Politrucii care au pe conștiință 2.500 de copii. De 6 ani, elevii învață în bar, în Postul de Poliție sau în vestiarul sălii de sport

Învățământul rural, Cenușăreasa României: copiii învață în trei schimburi, în clase simultane pe patru ani de studiu, iar politicienii care s-au perindat au furat din banii de investiții. În 2008 s-au alocat 9 milioane de lei pentru un complex școlar în cea mai mare comună din județ, dar 1,8 milioane de lei s-au furat. Investiția a fost sistată, s-au făcut dosare penale, iar elevii învață acum prin Postul de poliție și în vestiarul sălii de sport. Unul dintre cei care râd în nas copiilor este subprefectul Bogdan Abălași, care prin firma sa, Clean Total, a furat 500.000 de lei la Belcești. Acum e bine mersi, mare demnitar și dă lecții de politică unui județ întreg.

 

Belceștiul, care până în 1989 era cea mai mare comună din țară, a ajuns singurul loc din județ în care copiii învață în trei schimburi. Eșecul construirii, în 2008, a unui nou complex școlar în centrul comunei a lăsat un dezastru în urmă. Elevii învață în vestiarul reamenajat al sălii de sport, în fostul Post de Poliție și, până de curând, chiar și în câteva case particulare.

Paradoxul este că în satele din jur sunt prea puțini copii, astfel că se învață în clase simultane – de la I-a până la a IV-a.

 

Bogdan Abălași, poză electorală cu fiul, a luat cinci piei de pe spatele copiilor din Belcești

S-a învățat și-n bar

La Belceşti sunt 2.500 de copii care nu au unde să înveţe. De aproape nouă ani, şcoala copiilor s-a mutat mai întâi într-un bar, apoi în câteva spaţii comerciale ale fostei Cooperative, după aceea într-un fost sediu de poliţie şi într-un spaţiu al Bisericii ortodoxe.

La Belceşti se învaţă încă în trei schimburi, lucru care nu se mai întâmplă nicăieri în judeţ. „Cam 60% dintre copii învaţă în trei schimburi. S-a învăţat şi în câteva spaţii comerciale, chiar în câteva locuinţe ale oamenilor”, explică primarul Constantin Ciobănița.

 

Hoţie şi lipsă de viziune

Cândva, la Belceşti a existat şcoală. De fapt, vorbim despre mai multe structuri, aflate în toată comuna. Apoi, fostul primar, Constantin Petraş, a venit cu ideea construirii unui campus. S-au obţinut mai bine de 9 milioane de lei şi s-a început construcţia.

În 2008, la puţin timp după începerea lucrărilor, ridicarea campusului a fost sistată. „Nu au fost bine chibzuiţi banii, iar la schimbarea guvernului s-au sistat fondurile”, spune primarul actual. Ce s-a întâmplat cu acel campus nu este încă foarte clar. Camera de Conturi a făcut un control şi a stabilit un prejudiciu de 1,8 milioane de lei. În vara anului trecut a făcut şi o sesizare penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău, pentru că prejudiciul nu a fost recuperat.

Constantin Ciobăniţa refuză să dea detalii, de teamă să nu se intrepreteze totul ca o răfuială cu fostul primar şi susţine că nu a făcut nici sesizări penale din acest motiv. Cert este că, în 2012, la preluarea mandatului, s-a trezit cu 2.500 de copii care nu au unde să înveţe, pentru că vechile clădiri s-au degradat.

 

 Acesta e zidul dărâmat al vechii școli. Incredibil, are termopane noi, puse cu 500.000 de lei de firma subprefectului Abălași

Termopane la ruine

Una dintre fostele clădiri ale şcolii din Belceşti arată ca o babă ştirbă, cu mâinile în şolduri şi cu poalele ridicate. Pereţii din cărămidă s-au înclinat într-un mod ireal şi au fost proptiţi cu câteva bârne din lemn. Acoperişul s-a prăbuşit dar, totuşi, în soarele iernii lucesc geamurile termopan.

„Este isprava fostului primar. S-a apucat să pună termopane fără să repare acoperişul şi s-a prăbuşit clădirea”, spun sătenii. De fapt, fostul primar a alocat peste 500.000 lei firmei Clean Total SRL pentru reabilitarea şcolii. Constructorii au montat termopane, iar apoi clădirea s-a prăbuşit. Firma a intrat în insolvenţă şi nimeni nu a mai recuperat ceva din pagubă. Clean Total era paravanul actualului subprefect Bogdan Abălași, care executa lucări în tot județul pe baza comenzilor politice.

Conducerea şcolii a afişat avertismente publice, prin care copiii sunt rugaţi să nu se apropie de acea clădire. De demolat, nu au demolat-o încă, dar este posibil să nu mai fie nevoie de acest lucru. Clădirea va cădea singură, poate în primăvară.

