Firma Look Ahead SRL, patronată de Patricia Fiterman, a cumpărat 12.000 de mp în Parcul Industrial Miroslava la jumătate din prețurile practicate pe piața liberă @ Primăria a vândut terenul cu 22,5 euro/mp în vreme ce terenurile alăturate sunt tranzacționate cu 50 de euro/mp @ Inițial, Fiterman a concesionat terenul de la Primăria Miroslava, angajându-se să realizeze investiții @ Terenul a fost lăsat pârloagă, Fiterman nu a construit nimic, dar a cumpărat suprafața la preț preferențial @ Infrastructura și rețelele de utilități au ajuns la teren pe banii Primăriei Miroslava @ Alături, alte două suprafețe de teren, au fost vândute către firme care au construit hale de producție și depozitare unde lucrează peste 200 de angajați
Primarul Dan Niță a început să vândă pe bucăți Parcul Industrial Miroslava. În ultimul an de zile, cel puțin patru loturi de teren cu o suprafață cumulată de 47.000 de metri pătrați au fost vândute către societățile rezidente din Parcul Industrial. Prețul de vânzare al terenului a fost stabilit la valoarea de 22,5 euro/mp în condițiile în care terenurile din imediata apropiere a Parcului Industrial sunt scoase la vânzare la prețuri cuprinse între 35-50 euro/mp. Printre beneficiarii acestei pomeni din bani publici se numără și familia Fiterman, care a pus mâna pe un teren de 12.000 de metri pătrați, la jumătate față de prețul de pe piața liberă. În mod inexplicabil, primarul Dan Niță cedează una dintre principalele surse de venit la bugetul local în condițiile în care Primăria Miroslava nu se află în dificultate economică! În mod bizar, trei dintre societăți au depus cererea de cumpărare în aceeași zi la sediul Primăriei Miroslava, solicitările fiind aprobate simultan în aceeași ședință de Consiliu Local.
Fiterman nu a realizat nicio investiție pe terenul concesionat
La sfârșitul anului 2019, în ședința Consiliului Local Miroslava din luna octombrie, se aprobă, la foc automat, la propunerea primarului Dan Niță, vânzarea a trei suprafețe de teren din cadrul Parcului Industrial către societățile care aveau închiriate la acea dată respectivele loturi. Prin hotărârea nr. 199/24.10.2019 a fost aprobată vânzarea unui lot de teren în suprafață de 16.750 mp către elvețienii de la Inovalabel. Compania avea concesionat terenul încă din anul 2017, iar în decembrie 2018 au finalizat lucrările la hala de producție unde lucrează peste 140 de angajați. Pe 29 mai 2019, Inovalabel a solicitat Primăriei Miroslava vânzarea terenului.
Cel de-al doilea beneficiar de pe lista lui Niță este compania Look Ahead SRL. Firma este controlată de Patricia Fiterman, fiica milionarului Solomon Fiterman. Societatea avea concesionat, începând cu decembrie 2016, în cadrul Parcului Industrial, un teren în suprafață de 12.000 mp, pe care nu realizase încă nicio investiție, potrivit raportărilor oficiale. Tot pe 29 mai 2019, Patricia Fiterman solicită și ea să cumpere terenul concesionat în cadrul Parcului. Cel de al treilea cumpărător este distribuitorul de medicamente Fildas Trading, care concesionase în aprilie 2017 un teren în suprafață de 13.600 mp. Fildas Trading a finalizat investiția în cadrul parcului în aprilie 2019, iar o lună mai târziu a solicitat cumpărarea terenului.
Firmele sunt scutite la plata impozitului
Pe 8 mai 2020, Resonance Distribution a solicitat cumpărarea a două loturi cu o suprafață cumulată de 5.100 mp pe care le concesionase în cadrul parcului în anul 2018. Pe repede înainte, în doar câteva zile, subordonații lui Niță întocmesc documentele necesare supunerii la vot a deciziei în Consiliul Local. La finalul lunii, mașina de vot a PNL din Consiliul Local aprobă o nouă vânzare în cadrul Parcului. Firma Resonance Distribution devine și ea fericita proprietară a 5.100 mp de teren în cadrul Parcului Industrial Miroslava. Potrivit codului fiscal, firmele rezidente în cadrul parcurilor industriale sunt scutite de la plata impozitului de teren și a impozitului pe clădiri pe toata durata existenței parcului. Beneficiile Primăriei Miroslava se rezumă la sumele provenite din taxa de concesiune, precum și la sumele (cote defalcate) venite de la Guvern ca urmare a încasării impozitelor pe salariile angajaților din cadrul Parcului. În condițiile în care Miroslava este una dintre cele mai bogate comune din România, neavând niciun fel de probleme legate de veniturile la buget, decizia primarului Niță de a vinde cei 47.000 mp de teren din cadrul Parcului Industrial este cel puțin ciudată. Valoarea terenurilor în cauză crește de la an la an pe măsură ce Parcul se dezvoltă, iar Primăria ar fi încasat anual cel puțin 47.000 de euro, sumă ce reprezenta redevența datorată de concesionari.
Terenurile, subevaluate. Prețul real este de două ori mai mare
Prețul de vânzare al terenurilor a fost stabilit în urma unei evaluări cel puțin dubioase. Potrivit raportului întocmit de evaluatorul Resmeriță Dorel, prețul pe metru pătrat a fost stabilit la valoarea de 107lei, respectiv 22,5 euro! Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Parcului Industrial, societățile care au concesionat teren au beneficiat ca și facilități din partea Primăriei Miroslava de investițiile în infrastructură: rețea de drumuri interioare pentru accesul către parcelele din Parcul Industrial, rețea de gaz de mare capacitate, rețea de energie electrică de mare capacitate, alimentare cu apă și sistem de canalizare, rețea de telefonie și internet (fibră optică) existente la limita terenului. Toate aceste facilități realizate pe bani publici, care în mod normal cresc valoarea terenului.
Potrivit anunțurilor identificate de reporterii 7IAȘI pe site-urile agențiilor imobiliare, în zona Parcului Industrial există la vânzare suprafețe de teren similare cu cele vândute de Primărie, respectiv 5.000 mp, 10.000 mp și chiar 24.000 mp. Terenurile identificate sunt în imediata apropiere a parcului, la o distanță de câteva sute de metri. Un prim teren identificat se află chiar lângă magazinul Dedeman și are o suprafață de 5.000 mp. Proprietarul solicită 50 euro/mp în condițiile în care utilitățile se află ”în zonă”, nu pe teren, iar accesul se face pe drum de pământ. Cu alte cuvinte, un teren fără infrastructură este scos la vânzare la un preț cel puțin dublu. Alte două terenuri cu suprafețe de 10.000 mp și 24.000 mp se află în spatele fabricii Antibiotice. La fel, aceeași problemă cu utilitățile și drumul de acces. Proprietarii solicită între 37 și 45 euro/mp. Prețuri mult mai mari comparativ cu ceea ce a încasat Primăria Miroslava. De ce ar vinde primarul Dan Niță aceste terenuri bine poziționate, cu potențial de creștere de la an la an, la un preț de două ori mai mic decât cel de pe piața liberă? Problema e că Dan Niță nu se oprește aici. Potrivit informațiilor, există deja o listă de așteptare cu un nou lot de companii care urmează să fie supusă votului în Consiliul Local.
Rareș Neamțu