Politicieni bogaţi cu firme pe pierdere. Aproape nimănui nu i-a mers bine în 2013, doar Blăjuţ zburdă prin sistemul sanitar

Cele mai multe dintre afacerile politicienilor de top din Iaşi merg pe minus, conform datelor contabile valabile pe anul 2013. O excepţie este Viorel Blăjuţ a cărui firmă are o cifră de afaceri uriaşă: 47 de milioane de lei.

 

Politicienii ieşeni par să fi ajuns la fundul sacului în ultimii ani. Afacerile lor, declarate oficial, sunt în declin, potrivit ultimelor raportări de la Ministerul de Finanţe. Cel mai afectat pare a fi preşedintele Consiliului Judeţean, Cristian Adomniţei, iar cel mai prosper este PP-DD-istul declarat independent Viorel Blăjuţ.

 

Adomniţei: afacerea din domeniul medical, pe pierdere

Inginer constructor de meserie, Cristian Adomniţei s-a afirmat în ultimul an prin investiţiile atrase asupra unor obiective judeţene. În plan personal însă, Adomniţei este cu afacerile în declin. Potrivit declaraţiei de interese din vara anului trecut, Cristian Adomniţei este acţionar la trei firme. Broad Construct SRL, la care deţine integral capitalul social, a avut o cifra de afaceri zero. Nu a vândut nimic, nu a cumpărat nimic. De altfel, ultima operaţiune pe aceasta firmă datează din urmă cu doi ani, dar a fost vorba de doar câteva sute de lei.

 

Cine a spus că trebuie să ai profit ca să-ţi numeri banii?

Adomniţei deţine şi 30% din Centrul Medical Bucovina SRL Suceava. Firma este cunoscută drept Centrul de Imagistică Arcadia, iar afacerea este condusă de familia Fitterman. Unitatea de la Suceava a avut o cifră de afaceri de 1,3 milioane lei şi a înregistrat pierderi de 115.902 lei.

O altă firmă la care Adomniţei este acţionar este Nord Design SRL. Pentru aceasta nu au fost publicate încă datele financiar-contabile, dar în 2012 a avut o cifră de afaceri de sub 1.000 lei, adică mai puţin decât vânzarea înregistrată de un chioşc de cartier într-o lună.

Cu toate că afacerile nu-i merg bine, Cristian Adomniţei nu este un om sărac. Anul trecut declara un teren de 2.000 metri pătraţi, două apartamente şi două autoturisme. Deţinea bijuterii, câteva zeci de mii de euro în conturi, iar plasamentele de la Arcadia erau evaluate la 375.000 lei. Soţia preşedintelui Consiliului Judeţean este judecător, iar veniturile ei sunt cu mult peste medie.

 

Nici Surdu nu stă prea bine

Un alt om de afaceri important implicat în politică este viceprimarul Gabriel Surdu. Considerat unul dintre cei mai potenţi oameni de afaceri locali, şi Surdu are probleme cu propriile firme. Terramold SRL a avut o cifră de afaceri de 659.646 lei, cu puţin mai mică decât în 2012. În schimb, veniturile din 2012 au fost de 1,1 milioane lei, faţă de doar 786.342 lei înregistraţi anul trecut. Pentru Terramold Construct este declarată cifra de afaceri din 2012, de puţin peste 5 milioane de lei, cu 1,8 milioane mai puţin decât în anul anterior.

 

 Deputatul Blăjuţ are motive să fie fericit: afacerile îi merg din ce în ce mai bine

Blăjuţ este constant

Un alt om de afaceri important care s-a implicat în politică este Viorel Blăjuţ. Iasisting SRL, cu obiect de activitate în domeniul echipamentelor de prevenire şi stingere a incendiilor, a avut anul trecut o cifră de afaceri impresionantă, de 47 milioane lei. În 2012, aceeaşi firmă a înregistrat doar 46,1 milioane lei, ceea ce înseamnă că Blăjuţ şi-a păstrat clienţii. Profitul a fost păstrat în apropierea sumei de 600.000 lei.

O altă firmă a deputatului PP-DD, Red Hospital SRL, a înregistrat 11,1 milioane lei cifră de afaceri, faţă de 10,9 milioane în 2012. Diferenţa pare nesemnificativă, dar în condiţiile crizei economice menţinerea şi creşterea uşoară a cifrei de afaceri indică faptul că firmele lui Blăjuţ nu se confruntă cu probleme.

 

Cristina Nichita este în colaps

După o prăbuşire apărută în 2010, Olimpic 2000 SRL, firma deputatului PSD Constantin Adăscăliţei, pare să-şi revină. De la 348.000 lei cifră de afaceri în 2012, a urcat la 352.000 lei. Însă, în 2009 firma înregistra o cifră de afaceri de 357.000 lei. În schimb, RLC Trident SRL a coborât de la 468.000 lei la 400.000 lei în ultimul an. Aşadar, fostul vicepreşedinte al Consiliului Judeţean este un alt politician căruia nu i-a priit ultimul an.

La rândul său, Cristina Nichita şi-a declarat câteva firme la care deţine acţiuni. Niky SRL, una dintre cele mai renumite la nivel naţional, este în picaj liber. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de circa 1,1 milioane de lei, cu o pierdere de 726.000 lei. Aşadar, firma este falimentară. Declinul a început chiar la debutul crizei economice. În 2007, firma avea peste 635.000 lei cifră de afaceri şi profit de 439.000 lei. Un an mai târziu, la o cifră de afaceri puţin mai mare, se înregistrau deja pierderi de 277.000 lei.  Firma a intrat apoi în colaps financiar, mergând doar pe pierdere.

 

 

Citește și STATUL SUNT EI: bugetarii ne conduc din toate partidele. Marile familii de politicieni ai Iaşului, racordate la banii publici

 

 

Şi Burlea este pe plus

Medicul Marin Burlea, ales şi el parlamentar pe listele USL, deţine 10% din firma Scan Expert SRL. Potrivit datelor centralizate de Ministerul de Finanţe, nici această firmă nu merge prea bine. A obţinut anul trecut o cifră de afaceri de 611.000 lei şi un profit de 144.000 lei, dar activitatea este în scădere. În 2012, firma în cauză înregistra 706.000 lei cifră de afaceri şi 100.000 lei profit. Cu alte cuvinte, firma a generat bani, deşi prestaţiile au fost mai puţine. „Vârful” de activitate al societăţii la care Burlea este acţionar s-a înregistrat în 2012 când a intrat pentru prima dată pe profit.

 

 Regres puternic pentru firma deputatului Vizitiu

Cum s-a prăbuşit Sergiu Vizitiu

Deşi ales deputat de Vaslui, pedelistul Sergiu Vizitiu este ieşean, având casa şi firma de construcţii Huge Construct în Lunca Cetăţuii-Ciurea. Declaraţia de avere semnată la începutul mandatului din 2012 l-a propulsat în rândul celor mai bogaţi politicieni, televiziunile centrale minunându-se de zecile de apartamente trecute în document. Anul 2013 a adus însă declinul firmei sale, care a intrat în insolvenţă, pe fondul unor pierderi nete de peste 2 milioane de lei, la o cifră de afaceri de 30,9 milioane lei. Cu un an mai devreme, Huge Construct avusese profit de aproape 200.000 de euro şi o cifră de afaceri de 44 milioane lei. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here