Instituția s-a lăudat pe facebook cu isprava polițiștilor locali din cadrul Serviciului Intervenții @ „Nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci”, se arată în postarea însoțită de poze în care este surprins bărbatul invalid @ Polițiștii locali i-au scos banii din buzunare și i-au înșirat la fel ca la perchezițiile făcute de DIICOT la rețelele de crimă organizată @ „Ăia erau banii din pensia de handicap”, a povestit Cristian Mihalache @ Poliția Locală combate cerșetoria doar pe facebook, zona pietonală din preajma Mitropoliei fiind ticsită de persoane care apelează la mila trecătorilor
Acțiune rușinoasă a Poliției Locale Iași! Un bărbat cu un picior amputat, care se deplasează în scaun cu rotile și suferind de mai multe afecțiuni, printre care cancer hepatic, a fost săltat de polițiștii locali de la Serviciul Intervenții. Acțiunea acestora a fost promovată pe pagina de facebook a instituției într-o manieră care a provocat indignare în rândurile ieșenilor.
Cristian Mihalache a fost „cules” de către polițiștii locali de pe pietonalul Ștefan cel Mare și condus la una dintre intrările din sediul Primăriei Iași, acolo unde a fost supus unui „control corporal sumar”. Agenții s-au comportat cu bărbatul invalid de parcă ar fi avut de a face cu un membru periculos al vreunei grupări de crimă organizată. Banii găsiți asupra sa au fost sortați în funcție de valoarea fiecărei bancnote și înșirați pe un pervaz. Scena în care bărbatul fără un picior, țintuit în scaunul cu rotile, își privește banii scoși din buzunare a fost fotografiată, iar imaginea a fost postată pe contul de facebook al Poliției Locale.
„Nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci”
Imaginile au fost postate pe pagina de facebook a Poliției Locale Iași pe 22 iunie, la trei zile după ce Cristian Mihalache a fost săltat și amendat de către agenții de la Serviciul Intervenții. Pozele au fost însoțite de un text, în care Poliția Locală argumentează sancționarea ieșeanului invalid, dar și înfierează cu mânie proletară acțiunile de cerșetorie. Ba mai mult, din text reiese că agenții Poliției Locale au desfășurat activități „specifice”, un filaj de trei ore, în urma căruia au putut proba că Mihalache a strâns toți banii pe care îi avea asupra sa de la diverși trecători.
Ceea ce a stârnit însă indignarea ieșenilor a fost faptul că bărbatul a fost sancționat pentru că „nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci”, fiind evident că acesta abia se deplasează pe distanțe mici cu un picior amputat.
„În data de 19 iunie 2021, în jurul orei 13.55, polițiștii locali din cadrul Serviciului Intervenții au depistat pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt o persoană (într-un căruț) care apela la mila publicului.
În urma controlului corporal sumar efectuat, asupra acestuia s-a găsit suma de 463 lei, sumă acumulată în aproximativ 3 ore și reprezintă mai mult de jumătate din pensia minimă din țara noastră.
Persoana în cauză beneficiază de ajutor bănesc din partea statului, de însoțitor plătit, transport gratuit urban și interurban, dar și de scutirea de la plata taxelor și impozitelor.
Menționăm faptul că persoana în cauză nu a putut prezenta un document care să ateste că este inapt pentru a munci.
Poliția Locală Iași roagă cetățenii municipiului, dar și turiștii să nu mai încurajeze fenomenul cerșetoriei.”, se arată în postarea de pe pagina Poliției Locale Iași.
„Banii erau pensia mea de handicap”
Cristian Mihalache nu ascunde faptul că primește din când în când bani de la trecători. Însă nu adună decât câțiva lei, nu sute de lei. Acesta a povestit că banii care au fost găsiți asupra sa reprezentau pensia pe care o primește lunar, fiind încadrat ca persoană cu handicap.
În plus, după ce s-au dat în spectacol și au făcut poze, agenții de la Poliția Locală i-au înapoiat acestuia banii știind că aceștia reprezintă de fapt pensia de invaliditate. Cu toate acestea, nu a scăpat de amendă. A fost sancționat cu 50 de lei.
„Am fost luat de către Poliția Locală Iași și m-au dus la Primărie și m-au pus să scot banii pe care i-am făcut pe stradă. M-au întrebat ce am în buzunare și le-am spus că mai am banii din pensie. Ei m-au obligat să-i scot și pe ăia. Aveam 4 milioane și ceva cu tot cu ăia. M-au întrebat și ei de boli. Le-am spus că sunt cardiac, că am ciroză hepatică tip C, și piciorul, membru drept amputat. Mi-au dat și amendă 50 de lei”, a povestit Mihalache.
Ineficiență: agenții și Poliția Călare patrulează printre cerșetori
Pietonalul Ștefan cel Mare și în special zona din preajma Catedralei Mitropolitane rămâne raiul cerșetorilor, mulți veniți și din alte colțuri ale țării. Asta în condițiile în care agenții Poliției Locale patrulează în cel mai fierbinte perimetru al orașului, cel aflat mereu sub ochii primarului Mihai Chirica.
Echipajele Poliției Călare joacă doar rolul de atracție turistică. Agenții opresc doar pentru a permite trecătorilor să-și facă poze cu caii. Câțiva metrii mai încolo, cerșetorii privesc nestingheriți spectacolul cabalin.