Polițist sancționat de IPJ și DGIPI pentru că și-a amendat șeful. „A subminat autoritatea superiorului”, deși amenda a fost legală

@ Agentul șef Cătălin Căpraru i-a aplicat un avertisment șefului său de la Secția 5, comisarul șef Alexandru Hordilă, pentru că nu purta mască în interiorul instituției, în timpul stării de alertă @  Răzbunarea șefului: Hordilă l-a reclamat pe subaltern conducerii IPJ, dar a sesizat și serviciul de informații al Ministerului de Interne, DGIPI @ Cele două structuri l-au pedepsit pe agentul șef Căpraru: IPJ l-a sancționat disciplinar, iar serviciul „doi ș-un sfert” l-a amendat cu 100 de lei pentru folosirea dispozitivului body-cam în interiorul secției @ Ancheta IPJ transmite un semnal periculos pentru polițiștii care îndrăznesc să-și sanționeze șefii atunci când îi prind încălcând legea @ „(…) aplicarea sancțiunii contravenționale de către agent ofițerului este de natură a submina autoritatea acestuia în cadrul secției, chiar dacă este o măsură legală aplicată acestuia”, se arată în raportul intern al IPJ @ Polițistul Căpraru spune că este victima abuzurilor IPJ Iași și DGPI pentru că și-a sancționat șeful care încălcase legea

Agentul șef Cătălin Căpraru de la Secția 5 Poliție Iași l-a sancționat cu avertisment pe superiorul său, comisarul șef Alexandru Hordilă, pentru că nu purta mască, în timpul stării de alertă, în interiorul instituției. Polițistul l-a filmat cu camera din dotare pe Hordilă, în biroul acestuia, când nu purta masca de protecție. Hordilă i-a făcut polițistului raport acuzându-l de insubordonare, amenințări, limbaj jignitor și a cerut conducerii Ispectoratului Județean de Poliție Iași cercetarea disciplinară a acestuia și atragerea răspunderii penale. Totodată, a fost sesizată Direcția Generală de Protecție Internă sub pretextul „compromiterii securității informațiiilor clasificate” a Secției 5 prin efectuarea de filmări neautorizate!

Controlul Intern al IPJ Iași a efectuat o anchetă amănunțită în acest caz care a scos la iveală mai multe disfuncționalități în activitatea Secției 5 ce trenau de mai multă vreme și pe care nici conducerea unității și nici cea a Inspectoratului nu au catadicsit să le remedieze. Una dintre concluziile echipei de control cu privire la sancționarea șefului Secției 5 de către un subordonat emană o teorie infiorătoare, esența mentalității unui sistem corupt și compromis moral : aplicarea sancțiunii contravenționale de către agent ofițerului este de natură a submina autoritatea acestuia în cadrul secției, chiar dacă este o măsură legală aplicată acestuia.” Deși raportul nu confirmă acuzațiile grave formulate de Hordilă, IPJ l-a găsit vinovat și l-a sancționat disciplinar pe polițist pentru încălcarea regulamentului privind utilizarea camerei de corp din dotare. Și DGPI i-a aplicat lui Cătălin Căpraru o măsură coercitivă, respectiv o amendă contravențională în cuantum de 100 lei pentru aceeași faptă. Căpraru spune că este victima abuzurilor IPJ Iași și DGPI pentru că și-a sancționat șeful care încălcase legea.

