Politician ieșean, acuzat de fraudă într-un proiect de 2.000.000 euro. Destinația banilor, o firmă-fantomă din Canada

Firma fostului consilier local Alexandru Coțofan se află în război deschis cu Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, care a identificat mai multe nereguli în privința derulării unui proiect cu finanțare europeană în valoare de peste 10.000.000 de lei @ Firma Gemite RO SRL, parte a grupului Canadian Gemite Products Inc, este acuzată că ar fi dirijat un contract de 980.000 de dolari către o companie care își are sediul în aceiași localitate cu „firma-mamă”, Ontario din Canada @  „(…) firmele care au participat la studiul de piață și ulterior compania care a participat la procedura competitivă sunt firme fără activitate în domeniu – nu au fost identificate site-uri web sau detalii legate de personalul angajat sau colaborator. Web-site-ul furnizorului a fost creat cu câteva luni înainte de achiziție și nu transmite niciun fel de informații despre soft-ul achiziționat de către Beneficiar”, se arată în nota de control întocmită de către Minister @ Inspectorii au identificat și neconcordanțe în privința semnăturilor care apar pe documente @ „Unica distincție este aceea că oferta a fost semnată cu litere de tipar, majuscule și minuscule, iar nu printr-o semnătură indescifrabilă, olografă”, s-au apărat reprezentanții Gemite RO @ Firma trebuie să suporte o corecție de 100%, adică să returneze integral valoarea plăților efectuate către compania canadiană care ar fi trebuit să furnizeze licența pentru un material revoluționar folosit în construcții @ Societatea a contestat în instanță decizia Ministerului Proiectelor Europene, dar a pierdut până în prezent două procese @ Gemite RO mai are o ultimă șansă la Înalta Curte de Casație și Justiție @ „Nu comentez până la finalizarea procesului”, a spus Alexandru Coțofan

Un proiect european cu o valoare de peste 10.000.000 lei s-a transformat într-un coșmar pentru Alexandru Coțofan, fostul consilier liberal, care administrează firma Gemite RO SRL. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) obligă societatea ieșeană să returneze mai multe sume care s-au plătit din bugetul proiectului după ce, în urma unui control, a constatat că mai multe „suspiciuni de fraudă se confirmă”.

Acuzațiile de fraudă se referă la un contract încheiat cu o companie din Canada pentru furnizarea unei licențe pentru folosirea unui material cu rezistență la acizi folosit în construcții. Un detaliu care nu poate fi ignorant este acela că și firma Gemite RO SRL face parte dintr-un grup cu sediul central în Canada. Ba mai mult, atât firma care a furnizat licența, cât și Gemite Products Inc. au sediile în același oraș canadian, Ontario.

Suspiciunile de fraudă sunt, conform susținerilor Ministerului, acelea că „firmele care au participat la studiul de piață și ulterior compania care a participat la procedura competitivă sunt firme fără activitate în domeniu”. Inspectorii care au realizat controlul susțin că firma de la care Gemite RO SRL a cumpărat licența nu poate dovedi că lucrează în domeniu, că are angajați specialiști și că produsul a fost obținut în urma unei activități de cercetare.

Urmare a controlului realizat, MIPE solicită firmei administrate de către liberalul Alexandru Coțofan returnarea a unei sume de peste 570.000 lei, reprezentând plăți nejustificate efectuate cu bani de la bugetul european și de la bugetul de stat.

Firma administrată de Coțofanu a deschis mai multe procese în care contestă atât executarea sumelor datorate cât și nota de constatare. Ambele acțiuni au fost respinse de către instanțele de judecată ieșene, o ultimă cale de atac urmând a se judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

„Web-site-ul furnizorului a fost creat cu câteva luni înainte de achiziție”

La sfârșitul anului 2021, firma Gemite RO a încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene contractul de finanțare pentru proiectul european, iar începând cu luna ianuarie au demarat procedurile de implementare. Societatea ieșeană este administrată de către Alexandru Coțofan, dar conform informațiilor financiare disponibile, unic asociat este Igor Nikolajev, cetățean canadian, fondatorul grupului Gemite cu sediul central în Ontario, Canada.

Contractul încheiat cu compania din aceiași localitate canadiană este sursa tuturor necazurilor care au urmat în implementarea proiectului.

Pe scurt, pentru obținerea licenței de folosire a unui material nou cu proprietăți deosebite și cu rezistență la acțiunea acizilor, Gemite RO a efectuat mai întâi un studiu de piață, obținând două oferte, ambele de la firme din Canada. La procedura prealabilă încheierii contractului s-a înscris doar una dintre firme.

Inspectorii ministerului au verificat ambele firme și au ajuns la concluzia că acestea nu se pot bucura de mare credibilitate

„Suspiciunea de fraudă a fost aceea că firmele care au participat la studiul de piață și ulterior compania care a participat la procedura competitivă sunt firme fără activitate în domeniu – nu au fost identificate site-uri web sau detalii legate de personalul angajat sau colaborator sau detalii legate de comercializarea softului. Mai mult, ambele firme sunt localizate în aceeași localitate din Canada (Toronto, Ontario), iar la o localizare prin google-earth locația furnizorului este într-o casă dintr-o zonă rezidențială.

