”Pilele” lui Romeo Olteanu au dat de belea. Curtea Berarilor, evacuată de la Cub!

”Pilele” lui Romeo Olteanu au dat de belea. Curtea Berarilor, evacuată de la Cub!

  • Patronii de la Curtea Berarilor, apropiați ai fostului viceprimar Romeo Olteanu, au intrat în conflict cu municipalitatea deoarece nu au achitat redevența pentru spațiul de la Cub, de pe bulevardul Ștefan cel Mare

Reprezentanții Palatului Roznovanu le-au pus gând rău soților Ioana și Iulian Coman, cei doi patroni care administrează cunoscuta Berărie de la Esplanada Cub, Curtea Berarilor.  Din cauza întârzierilor nejustificate și repetate ale plății redevenței anuale, dar și a nerespectării obligației de folosință reală a monumentului istoric din zonă, firma Beer Garden Junior, administrată de familia Coman, riscă să fie exclusă din afacere. Avocații lui Coman susțin că “clienții lor nici nu vor să audă de pretențiile absurde ale Primăriei și că vor elibera spațiul cu pricina doar atunci când Municipalitatea va plăti contravaloarea tuturor investițiilor efectuate”

Conflict la Judecătorie între Primăria Iași și firma Beer Garden Junior SRL, cea care administrează restaurantul Curtea Berarilor. Juriștii Municipalității intenționează să rezilieze contractul de concesiune semnat în 2012 cu administratorii Ioana și Iulian Coman, de la Curtea Berarilor, pe motiv că aceștia ar avea la activ nenumărate întârzieri ale plății redevenței anuale, precum și pentru nerespectarea clauzelor contractuale ce fac obiectul contractului de concesiune. Într-o adresă transmisă firmei Beer Garden, reprezentanții municipalității cer predarea spațiului invocând nerespectarea contractului și mai susțin că soții Coman nu ar respecta obligația de folosință a vestigiilor istorice din preajmă, în conformitate cu un ordin al Ministerului Culturii.

Redevență de 10.050 de euro/anual

Toată povestea a început pe 12 martie 2012, cînd Ioana Coman a semnat cu Primăria un contract de concesiune pentru 25 de ani, cu privire la un imobil în suprafață de 546,10 metri pătrați, situat pe B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, plus o cotă aferentă de 744,42 mp ce face parte dintr-un ansamblu de vestigii medievale din municipiul Iași. În urma parafării contractului, soții Coman s-au obligat să plătească o așa-numită redevență anuală în valoare de 10.050 de euro, plătită în diferite tranșe lunare, fără însă a se preciza și suma exactă ce trebuia achitată și fără a se întocmi un grafic în acest sens.

Debite de 50.000 lei în 2016, achitate după nenumărate somații 

Ulterior, pe parcursul activității, SC Beer Garden Junior SRL a înregistrat mari întârzieri la plata redevenței, de cele mai multe ori patronii fiind nevoiți să solicite eșalonarea datoriilor către Direcția Economică și Finanțele Publice Locale. Numai în perioada ianuarie 2016 – decembrie 2016, patronii berăriei ar fi acumulat debite de 50.000 de lei, plus penalități de întârziere de peste 3500 de lei. De altfel, într-o adresă transmisă soților Coman  se arată că la sfârșitul lunii ianuarie 2017 firma Beer Garden înregistra o redevență restantă de aproximativ 2.000 de lei, aferentă lunii decembrie 2016. Toate aceste date suplimentare cu date și cifre concrete au amplificat ulterior ideea de nerespectare a contractului de concesiune de către soții Coman.

“Am plătit toate datoriile. În caz de reziliere, cerem daune”

De partea cealaltă a baricadei, SC Beer Garden Junior SRL, reprezentată în instanță de avocatul Dumitru Falotă, susține că “și-a achitat redevența anuală până la ultimul leuț astfel încât nu mai există în prezent nici un temei concret de reziliere a contractului”.

“Este adevărat că, în perioada de început a contractului de concesiune, noi am înregistrat întârzieri la plată, dat fiind faptul că existau atunci niște cheltuieli importante referitoare la punerea în valoare și protejarea vestigiilor istorice existente în zonă. Cu toate aceste cheltuieli, am reușit să achităm toate redevențele. În prezent, firma nu înregistrează debite. Investiția noastră prezintă avantaje pentru comunitate, spațiul respectiv prezentând acum siguranță pentru toți”, a precizat Ioana Coman, prin intermediul apărătorului său.

Administratorii SC Beer Garden Junior SRL mai susțin că, în momentul în care au preluat spațiul respectiv, acesta era într-o stare de degradare accentuată și plin de gunoaie. Într-o contestație înaintată Judecătoriei, soții Coman mai solicită ca magistrații să constate faptul că acel contractul de concesiune încheiat cu Primăria în 2012 este unul viabil și în vigoare. Juriștii Municipalității contraatacă însă și susțin că ar fi notificat de fiecare dată Beer Garden, referitor la întârzierea la plată a redevențelor.

“În cazul neplății redevenței pentru o perioadă de 3 luni de zile consecutiv, contractul încetează de drept, fără punere în întârziere și fără nici o altă formalitate prealabilă”, conchid juriștii Primăriei Iași.

Un trecut nu tocmai onorabil

În urmă cu patru ani, Iulian Coman , patronul Berăriei de la Esplanada Cub, a fost la un pas de intra în puşcărie. Pentru că nu achitase amenda penală dintr-un dosar în care fusese condamnat în 2012, Biroul Executări Penale a cerut instanţei să o transforme în închisoare. Speriat, bărbatul a plătit-o rapid şi a scăpat. Pedeapsa îi fusese aplicată într-un dosar în care fusese acuzat de „reţinere şi nevărsare, cu intenţie, în cel mult 30 zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă”, în calitate de administrator al Fortus Construct.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here