Tensiuni între polițiștii din cadrul Secției 5

Pe 9 decembrie 2021, la ora 14.00, agenții de siguranță publică din schimbul 2 de la Secția 5 sunt chemați la un scurt instructaj de către coordonatorul acestora, agentul Bianca Nistor. Polițiștii sunt informați că trebuie efectuată procedura de înmânare / afișare a unor procese verbale de contravenție la domiciliul mai multor persoane de pe raza secției. Aceast sarcină declanșează conflictul și fiecare parte își susține ”adevărul” său. Martorii, polițiști, mint și ei prin omisiune pentru a nu supăra nici colegii și nici șeful. Agenții Mihai Rotaru și Cătălin Căpraru și-au întrebat coordonatorul de ce primesc sarcini ce nu sunt incluse în fișa postului și de ce de polițistul însărcinat cu aceste proceduri, Siomna Sandu, nu duce la îndeplinire comunicarea proceselor verbale. Potrivit informațiilor oficiale, agentul Bianca Nistor l-a informat pe șeful secției, comisarul Alexandru Hordilă, că agenții Mihai Rotaru și Cătălin Căpraru au plecat din timpul instructajului pe teren și au refuzat să preia procesele verbale de contravenție ce trebuiau comunicate. Hordilă îi convoacă pe cei doi polițiști la el în birou.

Și-a sancționat șeful

În jurul orei 15.00, cei doi polițiști se întorc la sediu și merg în biroul lui Hordilă. Între cei trei începe o dispută verbală, fiecare dintre părți acuzând-o pe cealaltă de amenințări, jigniri și cuvinte triviale. La un moment dat, polițistul Cătălin Căpraru pornește dispozitivul body cam din dotare și înregistrează discuția din birou. Hordilă sesizează acest lucru, iar discuția trece la un nivel decent. Hordilă le cere polițiștilor să-și înceapă tura, iar Căpraru îi cere socoteală pentru faptul că nu poartă mască. Înregistrarea are 21 de secunde, din care doar 11 în biroul lui Alexandru Hordilă:

Ora 15:01:35, comisar șef de poliție Hordilă Alexandru: ”Vă rog să mergeți în serviciu”;

Ora 15:01:36, agent Cătălin Căpraru: ”Vă rog frumos să îmi spuneți de ce nu purtați mască?”;

Ora 15:01:38, comisar șef de poliție Hordilă Alexandru: ”Vă rog să intrați în serviciu și atâta tot”;

Ora 15:01:42, agent Cătălin Căpraru: ”Facem și raport”;

Ora 15:01:43, comisar șef de poliție Hordilă Alexandru: ”Faceți raport”;

Ora 15:01:42, agent Cătălin Căpraru: ”Da

După această ultimă replică, Rotaru și Căpraru părăsesc biroul șefului, iar înregistrarea mai durează 10 secunde, timp în care nu se mai aude nicio discuție. La scurt timp după această discuție, Cătălin Căpraru intră din nou în biroul șefului și îi cere lui Alexadru Hordilă buletinul pentru a-l sancționa pentru nepurtarea măștii de protecție în interiorul clădirii.

Seara, Căpraru l-a așteptat pe comisarul Hordilă la ieșirea din secție și l-a întrebat dacă are vreo obiecțiune la procesul verbal încheiat, dacă vrea să-l semneze sau vrea să-i fie comunicat prin intermediul unui agent de la siguranța publică.

După această discuție, Cătălin Căpraru a mers la ofițerul de serviciu din acea seară și i-a comunicat că „a sancționat un contravenient pe nume Hordilă”, după care a părăsit secția.

