Ponta: "În următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de şist"

 

 

Românii speriaţi de gazele de şist pot sta liniştiţi pentru moment: în următorii cinci ani, nu se va exploata nici măcar un metru cub de gaze de şist în România. Aceasta este promisiunea fermă a premierului Victor Ponta, făcută într-un interviu pentru RRA. Principalul motiv este acela al lipsei unei legislaţii de protecţie a mediului, a explicat premierul la postul public de radio.
 

„Deocamdată şi în următorii cinci ani, în România nu se va exploata niciun metru cub de gaze de şist (…) În următorii cinci ani, România are obligaţia de a-şi pune la punct cea mai performantă şi modernă legislaţie de protecţie a mediului, în aşa fel încât dacă peste cinci ani chiar se va exploata, să avem toate garanţiile”, a precizat premierul.

 

El a explicat totodată că toţii vecinii României, cu excepţia Bulgariei, „care probabil că a luat o decizie politică, nu neapărat tehnică”, au decis să acorde autorizaţii pentru gaze de şist.

 

Premierul a subliniat că descoperirea unor gaze de şist pe teritoriul ţării ar reduce dependenţa energetică a României de Rusia şi de gazele de import.

 

 

„Dacă nu avem gaze din producţia internă, le cumpărăm de la Gazprom, că nu avem alt producător prin zonă care se ne vândă gaze, ori eu cred că pentru România, să asigure pentru România şi pentru Moldova independenţa energetică, e un obiectiv atât de important, încât în toate modurile, repet, cu păstrarea celor mai înalte standarde de mediu, dar toate modurile prin care putem să avem aceste resurse, din Marea Neagră, de oriunde din România, trebuie să le folosim, nu trebuie să le dăm cu piciorul, ca să nu depindem de gazul din Rusia”, a argumentat Ponta.

 

 

Chevron a obţinut avizul pentru explorarea de gaze de şist

 

Compania Chevron a obţinut, la sfârşitul lunii martie, acordul de mediu pentru cel de-al patrulea perimetru deţinut în judeţul Vaslui, în baza căruia va putea face explorare pentru gazele de şist la Puieşti, Agenţia pentru Protecţia Mediului emiţând documentul după ce nu a primit nicio contestaţie la acest proiect, potrivit Mediafax.

 

Proteste faţă de explorarea şi exploatarea gazelor de şist au avut loc şi în Bucureşti, Arad, Cluj-Napoca şi Timişoara.

 

Sonda de explorare de la Puieşti va fi amplasată la 1,4 kilometri de cea mai apropiată localitate şi la 300 de metri faţă de pârâul Tutova. Suprafaţa luată în concesiune de compania petrolieră este de aproximativ două hectare.

 

 

Chevron mai deţine alte trei acorduri de mediu în judeţul Vaslui, obţinute în urmă cu un an, pentru explorarea gazelor de şist în localităţile Siliştea – Pungeşti, Păltiniş – Băceşti şi Popeni – Găgeşti. De asemenea, compania petrolieră a obţinut, în baza acordului de mediu şi a altor avize de la alte autorităţi, şi prima autorizaţie de construire pentru amenajarea platformei pe care urmează să fie montată sonda de explorare de la Siliştea – Pungeşti. Autorizaţia a fost acordată de Consiliul Judeţean Vaslui la începutul lunii octombrie 2013, lucrările de amenajare a platformei fiind începute efectiv în 2 decembrie 2013.

 

 

După ce compania Chevron a obţinut, în 3 octombrie 2013, autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, la Pungeşti au avut loc mai multe proteste, ultimele acţiuni de acest fel desfăşurându-se în 18 martie, când zeci de localnici din Siliştea şi Armăşoaia au ieşit în stradă în încercarea de opri o coloană de autotrenuri care se îndrepta spre perimetrul deţinut de Chevron.

 

 

 

 

(Sursa: gandul.info)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here