Parohia Buna Vestire din municipiul Iași, monument istoric ctitorie a lui Mihail Kogălniceanu, a solicitat fonduri europene de 1,3 milioane de euro pentru restaurare și consolidare, dar reprezentanții Agenției de Dezvoltare Nord-Est au invocat tot felul de motive stupide pentru a respinge finanțarea @ S-a ajuns până acolo încât solicitarea de reparare a pridvorului a fost considerată o extindere nepermisă a monumentului istoric
Una dintre cele mai valoroase biserici din municipiul Iași a ajuns bătaia de joc a birocraților. Este vorba despre biserica cu hramul Buna Vestire, monument istoric aflat de la începutul secolului 19, care a fost ctitorită printre alții și de cunoscutul om politic și publicist Mihail Kogălniceanu, lăcaș de cult aflat vis a vis de Colegiul Național Mihai Eminescu. Fiind suficient de veche, anumite porțiuni din construcție, chiar și din structură, necesită lucrări urgente de consolidare. De aceea, părintele paroh Iulian Necula a întocmit în urmă cu doi ani un proiect în vederea obținerii unei finanțări europene de circa 1,3 milioane euro prin Agenția de Dezvoltare Nord-Est, entitate aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării.
Șicane birocratice
Deși proiectul a fost perfect, a obținut toate avizele de la instituțiile de stat, după ce a fost depus, reprezentanții Agenției de Dezvoltare Nord-Est au căutat în permanență nod în papură pentru a-l respinge. Proiectul a fost respins de vreo trei ori din tot felul de motive stupide. Atitudinea celor de la ADR Nord-Est arată că au căutat în permanență motive să respingă acest proiect. Prima dată, au invocat că preotul paroh nu are calitatea de reprezentant legal al Parohiei. De aceea, Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Ministerul Culturii și Cultelor au trimis toate actele care arată că preotul Iulian Necula reprezintă legal parohia. În aceste condiții s-a decis reincluderea proiectului în procesul de evaluare. După aceea, s-a motivat că proiectul nu conține vreo două avize tehnice. S-a demonstrat că existau și aceste avize. Văzând că nu au sorți de izbândă cu planul lor de a izbi proiectul, funcționarii ADR Nord – Est au scos asul din mânecă: au spus că proiectul conține o serie de cheltuieli neeligibile și anume consolidarea și repararea pridvorului. Cei de la ADR Nord -Est susțin că aceste lucrări ar fi de fapt o extindere a monumentului istoric, iar conform Ghidului Solicitantului nu este permisă modificarea dimensiunilor sau gabaritului monumentului istoric.
Proiectul a ajuns la Curtea de Apel
Preotul paroh a fost nevoit să se adreseze magistraților Curții de Apel Iași pentru anularea actelor administrative prin care a fost respinsă cererea de finanțare depusă de Biserică. În documentele depuse, preotul a arătat că repararea pridvorului nu reprezintă o extindere a clădirii în condițiile în care se realizează o consolidare deoarece această porțiune din clădire este pe cale să se prăbușească.
„Problema constatată și identificată ca motiv de neeligibilitate a Cererii de finanțare se referă la existența unei pretinse extinderi a monumentului istoric, sub pridvorul de intrare în Biserica Buna Vestire. Pridvorul de intrare în Biserica Buna Vestire având o suprafață de 7,88 mp se află
într-o stare avansată de degradare datorită faptului că acesta este realizat pe o fundație de piatră zidită care cu trecerea timpulului a cedat, generând fisuri în pereții zidăriei. Unica soluție pentru a preveni prăbușirea pridvorului este cofinarea , o operațiune de consolidare a fundațiilor unor clădiri cu zidăria, mai ales celor aparținând monumentelor istorice ce constă în solidarizarea fundației cu structura pridvorului, în mod unitar activitate ce nu necesită subzidiri și care nu afectează componentele arhitecturale”, au aratăt avocații parohiei în fața judecătorilor.
Biserica a depus și o serie de documente elaborate de un expert în construcții care a arătat că operațiunea de consolidare este absolut necesară.
Părintele Necula: „Ne-am dorit restaurarea bisericii”
Contactat de jurnaliștii 7IAȘI, preotul Iulian Necula a spus că va lupta până la capăt pentru a obține finanțarea necesară restaurării și consolidării Bisericii.
„Noi ne dorim foarte mult să restaurăm Biserica. Este una dintre bisericile reprezentative ale Iașului așezarea bisericească își începuturile în secolul XVII. Personalități marcante s-au numărat printre enoriașii bisericii, Eminescu, Kogălniceanu care a fost cununat în aceasta biserică. Dacă nu vom obține finanțare europeană, singura variantă rămâne bugetul de stat, dar biserica trebuie restaurată și consolidată”, a spus preotul Iulian Necula.
Conform documentelor istorice, printre personalitățile care au fost enoriași ai Bisericii se numără și A.D Xenopol, Calistrat Hogaș, Theodor Pallady, George Topârceanu, Lascăr Catargiu, Vasile Conta, Petru Poni, Petre Andrei, Eduard Caudella, Ionel Teodoreanu etc.
Constantin MAZILU