Politicieni criminali: fără apă potabilă pentru cei săraci. „Vedeți cum adun apă de ploaie la lighean? O dau și la vecini”

  1. Caz unic în țară: familiile nevoiașe nu se pot racorda la apă pe banii UE, deoarece consilierii locali s-au înțeles asupra unui boicot și refuză să supună la vot hotărârea pentru accesarea finanțării. Este vorba despre 43 de familii sărace din comuna Rediu pentru care situația este dramatică și pentru care UE ar suporta costurile pentru realizarea racordurilor, aproximativ 1.000 de euro pentru fiecare gospodărie. „Vedeți cum adun apă de ploaie la lighean? O dau și la vecini”, a spus Elena Turcă din satul Tăutești. Dar, apa de la Dumnezeu nu cade tot timpul din cer.Atunci când pleacă cineva cu mașina, îl rog să-mi cumpere și mie câteva bidoane și îi plătesc și drumul și apa”, explică bătrâna. Apa din fântâni nu este tot timpul potabilă, iar anul trecut, când a fost secetă, nu aveau nici pentru animale. În comunele din județul Iași, 3.700 de gospodării vor fi racordate la rețeaua de apă pe banii UE. Doar la Rediu nu se poate, deoarece consilierii locali aflați în opoziție cu primarul refuză să supună la vot orice proiect cu finanțare externă. Cei mai mulți sunt dezvoltatori ori oameni de afaceri cu interese imobiliare în zonă, care au intrat în conflict cu primarul Ciprian Grosu. „Nu am cuvinte care ar putea să descrie cinismul, iresponsabilitatea și lipsa de scrupule a unora dintre consilierii locali ai comunei Rediu, cu atât mai mult cu cât acum au refuzat să accesăm o finanțare care viza racordarea la apă potabilă a 43 de familii nevoiașe din comună”, spune acesta. În celelalte comune, consiliile locale s-au întrunit în regim de urgență pentru aprobarea finanțării. „Eu am depus 50 de solicitări, Consiliul Local s-a întrunit de îndată să aprobe încheierea acordului de parteneriat”, a declarat primarul din Ciortești, Alina Apostol.

Zeci de oameni săraci pierd șansa ca gospodăriile în care trăiesc să fie racordare la rețeaua de apă potabilă pe banii UE, deoarece consilierii locali refuză să supună la vot accesarea finanțării. Primăria Rediu a identificat și întocmit dosare pentru 43 de familii din comună, pentru care UE suportă costurile pentru realizarea racordului la rețeaua de apă potabilă. Acestea se ridică la aproximativ 1.000 de euro/gospodărie, bani pe care familiile foarte sărace nu și le permit.

Însă, comuna Rediu a intrat într-un blocaj din cauza războiului politic dintre primarul Ciprian Grosu și majoritatea din Consiliul Local. Aceasta este formată dintr-o coaliție de 8 consilieri de la PMP, PSD, PNL și ProRomânia, în fața căreia primarul Grosu și cei șase consilieri USR nu au nicio șansă. De la constituirea consiliului local, în toamna lui 2020, consilierii care dețin majoritatea, mulți cu interese imobiliare în comună, au instituit o blocadă, refuzând să pună în discuție orice proiect care vizează aprobarea unei finanțări externe

Așa s-a ajuns ca celor 43 de familii să le fie refuzată șansa de a se racorda gratuit la rețeaua de alimentare cu apă potabilă.

Banii vin prin PNRR. La Iași, 42 de comune cer bani pentru 3.700 de familii

Proiectul privind racordarea gospodăriilor la rețeaua de alimentare cu apă beneficiază de finanțare europeană și este derulat prin Asociația Regională de Apă Canal – ARSACIS Iași. La proiectul destinat familiilor aflate în situații sociale limită au achiesat 42 de localități din mediul rural. Cu un grant de circa 1.000 euro de gospodărie, proiectul prevede racordarea la apă curentă pentru persoane cu posibilități financiare reduse, primăriile fiind cele care au întocmit listele cu familii eligibile. Beneficiarii au fost nevoiți să vină la Iași personal pentru a obține documente doveditoare de la ANAF sau alte instituții, care să ateste veniturile reduse de care dispun precum și situațiile speciale în care se află.

