În urma controlului ce a vizat starea clădirilor în care funcționează grădinițele din municipiul Iași, în mai bine de trei sferturi din cazuri, Inspectoratul de Stat în Construcții a dispus „expertizarea în regim de urgență pentru că există probleme de siguranță și stabilitate” @ Conform legii, Primăria Iași trebuia să urmărească periodic „comportarea în timp a clădirilor”, dar nu a făcut-o @ În schimb a băgat bani în lucrări de fațadă, fără a ține cont de siguranța clădirilor @ Acum, municipalitatea trebuie să realizeze în regim de urgență expertize tehnice la clădirile grădinițelor, termenul pentru îndeplinirea măsurilor fiind martie – iunie 2023 @ Constatările inspectorilor ISC privesc direct siguranța copiilor și salariaților din unitățile preșcolare @ În timpul controlului tematic finalizat recent de către ISC, Grădinița 11 a fost închisă pentru că „exista risc de prăbușire locală sau chiar generală” @ Între timp, Primăria Iași a redeschis parțial unitatea de învățământ preșcolar @ Un alt exemplu, la Grădinița cu Program Prelungit nr. 3: „tavan fisurat și desprins. Pardoseala din subsol băltește, pereții subsolului sunt străpunși de fire de apă. Mediul umed din subsol a dus la degradarea profundă a armăturii” @ Contactați de 7IAȘI, oficialii Primăriei Iași au refuzat să comenteze rezultatele controlului ISC
Inspectoratul Județean în Construcții Iași a finalizat recent un control tematic cu privire la stabilirea gradului de siguranță a clădirilor în care funcționează grădinițele din județ. Cele mai multe nereguli au fost identificate la grădinițele din municipiul Iași, pentru 80% dintre clădiri fiind dispusă măsura expertizării tehnice în regim de urgență. Măsurile trebuie puse în aplicare de îndată de către proprietarul clădirilor, Primăria municipiului Iași. „S-a dispus expertizarea în regim de urgență pentru că există probleme de siguranță și stabilitate”, se arată într-un document al ISC. Controlul a fost unul tematic, fiind vizat modul în care Primăria Iași ar fi trebuit să respecte legislația în domeniu cu privite la UCT – „urmărirea comportării în timp” a clădirilor. Mai precis, municipalitatea are responsabilitatea legală ca periodic să întocmească rapoarte cu privire la modul în care clădirile pe care le deține se comportă în timp, urmărindu-se în special aspectele ce țin de siguranța și stabilitatea edificiilor.
Expertizele tehnice trebuie finalizate până cel târziu în iunie 2023
În timpul controlului, ISC nu a putut aplica amenzi, deoarece pentru toate neregulile identificate intervenise prescripția contravenției. Însă, inspectorii au dispus măsuri care trebuie îndeplinite „de îndată” de către primărie în calitate de proprietar al clădirilor. Astfel, pe măsură ce a evoluat controlul, ISC a dispus pentru fiecare corp de clădire la care au fost identificate nereguli grave măsura expertizării tehnice, fixând de asemene în fiecare caz un termen de ducere la îndeplinire a măsurii. Astfel, pentru Grădinița 11, care a fost închisă pe loc chiar în timpul controlului, a fost stabilit termen pentru expertizarea tehnică luna noiembrie a anului trecut.
Celelalte edificii în care funcționează grădinițe trebuie expertizate până în luna februarie, martie, respectiv iunie a acestui an. Expertizele tehnice trebuie să stabilească dacă în clădiri se mai poate desfășura activitate și dacă acestea prezintă siguranță pentru copii, dar și pentru personalul angajat.
Dezastrul din grădinițele ieșene: „risc de prăbușire”, „tavan fisurat și desprins”
În toamna anului trecut, 7IAȘI a relatat pe larg despre ce au găsit inspectorii ISC la grădinițele din Iași în timpul controlului, care la acea dată se afla încă în desfășurare.
Cea mai gravă situație a fost descoperită la Grădinița nr. 11 din Țuțora, care a fost închisă de ISC pentru că se putea prăbuși în orice moment.
„Există risc de prăbușire locală sau chiar generală”, a scris inspectorul în procesul-verbal de control.
În luna august a anului trecut, cu doar câteva zile înainte de începerea anului școlar, ISC Iași a luat măsura „interzicerii utilizării și expertizarea clădirii” în privința Grădiniței cu Program Prelungit nr 11, aflată lângă Colegiul Național „Emil Racoviță”. Unitatea se află în subordinea și administrarea Grădiniței 12 din zona Aleea Rozelor. Conducerea unității a informat Primăria Iași încă din toamna anului 2019 despre faptul că imobilul în care erau îngrijiți aproximativ 70 de copii se află în pericol de prăbușire. În perioada 2019 – 2022, directoarea Ghena Acatrinei a trimis Primăriei Iași nu mai puțin de șase adrese prin care insista ca imobilul de pe Bulevardul Țuțora să fie expertizat în regim de urgență. Primăria Iași nu doar că a ignorat adresele trimise de conducerea grădiniței, ci a și procedat împotriva oricărei logici. Deși primele informări despre riscul de prăbușire a clădirii au fost făcute în 2019, un an mai târziu, în 2020, municipalitatea ieșeană a finanțat o lucrare pentru refacerea sistemului de încălzire a unității de învățământ. Anterior, Primăria a băgat alți bani în acoperiș și termosistem.
De asemenea, la Grădinița cu Program Prelungit 24, inspectorii ISC au fost uimiți să constate că subsolul era inundat cu fecale, mirosul pestilențial persistând la nivelul inferior al clădirii.
Alte exemple privind nereguli descoperite în timpul controlului:
La Grădinița cu Program Prelungit 23 au fost identificate instalații electrice neprotejate.
La Grădinița 3, constatările au fost următoarele: „tavan fisurat și desprins. Pardoseala din subsol băltește, pereții subsolului sunt străpunși de fire de apă. Mediul umed din subsol a dus la degradarea profundă a armăturii”
La Grădinița cu Program Prelungit 23, s-a constatat că burlanele erau montate la o înălțime și de 2,5 metri deasupra solului, apa scursă de pe acoperișul clădirii neavând un traseu dirijat.
Tudor LEAHU