Fără autorizație, dezvoltatorul Doru Plugaru demolează pe ascuns o clădire din Tătărași și construiește alta în loc @ Pentru a ascunde faptul că s-a apucat de construit, din vechea clădire a păstrat partea din față, iar terenul l-a împrejmuit cu un gard de plasă, înalt de patru metri @ „Cârtițele” din Poliția Locală lucrează pentru dezvoltatori @ 7IAȘI a solicitat oficial Poliției Locale informații privind lucrările ilegale de la imobilul din Tătărași @ A doua zi, pe șantier nu mai era niciun muncitor, deși cu mai puțin de 24 de ore înainte se lucra de zor @ În urmă cu o lună, DNA a deschis un dosar în care cercetează cinci proiecte imobiliare ale lui Plugaru @ În același timp, DIICOT anchetează un al proiect imobiliar, pe care Plugaru l-a cumpărat de la Radu Holban Talabă, după ce acesta din urmă a intrat la închisoare @ Cu toate acestea, haiducul imobiliar din Tătărași sfidează un oraș întreg și nu renunță la metodele care l-au adus în atenția procurorilor
În urmă cu o lună, pe 14 februarie, Doru Plugaru a cumpărat prin intermediul soției sale, Anca Condurache, un teren de 300 metri pătrați din Tătărași pe care se afla o clădire cu un singur nivel, de 185 metri pătrați. După numai câteva zile, deși nu avea autorizație de construire, a început să dărâme clădirea, dar și să facă fundația unui nou edificiu. Din vechea clădire a păstrat doar partea din față, dinspre stradă, iar terenul l-a împrejmuit cu garduri de plasă, înalte de patru metri, tocmai pentru ca nimeni să nu observe șantierul ilegal. Terenul din spate a fost curățat, au fost făcute săpăturile la noua fundație, iar până miercuri seara, muncitorii au lucrat la armătura temeliei și a stâlpilor de susținere.
Terenul și clădirea au fost achiziționate pentru suma de 135.000 de euro de la omul de afaceri Liviu Botez. Tranzacția a implicat și cesionarea unui certificat de urbanism obținut de către Botez în luna mai a anului 2020. Documentul a fost eliberat pentru „Amenajare spațiu comercial la parter și mansardare pentru spațiu de locuit (două apartamente)”. Fostul proprietar a obținut și câteva dintre avizele și acordurile stabilite prin certificatul de urbanism, dar nu a mai înaintat pentru obținerea autorizației de construire.
„Cârtițele” dezvoltatorilor din Poliția Locală
Miercuri, pe 16 martie, 7IAȘI a adresat o solicitare Poliției Locale pentru a furniza informații cu privire la lucrările ilegale de pe strada Eternitate. La acel moment, pe șantier activitatea era în toi și se lucra de zor. A doua zi dimineață, locul era pustiu. Niciun muncitor, nici măcar un paznic!
Informația a circulat repede, astfel că nimeni nu a fost prins pe șantier. În plus, până la ora închiderii ediției de ieri, Poliția Locală nu a formulat niciun un răspuns cu privire la solicitarea adresată.
Imaginile surprinse de 7IAȘI sunt însă relevante pentru a descrie modul în care au evoluat lucrările ilegale, de la demolarea părții din spate a clădirii, până la primele lucrări făcute pentru edificarea noului imobil.
Tinichelele lui Plugaru de la DNA și DIICOT
Pe 11 februarie, 7IAȘI dezvăluia că primarul Mihai Chirica și dezvoltatorul Doru Plugaru sunt protagoniștii dosarului 10/P/2022 în care DNA cercetează cinci proiecte imobiliare. DNA a descoperit un tipar de acțiune al dezvoltatorului Doru Plugaru prin care reușea să intabuleze clădirile ridicate ilegal deși acestea nu respectau autorizațiile de construire. Ancheta vizează un bloc de pe strada Iancu Bacalu, două blocuri de pe strada Aurel Vlaicu, un bloc de pe strada Șapte Oameni și trei blocuri din Moara de Vânt. Toate aceste clădiri nu au respectat prevederile autorizațiilor de construire, dar au fost intabulate în baza unor procese-verbale de recepție și a unor certificate de edificare false. Cazurile sunt flagrante și au fost înfăptuite cu falsuri grosolane. Blocuri cu zeci de apartamente au fost intabulate, deși autorizațiile au fost emise pentru locuință individuală.
Pe de altă parte DIICOT investighează un alt caz ce privește modul în care a fost autorizat un bloc pe care Plugaru l-a cumpărat în stadiul de proiect de la Radu Holban (fost Talabă), după ce acesta a ajuns la închisoare, fiind condamnat într-un caz de tentativă de omor. Conform unor investigații ale jurnaliștilor de la Reporter de Iași (www.reporteris.ro), Talabă deținea aproximativ 385 metri pătrați, dar printr-o serie de tranzacții succesive cu Primăria Iași, concesionări și cumpărări de terenuri, a pus mâna pe o suprafață totală de peste 1.000 metri pătrați. Ulterior, Primăria a emis autorizație pentru un bloc cu 6 etaje pe numele lui Talabă. Însă, procurorii a depistat că în faza PUZ a proiectului a fost comis un mare fals. În studiul de circulație a fost „trasată” o stradă care nu există și care în planșă trecea peste o proprietate privată.
Are și dosar pentru ultraj. A amenințat un polițist
La începutul acestui an, Plugaru a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de ultraj, deoarece în toamna anului trecut a înjurat și amenințat un polițist, care a avut „tupeul” să-l oprească în trafic pe fiul dezvoltatorului, care se afla la volanul unui Ferrari. Deoarece în baza de date a poliției, tânărul figura cu permisul suspendat, a fost condus la secția IV. După un timp, aici și-a făcut apariția Doru Plugaru, care l-a înjurat și amenințat pe polițist. Reacția dezvoltatorului imobiliar a fost surprinsă de camerele de filmat, iar după câteva zile de la incident, Plugaru a fost reținut de procurori pentru o perioadă de 24 de ore.