Pe urmele înaintașilor noștri! 155 de ani de la Mica Unire marcați de elevii din Iași

Vineri, 24 ianuarie 2014, Consiliul Județean al Elevilor Iași, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean,organizează cea de-a V-a ediţie a proiectului „Pe străzile Unirii”, în scopul celebrării a 155 de ani de la înfăptuirea momentului istoric din 24 ianuarie 1859 și a conștientizării comunității și elevilor ieșeni cu privire la importanța Micii Uniri pentru poporul român.

 

Astfel, în intervalul orar 11.30-12.30, elevii ieșeni vor recrea atmosfera secolului al XIX-lea, în centrul istoric al Iaşului pentru participanţii la eveniment, defilând în costume de epocă, pe traseul Palatul Culturii – Bulevardul Ștefan cel Mare – Piața Unirii – Strada Alexandru Lăpuşneanu.  Din experienţa ediţiilor anterioare, parada elevilor pe artera istorică a Iaşului este de mare impact pentru comunitate, deoarece membrii Consiliului Județean al Elevilor, costumaţi adecvat prin contribuţia Teatrului Naţional „V. Alecsandri” Iaşi, sunt însoțiți de fanfara de la Colegiul de Artă „O. Băncilă”.

Elementul de noutate din acest an îl constituie vizitarea Palatului „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa de către elevi şi organizarea întâlnirii cu personalităţi ale vieţii cultural-istorice ieşene, sub genericul „Evocări istorice. Personalităţi şi valori”. Din programul de la Palatul Ruginoasa nu vor lipsi momentele artistice tematice interpretate de tinerii artişti de la Palatul Copiilor şi de elevii de la Liceul Teoretic „Al.I. Cuza” Iaşi, precum şi Hora Unirii în care se vor prinde şi reprezentanţii comunităţii, dar şi ai Şcolii Gimnaziale din Ruginoasa. La această activitate emblematică pentru CJE Iaşi sunt invitaţi să participe colegii de la liceele „Gh. Asachi” şi „C. Negruzzi” din Chişinău, Republica Moldova.

„Prin această acțiune dorim să cultivăm spiritul patriotic şi valorile naţionale în rândul elevilor ieşeni şi a întregii comunităţi, să evocăm faptul că datorăm acestui eveniment nu numai existența României ca țară, ci și dezvoltarea ei ulterioară. Este important să ne reamintim că de una dintre marile reformele ale domnitorului Al. I Cuza – Legea instrucțiunii – prin care învățământul primar devine gratuit și obligatoriu, beneficiem și astăzi. Vrem ca elevii să conștientizeze din ce în ce mai mult importanța cunoașterii istoriei propriei națiuni.” – a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor Iași, Cristian Tiberius Axinte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here