Profitând de faptul că odată cu decretarea situației de urgență se pot face angajări fără concurs în sistemul medical, ministrul Sănătății Victor Costache l-a numit pe fostul procuror DNA Emilian Eva director al Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din Buzău.
Eva este suspendat din magistratură deoarece este judecat într-un dosar deschis de către DNA, în primă instanță fiind deja condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 7 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei.
Noaptea ca hoții! Prin ordinul semnat de către ministrul Sănătății Victor Costache, procurorul Emilian Eva a fost numit director înlocuind-o pe funcție pe dr. Viorica Mihalașcu.
„Ordinul ne-a fost transmis pe data de 18 martie de către Ministerul Sănătății. Vă pot confirma este vorba despre domnul Eva Emilian”, a declarant Sorina Niculescu, purtător de cuvânt al Spitalului de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din Buzău.
Fără penali în funcții publice: luare de mită și trafic cu opere de artă
Cine este procurorul suspendat Emilian Eva, despre care ministrul Victor Costache a considerat că are atâta nevoie sistemul medical dar mai ales Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca din Buzău.
În septembrie 2015, Eva a fost trimis în judecată, aflându-se în stare de arrest, pentru mai multe acuzații formulate de către colegii săi de la DNA: luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția și fals în declarații.
Patru zile mai târziu, notează procurorii în rechizitoriu, pe 16 iunie 2014, Emilian Eva „a dispus printr-o ordonanță clasarea unei cauze penale, respectiv renunțarea la urmărirea penală față de medicul respectiv, cercetat sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită, înșelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals”.
Ulterior, mai spun magistrații, Emilian Eva a pretins și primit de la medicul respectiv diverse bunuri și foloase necuvenite drept contraprestație pentru soluția favorabilă adoptată.
„Astfel, în perioada respectivă, medicul i-a furnizat lui Emilian Eva, în scopul menționat mai sus, diverse bunuri, sub forma unor opere de artă, evaluate la suma de 16.900 de euro (constând într-un număr de 13 picturi), sume de bani, sub forma unor pretinse împrumuturi, în cuantum de 3.900 de euro și foloase necuvenite (sub forma unui comision de 13.000 de euro perceput cu ocazia unei tranzacții perfectate de martorul denunțător), toate în cuantum de 33.800 euro.
Procurorii anticorupție notează că la începutul acestui an procurorul Emilian Eva, cu ajutorul fiicei sale, Bianca Mădălina, „a obținut de la Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Iași, un certificat de export definitiv și a trimis în Regatul Unit al Marii Britanii un număr de 3 tablouri, spre a fi valorificate prin intermediul unei case de licitații aflate pe teritoriul statului mai sus menționat, una dintre aceste picturi fiind pretinsă și primită cu titlu de mită”.
De altfel, pe parcursul unui an, Emilian Eva ar fi făcut comerț cu peste 200 de picturi, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț. Procurorii anticorupție susțin că acestea nu au fost trecute în declarația de avere.
DNA a pus sechestru pe 126 de tablouri ce aparțin lui Emilian Eva, dar și pe vila acestuia din Iași.