La sfârșitul lunii octombrie, Primăria Iași a autorizat un bloc de apartamente ridicat de Paul Avătăji cu autorizație de locuință individuală și cu un nivel construit ilegal @ Blocul este gata de doi ani de zile, apartamentele sunt locuite, dar Primăria Iași s-a făcut că nu vede @ Pentru asemenea nereguli, alți dezvoltatori se aleg cu amenzi drastice, sistarea lucrărilor și chiar cu acțiuni de demolare @ În acest caz, „motoarele” de la Urbanism s-au pus în mișcare pentru cel care a încălcat legea și au fabricat un PUZ și o autorizație de construire, menite să mascheze ilegalitatea @ Lui Avătăji i-au ieșit calculele: poate să intabuleze blocul și să predea cumpărătorilor apartamentele pentru care a încasat deja bani în avans @ Același speculant imobiliar a mai dat recent o lovitură cu sprijinul Primăriei Iași, care a autorizat construirea unui turn cu 10 etaje pe spațiul verde din fața unui bloc din zona Podu de Piatră @ La trei zile de la emiterea autorizației, Avătăji a vândut proiectul imobiliar unor basarabeni @ Scandalul este abia la început, deoarece ISC a cerut anularea autorizației de construire
Patronul Imperia Imobiliare, omul de afaceri Paul Avătăji, a ridicat în zona Moara de Vânt pe un teren de doar 650 mp un bloc de locuințe, deși atât PUZ-ul cât și autorizația impuneau construirea unei locuințe individuale, a unei simple vile. Avătaji a vândut repede apartamentele, doar în baza unor antecontracte de vânzare-cumpărare, simple promisiuni de vânzare autentificate la notariat. În lipsa unei autorizații pentru locuințe colective, nu putea intabula blocul și nu putea finaliza vânzare apartamentelor.
Șirul neregulilor nu se oprește aici. Avătaji a ridicat și un nivel în plus, un etaj întreg prezentat ca un simplu pod.
Primăria Iași este însă pentru unii mumă, iar pentru alții ciumă. Lui Avătăji i-a fost mumă, deoarece în loc să-l amendeze pentru încălcarea autorizației de construire, municipalitatea l-a sprijinit pe acesta să „intre în legalitate”.
„Schimbare funcțiune din locuință individuală în locuințe colective”
Luna trecută, pe 27 octombrie, Primăria municipiului Iași a eliberat autorizația de construire prin care locuința individuală a devenit bloc de apartamente în toată regula.
„Schimbare functiune din locuinta individuala in locuinte colective pe teren proprietate (…) Regim de inaltime = P+2E , Hmax.coama =12,63m ; H streasina=8,55m Total locuri de parcare incinta: 9 locuri de parcare supraterane ;Total nr. apartamente 2x 1camera; 6x 2camere;1×3 camere”, se arată în ajutorizația de construire emisă al sfârșitul lunii trecute.
Aceeași autorizație se încheie cu o formulă standard: „Se va anunta data inceperii lucrarilor emitentului Autorizatiei de Construire (P.M.Iasi) si I.J.C”
Practic, șefii Primăriei Iași fac pe proștii, deoarece blocul este gata de câțiva ani de zile și chiar locuit de familiile care au plătit banii în avans.
„Blocul este finalizat de mai bine de doi ani de zile. Familiile s-au mutat imediat după ce s-au terminat lucrările”, spune un vecin.
În plus, parcarea este amenajată și marcată, locurile de parcare numerotate fiind repartizate fiecărui apartament locuit.
PUZ peste PUZ și un etaj în plus
Pentru a putea fi emisă autorizația de construire pentru blocul din Moara de Vânt, în prealabil a fost adoptat un PUZ, care a avut la bază un șir de documente scandaloase care au purtat semnăturile primarului Mihai Chirica, viceprimarului Gabriel Harabagiu și arhitectului șef Alexandru Florin Mustiață.
Astfel, în septembrie 2019, Consiliul Local a aprobat un PUZ prin care era modificat un alt PUZ vechi de mai bine de zece ani. Practic, noul PUZ nu modifica indicatorii urbanistici, ci doar „funcțiunea” imobilului din locuință individuală în bloc de locuințe colective.
În toate avizele din documentația PUZ se vorbește despre faptul că pe terenul din Moara de Vânt se află un imobil „în curs de execuție”, care are regimul de înălțime P+2E sau P+2E și un pod. Însă, realitatea din teren era cu totul alta. Blocul are parter și trei etaje și era finalizat, ba chiar locuit de familiile care au contractat locuințe de la omul de afaceri Paul Avătăji.
Lovitura lui Avătăji: turn cu 10 etaje pe spațiul verde, la câțiva metri de blocul vecin
O lovitură imobiliară care îl propulsează pe Avătăji în topul imobiliarilor ieșeni este proiectul turnului cu 10 etaje, autorizat de Primăria Iași pe un spațiu verde din fața unui bloc din zona Cantemir. Proiectul a stârnit valuri de revoltă în rândul vecinilor și societății civile și contestații din partea consilierilor locali ai USR.
În urmă cu câteva săptămâni, la doar trei zile de la eliberarea autorizației de construire, Paul Avătăji a vândut proiectul imobiliar basarabenilor de la Inamstro, care derulează mai multe investiții imobiliare în municipiul Iași. Ghinion: în urma unui control al documentației, ISC a cerut anularea autorizației.
Scandaloasa afacere a fost dezvăluită de ziariștii de la Reporter de Iași.
„Primarul Chirica, viceprimarul Harabagiu și arhitectul-șef Mustiață au semnat o autorizație de construcție pentru un turn cu 10 etaje, 36 m înălțime, la numai 10 metri de un bloc în care locuiesc zeci de familii. Acești oameni din Șoseaua Națională, la marginea tihnitului cartierului Cantemir, nu vor mai vedea soarele. E ca și cum mâine v-ar bate primarul la ușă și v-ar băga într-un coșciug.
Bizar este că beneficiarul proiectului, Paul Avătăji, a vândut terenul la doar trei zile după ce-a obținut autorizația. Practic, a forțat un proiect scandalos apoi a scăpat de cartoful fierbinte din mână. Cumpărătorii sunt basarabenii de la Inamstro, care au blocuri pe Aleea Sadoveanu și provin din nomenclatura de stat din Republica Moldova și Transnistria.
Inspectoratul de Stat în Construcții a reacționat repede, cerând Prefecturii să înceapă procedura de anulare a autorizației. La fel ca la blocul din Alexandru, de la Familial, o altă aberație construită de cumătrul lui Mihai Chirica.
O instituție cu arhitect-șef al orașului dă niște autorizații scandaloase, iar o altă instituție, formată tot din specialiști în urbanism, le condamnă imediat, considerându-le ilegale. Nimeni nu sesizează anomalia și pericolul public pe care îl reprezintă”, scrie www.reporteris.ro