Perdanţi şi câştigători

Rezultatul alegerilor de la Iaşi nu-i miră pe cei atenţi la fenomenul politic. Strategiile principalilor doi competitori au fost simple, fără subtilităţi. Candidatul PSD nu avea de ce să rişte. A păşit cu prima şansă, având funcţie administrativă ce i-a permis expunere mare. Competiţia a fost câştigată de cel care a greşit mai puţin.

 

Marius Bodea, candidatul PNL, nu a riscat deşi, când nu ai nimic în mână, câştigi doar dacă joci la cacealma. S-a comportat de parcă el ar fi fost favoritul, nu Chirica. I-a permis acestuia să-şi dezlipească prea uşor eticheta de „om al lui Nichita”. Deşi nu avea notorietate, în precampanie s-a urcat într-o bulă de sticlă, gravitând deasupra oraşului şi aşteptând ieşenii să se minuneze că a adus avioane pe cer. 99% dintre votanţi n-au zburat în viaţa lor. Apoi, s-a preocupat să blocheze înfiinţarea „Pentru Iaşi”, ca ulterior să ceară simpatizanţilor acestei mişcări să-l susţină. Pe ultima sută de metri, a încercat să-i aplice o lovitură de graţie candidatului PSD, culmea, prin intermediul Antena 3, post neagreat de majoritatea votanţilor de dreapta.

 

Mihai Chirica a impus tempoul, iar liberalul l-a lăsat să-şi facă jocul. Marius Bodea a încercat să fie Sadiq Khan, primarul Londrei, căruia i-a plagiat un spot electoral. A încercat să fie Klaus Iohannis, lansând o carte. A încercat să fie Mihai Chirica, alegându-şi ca slogan „Adevărata schimbare”, probabil o replică la „noul început” promis de candidatul PSD în precampanie. N-a încercat să fie Marius Bodea.

 

Faţă de Andrei Postolache, candidatul PNL a lăsat impresia de aroganţă. A refuzat orice dezbatere cu acesta.  În loc să lupte pentru a arăta că este mai bun decât Postolache, Marius Bodea se scandaliza că voturile dreptei se divid, de parcă acestea ar fi un „dat” al cerului pentru PNL.

 

Chiar dacă nu a câştigat alegerile, nu m-aş grăbi să spun că Marius Bodea este perdant. Scorul său nu e mic dacă ne raportăm la Cătălin Predoiu, dar nici mare dacă ne gândim că PNL la Iaşi înseamnă vechiul PNL, PDL şi Forţa Civică. E mai degrabă modest. Facţiuni din partid îl contestă acum dar, dacă rămâne şeful partidului, va fi unul dintre câştigătorii campaniei.

 

Andrei Postolache, liderul încă nenăscutului în acte „Pentru Iaşi”, este un alt câştigător al acestei competiţii. Complet necunoscut acum câteva luni de publicul larg, cu o campanie care a exploatat latura emoţională a alegătorilor, it-istul a reuşit să obţină puţin peste 13 procente candidând independent. Din punct de vedere economic, acesta a avut cea mai eficientă campanie, bazându-se pe spiritul militant al simpatizanţilor săi.

 

Radu Botez, candidatul ALDE, chiar dacă a obţinut puţin peste 3% din sufragii, nu este perdant. ALDE are peste 5% la Consiliile Judeţene, ceea ce înseamnă că uşa Parlamentului este deschisă.

 

Viorel Blăjuţ şi Petru Movilă sunt doi mari perdanţi ai acestei campanii. Actuali deputaţi, e evident că miza lor a fost pregătirea terenului pentru alegerile parlamentare din toamnă.

 

În cazul în care Viorel Blăjuţ a sperat la un rezultat bun în alegerile locale, pentru a fi înghesuit de partide cu un loc eligibil la toamnă, tocmai şi-a scumpit accesul în Parlament. Cât despre PMP, partidul din care face parte Petru Movilă, a obţinut în ţară aproximativ 4% la consiliile judeţene. Când un loc miroase a hoit lumea preferă să plece, nu să-l cureţe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here