 

 În 12 mp s-a amenajat o clasă înghesuită în vestiarul sălii de sport

Părinţii pun presiune

Nu doar şcoala din centru este cu probleme. „Într-un sat avem 250 de copii iar şcoala a intrat în reparaţie acum vreo 8 ani. A dispărut executantul. Acum încercăm să facem rost de bani şi să continuăm lucrarea. Vin părinţii şi îmi bat obrazul, că din 4 ore de matematică pe săptămână au făcut doar una. Asta pentru că învaţă în condiţii improprii”, spune primarul Constantin Ciobăniţa.

Acei copii vin cu microbuzul şcolar sau pe jos până la şcoala din centrul comunei. Curtea în care se află clădirea cu termopane, aflată în pragul imploziei, este plină de contraste. O sală de sport ultramodernă se află în faţa singurului corp de clădire funcţional din tot ceea ce ar fi trebuit să fie campusul. Clădirea funcţională are vreo 10 săli de clasă, în care învaţă elevii de liceu. În rest, doar schelete de clădiri, intrate şi ele în degradare. „În vestiarele sălii de sport avem amenajate două clase, dar şi secretariatul şi arhiva. Mai avem clase într-un fost sediu al Poliţiei, plătim o chirie modică poliţiei române, iar altele sunt amenajate într-un spaţiu al Parohiei Ciorăni”, explică directorul Liceului tehnologic „Victor Mihăilescu Craiu”, Cătălin Baziliuc. La această unitate învaţă mai mult de jumătate din copiii comunei.

 

Politicienii au furat banii, iar din campus au rămas doar bârnele de oțel

Cei mici stau ca sardelele într-un vestiar

Elevii din Belceşti nu au şcoală, dar au o sală de sport cum şi-ar dori orice şcoală din municipiu. Sala are porţi de handbal, panouri de baschet mobile, perete de căţărări şi chiar şi o tiroliană. A avut şi sală de fitnes, dar în locul ei sunt acum săli de clasă. În vestiare, într-o cameră de 3 metri lungime şi vreo 4 metri lăţime, este acum grupa pregătitoare.

Pe cei aproximativ 12 metri pătraţi sunt îngrămădite vreo 15 măsuţe şi 30 de scaune, pentru că găzduiesc 30 de copii. Spaţiul face imposibilă până şi ridicarea copiilor în picioare, în timpul orelor. Ca medie, pe doi metri pătraţi se află 5 copii, dar dacă eliminăm suprafaţa ocupată de mobilierul şcolar, micuţii de la Belceşti sunt îngrămădiţi ca sardelele într-o cutie de conserve. „Trebuie să facem carte cu ei, c
hiar dacă suntem înghesuiţi”, spune una dintre profesoarele din învăţământul primar.

Grupurile sanitare au fost dimensionate pentru o sală de sport, nu pentru câteva săli de clasă, aşa că micuţii sunt nevoiţi să stea la coadă la toaletă.

 

 Primarul Belceștiului a semnat în decembrie o nouă finanțare pentru campus

Recreaţia mare, doar pentru alţii

Lipsa spaţiilor adecvate pentru un învăţământ de calitate este resimţită şi de profesori, nu doar de elevi. Aceştia s-au adaptat şi consideră că primii care pierd sunt tot copiii. „Chiar dacă învăţăm în trei schimburi, actul didactic nu are de suferit. Copiii sunt văduviţi de pauze, aceasta este una dintre probleme. La cei mici, ora este de 45 minute şi pauza de 5 minute, la cei mari ora este de 50 minute iar pauza tot de 5 minute. Aşadar, nu avem recreaţia mare de foarte mulţi ani”, spune directorul Cătălin Baziliuc. Lucrurile de la Belceşti ar putea, totuşi, să se schimbe. Primarul Constantin Ciobăniţa a reuşit să semneze, pe 24 decembrie, un acord de finanţare europeană pentru continuarea lucrărilor la campus. „Sunt 1,8 milioane de euro, nu pot să nu fiu mândru de asta. Dacă lucrurile merg bine, anul şcolar următor ne va prinde cu o şcoală nouă, copiii nu vor mai fi chinuiţi”, spune edilul.

 

Citește și SCANDALUL IENCEAN-EVA. „Inamicul public nr. 1” contraatacă: cere 100.000 de euro

 

ISJ: la Belcești se rezolvă anul acesta

Activitatea din învăţământul simultan se află în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a fost luată în considerare la inspecţiile tematice din toamna anului trecut.

Potrivit unui raport făcut public de inspectorul general Camelia Gavrilă, este monitorizată existenţa de clase de tip simultan şi aplicarea de strategii didactice atent selectate la Şcoala Gimnazială Golăieşti (locaţiile Petreşti, Grădinari, Cotu lui Ivan și Cilibiu), Şcoala Gimnazială Bosia (locaţiile Ungheni, Coada Stâncii), Liceul Tehnologic Brăeşti (locaţiile Cristeşti, Buda) şi la Şcoala Gimnazială Trifeşti (locaţia Vladomira).

În ceea ce priveşte situaţia de la Belceşti, conducerea ISJ consideră că activitatea va intra în normal în acest an, după ce va fi finalizată investiţia în campusul şcolar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here