În total, în județul Iași au fost depuse 3.700 de solicitări, al doilea loc pe țară după Cluj, unde s-au înregistrat 4.000 de cereri pentru racordarea la apă cu fonduri din PNRR.

„Vedeți cum adun apă de ploaie la lighean? O dau și altor vecini”

Liderii alianței consilierilor locali din Rediu sunt oameni de afaceri înstăriți, dezvoltatori, constructori ori proprietari de terenuri agricole. Aceștia refuză să supună la vot proiectul pentru accesarea finanțării prin intermediul căreia, oameni simpli, bolnavi, pensionari fără posibilități sau familii cu mulți copii ar putea să beneficieze de un serviciu fără de care mulți nu-și pot imagina viața cotidiană: apa de la robinet.

În satul Tăutești din comuna Rediu, Elena Turcă a aflat de la angajații primăriei care i-au bătut la poartă că Uniunea Europeană îi plătește racordul la rețeaua de apă potabilă. Nu și-ar fi permis niciodată să tragă apă în casă pe banii ei și ai soțului, ambii pensionari cu venituri mici care se duc în mare parte pe medicamente. A umblat după documente pe la Iași și a reușit să depună dosarul. Acum a aflat că a sperat degeaba. Își va continua viața în aceleași condiții: cu ligheane întinse prin curte în care strânge apa de ploaie. Asta când nu e secetă. ”Nu avem apă curentă. Luăm apă de la o fântână veche ca vai de ea. Sunt doar eu cu moșneagul acum acasă. Am cinci copii, unii sunt aici în sat, iar alții sunt plecați. Am 1.100 lei pensie, iar el are 1.800 lei, abia ne descurcăm. Vedeți cum adun apă de ploaie la lighean, apă pe care o dau și altor vecini. Sunt bolnavă, am diabet, am avut și cancer, iau pastile, abia mă descurc”, a declarat Elena Turcă, proprietara unei mici gospodării din satul Tăutești.

Femeia povestește că anul trecut, când a fost o secetă care parcă nu se mai termina, îi ruga pe vecini să-i cumpere bidoane cu apă de la Iași. Așa procedează ori de câte ori apa de la Dumnezeu nu mai cade din cer.

„Când e secetă, e vai și amar de noi. Să stiți că mai aduc apă îmbuteliată de la Iași. Atunci când pleacă cineva cu mașina, îl rog să-mi cumpere și mie câteva bidoane și îi plătesc și drumul și apa. Consilierii locali nu au venit niciodată pe la mine și totuși văd că nu vor să ne ajute nicicum. Eu am fost nevoită să merg la Iași, la ANAF, să-mi scot adeverințe pentru acest proiect cerut de primărie”, a mai spus femeia din Tăutești.

Rediu, singura comună în care proiectul a eșuat

În restul comunelor din județul Iași, programul susținut cu bani de la UE pentru racordarea la rețeaua de apă a familiilor nevoiașe s-a derulat în viteză. Consilierii locali și-au dat mâna indiferent de culoarea politică și au votat pentru accesarea finanțării. La Rediu, consilierii și-au continuat boicotul față de proiectele inițiate de conducerea primăriei și au refuzat să introducă hotărârea în comisiile de specialitate, astfel încât nici măcar nu a putut fi supusă votului Consiliului Local. Spre exemplu, în comuna Ciortești, primarul PNL Alina Apostol a convocat de îndată o ședință a Consiliului Local pentru aprobarea finanțării.

