Paul Goma la FILIT : umbra unui uriaș, în bîlciul esteticiunilor

cronica unei întoarceri ratate, sau despre microscopia romîneză 

 

Înainte de prima ediție a FILIT, i-am propus lui Dan Lungu, pe atunci director al festivalului, să-l invite la acest eveniment pe Paul Goma. Drept argument, dincolo de valoarea literară a marelui exilat, i-am spus atunci lui Dan Lungu că invitarea lui Goma  ar marca o rupere clară de bîlciul lumii literare romîneze, fiind și un mic act reparatoriu, o contrapondere față de atitudinea dezgustător de primitivă pe care societatea noastră a avut-o, în diferite moduri, față de scriitorul și militantul civic aflat de multe decenii la Paris.

Aaa, nu știți cine e Paul Goma … Da, știu că mulți romîni, prea mulți, nu știu : Goma nu e doar un mare scriitor, ci și cel mai mare militant contra dictaturii comuniste a lui Nicolae Ceaușescu.

Iar dacă nu credeți, fiindcă n-ați aflat încă  despre această personalitate imensă, atunci vă puteți întreba, de exemplu, de ce dictatorul comunist l-a expulzat, de facto, din Romînia, apoi a trimis în Franța două misiuni ale Securității, cu scopul de a-l asasina pe Goma. Prima dată cu o bombă, a doua oară – cu otravă.

Prudent și calculat, ca mai totdeauna, Dan Lungu mi-a spus atunci că invitarea lui Goma la prima ediție a FILIT ar genera multe controverse, atît în lumea literară, pe care militantul anti-comunist a criticat-o dur după ’90, dar și în anumite cercuri non-literare, foarte influente, care îl consideră pe Goma un antisemit periculos. Iar acest scandal, destul de previzibil, ar fi putut crea dificultăți serioase unui festival urnit destul de greu, care lupta deja cu multe inerții.

Fiind eu un radical rațional, i-am dat dreptate atunci lui Dan Lungu, rămînînd să discutăm despre invitarea lui Goma la FILIT cu ocazia viitoarei ediții. De discutat am mai discutat, cu ocazia mai multor ediții ale FILIT, dar degeaba. ” Nu era încă momentul „, ca să citez un refren clasic al șoriceniei romîneze din vremea comunismului.

Anul trecut, lehămetit și aproape resemnat, i-am propus ” periculoasa ” temă  ” Goma – FILIT ” și noului.director al festivalului, Lucian-Dan Teodorovici. Spre surprinderea mea, a fost de acord imediat, dar, din motive birocratice, care nu depindeau de el, nu s-a putut organiza evenimentul în toamna lui 2018. L-am bătut la cap pe tizul meu și anul ăsta, așa că pe 2 octombrie, chiar de ziua marelui exilat,.la FILIT, în sediul Bibliotecii Centrale Universitare, va fi un eveniment dedicat lui Paul Goma.

Fără prezența lui Goma. Fiindcă uriașii istoriei, pînă a deveni statui, îmbătrînesc, se îmbolnăvesc grav și devin ne-deplasabili. Mai ales cînd încep să se apropie, în ciuda tuturor greutăților, de 90 de ani.

În 2014, Paul Goma avea încă o soție în viață și o sănătate acceptabilă, fiind dispus să revină definitiv în Basarabia, locul nașterii sale, de unde a trebuit să fugă, pentru a scăpa de molohul tancurilor sovietice, împreună cu părinții. Dar nu s-a mai întors. Fiindcă și la Chișinău sînt destui care se tem să respire și să gîndească liber.

Fiind eu un om rău și afurisit, precum se știe, n-o să mă duc, din păcate, la evenimentul  dedicat lui Goma. Nu doar fiindcă musiu directorul de programe al FILIT, marele scriitor Lăzărescu, n-a aflat că în Basarabia sînt niște oameni ( Andrei Țurcanu, Aliona Grati, de exemplu ) care au făcut mult pentru Goma. Uneori chiar mai mult decît cei care vor fi în lumina reflectoarelor, pe 2 octombrie, la FILIT.

Însă, oricît de afurisit aș fi, nu pot să nu-i trimit un gînd bun lui Lucian-Dan Teodorovici, cel care, dincolo de grelele lui probleme medicale,.a făcut ceea ce alții, mai sănătoși la trup, s-au temut să facă.

Și închei cu o precizare necesară : n-am povestit toate astea ca să mă bat, cumva, cu pumnul în piept. Ci ca să arăt că nu doar ” lumea rea ” ne împiedică să facem ceea ce ar fi normal. Adesea, cel mai tare ne împiedică micimea din noi. Micimea cronicizatâ, care ne face să nu știm că sîntem contemporani cu niste monumente vii.

Oameni care, precum Paul Goma, și-au pus capul pe butuc, în vremuri crunte, pentru ca noi să putem, azi, să-i ignorăm, senini. Ca niște furnici bipede, lîngă piciorul unei statui vii.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii . Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Povești de adormit copiii. E un scriitor valabil, are 3-4 cărți onorabile, dar și multă maculatură. În niciun caz nu e un mare scriitor. E de primii 2-300. Iar mare opozant… să fim serioși, un Mihnea Berindei sau Ion Rațiu au făcut și însemnat pentru exil de un milion de ori mai mult decât Goma. Cât despre sacrificiul și etica lui Goma – și-a pus pielea la bătaie pentru prestigiul lui și a profitat de scandalul făcut pentru a-și promova cărțile, altfel cvasi-nule valoric, raportat la nivelul la care au fost publicate și la tam-tam-ul cu care au fost promovate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here