Pensionarul de lux de la Romsilva: impozit zero pentru terenul luat pleașcă de la stat

Fostul director al Romsilva, ieșeanul Florian Munteanu, refuză să plătească impozitul pentru terenul din Copou pe care l-a concesionat de la Ministerul Mediului și pe care și-a construit o vilă @ Este vorba de impozite în valoare de mai puțin de 2.500 lei pentru un teren de jumătate de hectar aflat în apropierea pârtiei de ski din Sărărie @ Munteanu a dat în judecată Primăria Iași și susține că este scutit de la plata impozitului deoarece terenul pe care-l stăpânește este forestier, se află în domeniul public și este degradat @ Acest ultim argument este susținut de un document eliberat de foștii colegi de la Direcția Silvică Iași în care se arată că versantul pe care se află terenul „a fost constituit ca perimetru degradat” @ În 2023, fostul șef al pădurilor a refuzat să accepte și majorarea redevenței datorate Ministerului Mediului, dar instituția i-a pus poprire pe pensie @ Acum nu vrea să plătească nici impozitul la Primărie deși a luat terenul din Sărărie de la stat și fără licitație pentru doar 200 de lei/lună @ A fost o afacere de partid, când Munteanu era susținut pe funcție de PSD, iar Ministerul Mediului era condus de Rovana Plumb

Nemulțumit pentru că trebuie să plătească impozit pe terenul pe care l-a luat aproape gratis de la stat în anii de glorie ai guvernării PSD, Florian Munteanu, fostul director al Romsilva, a dat în judecată Primăria Iași pentru a obține scutirea de la plata impozitului. Este o sumă infimă: 2.447 de lei pentru aproape jumătate de hectar în Copou, în zona pârtiei de ski din Sărărie. Cu toate acestea, Munteanu a apelat la justiție și, în luna decembrie a anului trecut, a dat în judecată UAT Municipiul Iași, Primarul Municipiului Iași și Direcția de Finanțe Publice Locale, pentru a obține scutirea de la plata impozitului.

Pe scurt, prin cererea depusă la Tribunal, fostul șef al pădurilor din România solicită „anularea deciziei de impunere pentru anul 2024 datorate de persoane fizice emisa de directia generala economica și finanțe publice locale sub nr 0121143F/05.02.2024 prin care se stabilește în sarcina subsemnatului obligația de plată a următoarelor impozite pe teren”.

În total este vorba de o suprafață de 4.840 de metri pătrați de teren situat în intravilanul municipiului Iași, pe strada Poligon nr. 12, care leagă Țicăul de Sărărie.

E terenul statului, nu se plătește impozit

În acțiunea înaintată Tribunalui, Munteanu arată că a depus o contestație împotriva deciziei de impunere prin care primăria a stabilit impozitul datorat, dar că aceasta a fost respinsă pe cale administrativă de municipalitate. Fostul director al Romsilva susține că nu trebuie să plătească impozit deoarece terenul pe care-l stăpânește se află în domeniul public, el fiind doar cel care l-a concesionat. Acesta încearcă să profite de o confuzie între teremeni, deoarece în realitate terenul se află în domeniul privat al statului și în domeniul public al statului. Altfel, nu s-ar fi putut încheia contractul de concesiune.

„Am arătat în principal ca aceste terenuri sunt scutite de la plata impozitului în temeiul art 464 aln 1 lit i și j cod fiscal , iar in subsidiar, aceste terenuri au fost încadrate greșit.

Conform prev art 126 din legea 46/2008 -codul silvic, pentru terenurile care fac parte din fondul forestier proprietate publică nu se plătesc taxe și impozite, motiv pentru care în sarcina subsemnatului nu trebuiau stabilite impozite de plată. Legea nu face distincție in privința modului în care acestea sunt stăpânite și exploatate, respectiv nu disting între situațiile în care terenul ar fi concesionat sau nu, reglementarea fiind general valabilă”, arată fostul director al Regiei Naționale a Pădurilor în documentele depuse la instanță.