„Eu am depus 50 de solicitări, Consiliul Local s-a întrunit de îndată să aprobe încheierea acordului de parteneriat. Este o oportunitate să rezolvăm problemelor celor care nu-si permit să se racordeze la apă. E o problemă cu seceta și facem toate eforturile ca oamenii să fie branșați”, a spus Alina Apostol, primarul comunei Ciortești.

La Rediu, primarul USR Ciprian Grosu se plânge că toate proiectele cu finanțare externă sunt blocate de către opoziția din Consiliul Local. Boicotul consilierilor PMP, PNL, PSD și ProRomânia a făcut să fie pierdute și finanțări pentru iluminat public, două parcuri sau un trotuar, susține Grosu.

„Din păcate nu avem consilieri locali care să-și dorească să împlinească dorința cetățenilor, să lucreze pentru binele public, ba din contra – cum bine știu cei mai mulți dintre localnici, tot ceea ce își doresc o bună parte dintre ei este să boicoteze aproape orice proiect de dezvoltare locală căutând nod în papură – în special pe probleme unde nu au competențe conform legii. Cu atât mai grav este faptul că nu sunt votate inclusiv proiectele care vizează fondurile europene, cu toate că public afișează promisiuni electorale și explică cum le vor atrage ei și cât de importante sunt pentru dezvoltarea comunei.

Localnicii știu că s-au pierdut bani importanți, ca de exemplu nu s-a accesat o finanțare europeană de 1.000.000 de lei pentru a rezolva problemele de iluminat public, au respins proiectele pentru construirea a 2 parcuri pentru copii (unul dintre ele fiind la grădinița Rediu din comuna), au refuzat (de vreo 2-3 ori în 2022) un proiect pentru construirea unui trotuar foarte important pentru oameni pe Valea Rediului și tot așa. Orice, numai să nu facă Primarul nimic …

Nu am cuvinte care ar putea să descrie cinismul, iresponsabilitatea și lipsa de scrupule a unora dintre consilierii locali ai comunei Rediu, cu atât mai mult cu cât acum au refuzat să accesăm o finanțare care viza racordarea la apă potabilă a 43 de familii nevoiașe din comună”, a spus primarul din Rediu.

Vlad ROTARU

2 COMENTARII

  1. Faceti un pustiu de bine si mergeti decomuna FORASTI, judetul SUCEAVA unde locuitorii a 11 sate nu au apa de peste 3 SAPTAMANI, nici MOLDOVAN, prefectul de SUCEAVA nici , presedintele zis ” GRIPA AVIARA ” Flutor nu vor sa ajute cetatenii, primarul de FPRASTI , AVRAMIA BRADUT , dovedit TURNATOR la Securitate a fentat si hotararea ANI Bucuresti si de peste 20 de ani, face afaceri onerpoase cu balastierele de pe MOLDOVA.!!chiar la sursa de apa a comunei FORASTI! presa de Suceava nu publica nimic fiin aservita lui Flutur si primarului LUNGU de la Suceava !! iar seful ISU Suceava in loc sa informeze Ministrul de Interne tace malc, sa isi pastreze scaunele caldute! RUSINE !!

  2. Faceti un pustiu de bine si mergeti in comuna FORASTI, judetul SUCEAVA unde locuitorii a 11 sate nu au apa de peste 3 SAPTAMANI, nici MOLDOVAN, prefectul de SUCEAVA nici , presedintele zis ” GRIPA AVIARA ” Flutor nu vor sa ajute cetatenii, primarul de FPRASTI , AVRAMIA BRADUT , dovedit TURNATOR la Securitate a fentat si hotararea ANI Bucuresti si de peste 20 de ani, face afaceri onerpoase cu balastierele de pe MOLDOVA.!!chiar la sursa de apa a comunei FORASTI! presa de Suceava nu publica nimic fiin aservita lui Flutur si primarului LUNGU de la Suceava !! iar seful ISU Suceava in loc sa informeze Ministrul de Interne tace malc, sa isi pastreze scaunele caldute! RUSINE !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here