Încep represaliile: Hordilă îl reclamă peste tot

A doua zi, comisarul Alexandru Hordilă a întocmit un raport asupra incidentelor din ziua respectivă și l-a înaintat IPJ Iași cerând cercetarea disciplinară a celor doi agenți de poliție. În același timp a fost sesizată Direcția Generală de Protecție Internă, care l-a amendat pe Cătălin Căpraru cu 100 de lei pentru efectuarea de filmări într-un spațiu interzis.Totodată, raportul ofițerului Hordilă a fost prezentat procurorului care supraveghează activitatea de cercetare penală a Biroului Control Intern, care a dispus neînregistrarea acestuia în evidența lucrărilor cu caracter penal. Însă, a fost dipsusă o anchetă internă care a scos la iveală lucruri grave în activitatea Secției 5 Poliție. În primul rând, persoanele implicate direct au mințit cu privire la modul de derulare a evenimentelor pentru a-și crea un avantaj. În al doilea rând, polițiștii din schimbul 2 au prezentat date trunchiate sau au spus că nu au asistat la conflictul primar dintre Bianca Nistor și polițiștii Mihai Rotaru și Cătălin Căpraru. În al treilea rând, raportul nr. 79482 din 20.12.2021 întocmit de Biroul Control Intern din cadrul IPJ Iași arată existența de mai mult timp a unei situații conflictuale la nivelul Secției 5 pe care conducerea nu a reușit să o gestioneze. Polițiștii de la siguranță publică s-au arătat nemulțumiți de faptul că sunt puși să efectueze proceduri de comunicare a proceselor verbale de amendă la domiciliul contravenienților, deși acest lucru nu este în fișa postului lor. Totodată, aceștia susțin că la nivelul secției există o persoană care are astfel de atribuții, polițistul Simona Sandu, dar care nu a fost solicitată niciodată să îndeplinească aceste sarcini, fiind astfel menajată. Căpraru i-a cerut în scris explicații comisarului Hordilă despre această situație, însă răspunsul șefului Secției 5 este de o mârlănie fără margini. Hordilă îl trimite pe agentul Căpraru în locul polițistei Simona Sandu la înmânat procese verbale pentru ca acesta să-și cunoască mai bine teritoriul în care operează, deși acesta lucrează de mai bine de 15 ani la secția 5 pe siguranță publică!

Reclamațiile se întorc împotriva lui Hordilă

Raportul întocmit în urma anchetei interne arată faptul că Hordilă a mințit cu privire la faptele de insubordonare a celor doi polițiști. O singură neregulă îi este imputată polițistului Cătălin Căpraru și se referă la faptul că l-a filmat pe comisarul Hordilă în biroul său, deși acest lucru îi era interzis prin regulamentele și procedurile interne. În rest, concluziile raportului îl incriminează pe șeful Secției 5. Concluziile anchetatorilor sunt că Hordilă nu a fost în stare să managerieze corect activitatea secției, că a numit ca și coordonator un polițist fără experiență, că se trasează sarcini fără dispoziții scrise sau fără a exista în fișa postului.

La nivelul secției există de mai mult timp o stare de nemulțumire în rândul agenților de siguranță publică în ceea ce privește înmânarea/afișarea proceselor verbale de contravenție. această stare este cunoscută de către conducerea secției, însă nu au fost luate măsurile necesare pentru a clarifica aceste aspecte. În fișa postului agenților de siguranță publică nu sunt menționate atribuții pe această linie. Inexistența unei asemenea atribuții în fișa postului agenților de siguranță publică generează nemulțumire în rândul acestora. La nivelul secției nu există o dispoziție scrisă care să atribuie această sarcină unei anumite categorii de personal. Ag. Nistor Bianca, cunoscând această situație, nu a repartizat nominal agenților procesele verbale, aducând la cunoștința acestora doar existența documentelor respective, solicitarea fiind adresată la modul general, ceea ce nu crează o stare de responsabilizare în acest sens. Desemnarea acesteia ca lucrător responsabil de coordonarea agenților de siguranță publică, în condițiile în care aceasta nu are experiența necesară, constituie un alt factor care a contribuit la situația constatată.” se arată în concluziile raportului.

Mentalitate a la Gîtlan: imunitate în fața legii

Una dintre concluziile echipei de control cu privire la sancționarea șefului Secției 5 de către un subordonat emană o teorie infiorătoare, esența mentalității unui sistem corupt și compromis moral : Aplicarea sancțiunii contravenționale de către agent ofițerului nu poate fi catalogată ca abatere disciplinară, însă este de natură a submina autoritatea acestuia în cadrul secției, chiar dacă este o măsură legală aplicată acestuia.”

Așadar, potrivit IPJ Iași, polițiștii nu au voi să-și sancționeze șefii atunci când încalcă legea pentru le-ar putea submina autoritatea. Cu alte cuvinte, li se cere polițiștilor să închidă ochii la fărădelegile șefilor, într-un dispreț total față de lege! Iar modul de operare al instituțiilor statului în cazul polițistului Căpraru arată celorlați polițiști și consecințele care le pot suporta dacă îndrăznesc să respecte legea.

Rareș Neamțu

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here