Peste 80% din bănci se așteaptă la o intensificare a activității de creditare în următoarea perioadă

 

 

Băncile privesc următoarea perioadă cu ceva mai mult optimism în condițiile în care un procent semnificativ anticipează creșterea cererii de credite atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice și peste 80% din instituțiile de credit se așteaptă la o intensificare a activității de creditare, conform „Barometrului Bancar ARB & EY”, realizat de EY România în parteneriat cu Asociația Română a Băncilor (ARB).
 

„Barometrul Bancar ARB & EY” a fost realizat prin intermediul unui chestionar derulat de conducerile băncilor membre ale ARB. La acest sondaj au participat bănci totalizând o cotă de piață în funcție de active de peste 85%.

“Instituțiile de credit sunt interesate să susțină economia cu credite. Băncile se aşteaptă la o creștere ușoară a cererii de credite în mai multe sectoare şi segmente de clientelă și, în același timp, preconizează relaxarea parțială a politicilor de creditare în sectoare precum Industria, Tehnologia Informației, Agricultura, Telecomunicații, Sănătate și pe segmentul IMM-urilor. ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor în desfășurarea activității bancare, astfel încât sectorul bancar să fie și mai în măsură să-și sprijine clienții”, a declarat Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului Director al ARB.

 

Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de două ori pe an cu membrii Asociației Române a Băncilor și este un instrument de informare al bancherilor și opiniei publice în privința modului în care conducătorii din sistemul bancar românesc privesc evoluția mediului economic, legislativ și de afaceri și implicațiile asupra băncilor pe care le conduc.

“Studiul se dorește un instrument de informare al bancherilor în legatură cu starea de spirit a celorlalți jucători dându-le posibilitatea să compare propria perspectivă și propriile așteptări cu cele ale sistemului bancar în general. Începând cu următoarea derulare, în a doua parte a anului, se va putea identifica și sensul evoluției acestor așteptări. În plus, cum acest studiu este derulat și în alte țări din Europa, inclusiv Europa de est, bancherii pot face o paralelă cu rezultatele țărilor din regiune”, a spus Gelu Gherghescu, Partener EY România.

Pe zona de retail, peste 65% din bănci se așteaptă la o creștere a cererii de credite de consum, iar o proporție mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot într-o proportie mare (70%) băncile anticipează creșterea cererii de creditare pentru clienți – persoane juridice.

 

Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolvenței și modul de aplicare al legislației descurajează creditarea, consideră peste 85% din băncile respondente.

“Recentele modificări ale Codului insolvenței aduc îmbunătățiri cadrului legislativ, dar considerăm că mai sunt lucruri de făcut în ceea ce privește aplicarea legii pentru a convinge băncile că lucrurile s-au schimbat și în consecință pot să-și relaxeze politicile de creditare. Menținerea disciplinei financiare este condiția de bază pentru păstrarea stabilității sistemului bancar”, a subliniat Radu Grațian Ghețea.

Peste 80% din bănci se așteaptă ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit să nu crească sau chiar să scadă (35%). În același timp, aproximativ 75% din bănci cred că rezultatele financiare se vor îmbunătăți.

 

 

 

(Sursa: capital.ro)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here