Web-site-ul furnizorului a fost creat cu câteva luni înainte de achiziție și nu transmite niciun fel de informații despre soft-ul achiziționat de către Beneficiar – este o pagină statică ce prezintă câteva informații generale despre activitatea acestuia, fără niciun detail legat de obiectul de activitate concret sau proiecte finalizate în domeniu.

Nu există informații legate de acest soft sau de echipa care l-a dezvoltat. (…) Prețurile acestor softuri pot fi obținute doar în urma solicitării exprese și a identificării proiectului în care vor fi implementate.

Nu există o fundamentare a valorii estimate – ofertele ce au fost încărcate la dosarul achiziției nu prezintă niciun detaliu tehnic legat de funcționalitatea softului”, se arată în Nota de Constatare a direcției de control din cadrul MIPE.

Afacere românească cu bani europeni pentru canadieni

În Nota de Constatare sunt consemnate și obiecțiunile sau explicațiile firmei Gemite RO SRL cu privire la abaterile constatate. Conform celor consemnate, reprezentanții societății ieșene au confirmat că acționarul canadian al Gemite a avut discuții și înțelegeri prealabile cu firma furnizoare a licenței.

„Ca răspuns la solicitările de clarificări, Beneficiarul a confirmat că a existat o comunicare între Acționariatul unic al companiei Gemite și furnizorii din Canada, această comunicare stând la baza cererii de finanțare și ulterior derularea proiectului”, se mai arată în documentul citat.

Neconcordanțe între semnături

Pentru achiziționarea licenței, Gemite RO SRL a acceptat oferta companiei canadiene Globe Equip, care a fost de 4.000.000 lei, echivalentul a 929.000 de dolari, fără TVA.

Echipa de control a Ministerului a constatat și faptul că firma din Canada Globe Equip era reprezentată de către o persoană care  își pierduse această calitate încă din 26 mai 2015, conform unui extras obținut de la Registrul Comerțului din Ontario, Canada. Semnătura de pe ofertă diferă de cea din contract, deși în ambele documente este trecut numele aceleiași persoane. Numele firmei din Canada nu a fost găsit pe niciun site profesional de profil. Ba mai mult, site-ul firmei a fost pus în funcțiune în martie 2022, iar domeniul a fost înregistrat în ianuarie 2022, concomitent cu derularea procedurilor de contractare.

„Unica distincție este aceea că oferta a fost semnată cu litere de tipar, majuscule și minuscule, iar nu printr-o semnătură indescifrabilă, olografă”, au obiectat reprezentanții Gemite RO SRL, după cum este consemnat în actul de control.

Niciuna dintre cele două companii care au participat la studiul de piață nu a fost găsită la căutarea pe portalurile web.

În plus, în Nota de Constatare se arată că echipa de control a constatat și faptul că oferta era neconformă, deoarece stipulează „mortar rezistent la acizi … până la 98% concentrație”, în vreme ce cerința din proiect era de „Acizi, marea majoritate până la 100% concentrație”

Cum se apără Gemite și ce a declarat liberalul Coțofan

7IAȘI l-a contactat telefonic pe Alexandru Coțofan, administratorul Gemite RO SRL, dar acesta a refuzat să facă declarații, precizând că va expune un punct de vedere după ce litigiul cu MIPE se va finaliza printr-o sentință definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

„Nu comentez până la finalizarea procesului”, a spus fostul consilier local al PNL.

Prezentăm în rândurile de mai jos principalele obiecțiuni și explicații ale reprezentanților Gemite RO SRL consemnate în Nota de Constatare întocmită de către inspectorii Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Este literalmente imposibil și ilogic să fie realizată o „departajare” în situația în care există un sigur ofertant”

„Globe Equip deține experiență similară – un contract încheiat cu Gemite Canada în 2015, în valoare de 1.000.000 de dolari”

Societatea administrată de către Alexandru Coțofan a mai făcut în trecut obiectul unor scandaluri de presă, după ce mai mulți parteneri de afaceri au reclamat faptul că nu au fost plătiți pentru contractile derulate sau că au fost plătiți cu întârziere.

Pe site-ul companiei, societatea își prezintă portofoliul de lucrări bogat în lucrări la obiective industrial, civile sau special, cum ar fi reabilitarea unor monumente istorice. Printre clienții firmei s-ar număra companii locale și naționale precum CNAIR, ApaVital sau CFR.

„Grupul de firme Gemite RO, parte a concernului canadian Gemite Products Inc. are peste 8 ani de experienta in ceea ce priveste constructiile industriale, constructiile speciale, executand lucrari complexe de reabilitare statii de epurare si statii de apa potabila, poduri si viaducte rutiere si CFR, fantani arteziene si piscine, piste de aterizare, restaurare monumente istorice, protectie antigraffiti, calitatea acestora fiind recunoscuta pe piata din Romania si UE.

Incepand cu anul acesta, Gemite RO produce, intr-o unitate moderna din Iasi, dotata cu laborator propriu si utilaje de ultima generatie, o gama variata de materiale speciale pentru constructii : aditivi beton, materiale cementoase (materiale hidroizolatii, tencuieli mecanizate, plastere, protectie anticoroziva si chimica, beton autocompactant, torcret, sapa autonivelanta, etc), protectii pentru covoare asfaltice, materiale polimerice (vopsea epoxidica, rasina epoxidica, poliuretan) si solutii antigraffiti.”, se arată pe site-ul firmei Gemite RO SRL.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here