi, în beneficiul cetaţenilor”, a spuns Doru Chirica, co-fondator la tranzy.ai.
Tranzy.ai pune la dispoziţia operatorilor de transport, în mod gratuit spre utilizare, o suita de soluţii specifice activitaţii de transport public, cum sunt: soluţia de management de flota/software AVL, aplicaţie mobila pentru dispeceri, soluţia de generare alerte de parcurs asociate traseelor, aplicaţia tranzy.app ce transforma în beneficii procesele şi operaţiunile digitalizate ale operatorilor de transport public, dar şi portalul de date deschise (Open Data).