O mână de ajutor din partea foștilor colegi de la Silvic

Florian Munteanu mai susține de asemenea că terenul pe care și-a construit domeniul este unul degradat și că, prin urmare, este scutit de la plata impozitului. În acest sens, Munteanu, care a condus și Direcția Silvică Iași în lunga carieră a sa la Romsilva, a depus un document care atestă că terenul este considerat ca fiind unul degradat. Documentul în cauză a fost eliberat de către Ocolul Silvic Iași în luna martie a anului trecut.

„În subsidiar, terenul concesionat este un teren degradat situat în perimetrul de ameliorare, terenul a fost introdus într-un perimetru de ameliorare încă din anii 1960 perioada în care s-au realizat intervenții de ameliorare.

Adresa Ocolului Silvic Iași nr. 2663/26.03.2024 în care se specifica faptul ca tot versantul ticău a fost constituit perimetru de teren degradat”, mai susține Florian Munteanu.

A refuzat majorarea redevenței. Ministerul i-a pus poprire pe pensie

În anii 2012 și 2013, când sub umbrela PSD a fost bătută în cuie afacerea prin care terenul din Copou a trecut în mod miraculos din administrarea Romsilva în cea a directorului instituției, Ministerul Mediului a stabilit o redevență infimă, mai puțin de 500 de euro/an pentru aproape jumătate de hectar în intravilanul municipiului Iași. Cu toate acestea, peste ani, când ministerul nu se mai afla sub controlul PSD, Munteanu a refuzat să plătească majorările calculate pentru taxa de concesiune.

În 2023, s-a ajuns în situația ca prin intermediul executorilor judecătorești, Ministerul Mediului să pună poprire pe pensia lui Florian Munteanu. Încercările acestuia de a ridica poprirea instituită au fost sortite eșecului. Magistrații ieșeni au respins solicitările de contestare și suspendare a executării silite depuse de către Florian Munteanu.

Terenul a ajuns de la Romsilva la directorul Romsilva. Interpusul, coleg de partid

Munteanu și-a construit casa pe locul fostului Canton Silvic Țicău, care a fost scos la vânzare chiar de către Romsilva în perioada în care acesta era director general al instituției. În 2009, mai multe cantoane silvice au fost scoase la vânzare la prețuri infime prin organizarea unor așa-zise licitații. La licitații a fost permisă participarea doar a persoanelor juridice.

„Legislaţia nu ne permite, la ora actuală, să organizăm licitaţii, la care să participe, în acelaşi timp, atât persoane fizice, cât şi juridice. Această vânzare este considerată ca o privatizare, la care IMM-urile au prioritate în obţinerea activelor”, declara presei în 2009, Florian Munteanu, pe atunci director general al Romsilva.

Prin urmare, clădirile Cantonului Silvic Țicău au fost cumpărate la acea licitație de către firma AS Seb Company SRL, controlată de familia pesedistului Dinu Apăvăloaei, om de afaceri din zona Pașcani și consilier județean la acea vreme. Prețul de adjudecare a fost de 23.800 lei.

În octombrie 2012, As Seb Company SRL a vândut cantonul silvic lui Florian Munteanu contra sumei de 25.000 lei.

La mai puțin de un an, în iulie 2013, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, condus la acea vreme ministrul PSD Rovana Plumb a semnat cu același Florian Munteanu contractul prin care concesiona acestuia „terenul strict aferent Cantonului Silvic Țicău”. Pentru terenul cu o suprafață de peste 4.800 metri pătrați, redevența fusese stabilită la doar 2.500 de lei/an.

Florian Munteanu și-a stabilit reședința chiar pe locul fostului Canton Silvic Țicău pe care l-a dărâmat și l-a transformat într-o casă.

În iunie 2018, acesta a obținut de la Primăria Iași autorizație pentru „reparații, consolidare și modernizare imobil existent C 1 – canton silvic construit în anul 1971”. În loc de modernizare și consolidare, a fost parctic construită o nouă casă pe care Munteanu a transformat-o în reședință.

Fostul director ieșean al Romsilva, pensie blocată pentru tunul imobiliar din Copou. Jumătate de hectar în Copou la preț de bicicletă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here