Dintre cei 137 parlamentari ai puterii care au semnat proiectul de modificare a legii achizițiilor publice, patru sunt de la Iași: de la PSD, Vasile Cîtea și Silviu Macovei, iar de la PNL, Alexandru Muraru și Sorin Năcuță @ Modificările propuse de aceștia legiferează jaful din bani publici: au ridicat pragurile pentru contractele fără licitație, au exclus Curtea de Conturi de la controlul achizițiilor publice și au eliminat transparența procedurilor @ Doi deputați PSD, Vasile Toma și Marius Ostaficiuc, nu au semnat inițiativa legislativă @ Ostaficiuc spune că nu a semnat propunerea deoarece „lasă portițe deschise pentru practici rău intenționate”, dar și că „rămâne ca în discuțiile de grup parlamentar să aprofundăm subiectul și să evaluăm cât mai precis avantajele și vulnerabilitățile unei astfel de măsuri” @ USR tună și fulgeră din opoziție @ „Practic, coaliția hoției vrea să scape de orice piedică din calea sugerii banilor noștri, a aruncării cu bani pe lucrări dintre cele mai aberante, la prețurile cele mai mari, fără o competiție reală”, spune senatorul Marius Bodea
La sfârșitul săptămânii trecute, vineri, pe 14 aprilie, 137 de deputați ai partidelor aflate la guvernare (PSD, PNL și UDMR) au depus la Senat o propunere privind modificarea legii achizițiilor publice. Principalele modificări privesc creșterea pragului până la care resursele publice pot fi cheltuite fără licitație, eliminarea transparenței atribuirii contractelor publice, dar și eliminarea Curții de Conturi din circuitul de control al contractelor publice.
Patru deputați de Iași, Vasile Cîtea și Silviu Macovei de la PSD, dar și Alexandru Muraru și Sorin Năcuță de la PNL, au semnat inițiativa legislativă sub pretextul necesității creșterii gradului de absorbire a fondurilor europene.
Pe de altă parte, doi parlamentari de Iași de la PSD nu se numără printre semnatarii demersului susținut de majoritatea aleșilor aflați la putere. Este vorba de deputații Vasile Toma și Marius Ostaficiuc.
Pragul pentru contracte fără licitație majorat de 10 ori
Potrivit formei actuale a legii, „Autoritatea contractantă are dreptul de a achiziționa direct produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 135.060 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 450.200 lei.”
Însă, semnatarii noii propuneri legislative introduc majorări uluitoare ale acestor praguri: de la 135.060 lei la 500.000 lei pentru achiziția fără licitație de produse și servicii și de la 450.200 lei la nu mai puțin de 5.000.000 lei pentru lucrări.
De asemenea, în noua formă propusă de deputații PSD, PNL și UDMR, contractul poate fi atribuit în baza unei singure oferte până la nivelul de 130.000 lei pentru bunuri și servicii și până la 500.000 de lei pentru lucrări.
„Creșterea pragului de achiziții publice directe mi se pare, principial vorbind, o măsură adecvată politicilor fiscale europene. Problema apare, ca și în alte situații, atunci când încercăm să implementăm modele europene într-o Românie care, să admitem, nu este încă suficient de matură. Privesc cu precauție spre o astfel de propunere, știut fiind faptul că ar putea lăsa portițe deschise pentru practici rău intenționate”, a declarat deputatul PSD Marius Ostaficiuc.
Aflat în opoziție, senatorul USR Marius Bodea arată că modificările aduse legii achizițiilor publice nu fac decât să înlesnească scurgerea banilor publici către firmele de casă ale politicienilor.
„Practic, coaliția hoției vrea să scape de orice piedică din calea sugerii banilor noștri, a aruncării cu bani pe lucrări dintre cele mai aberante, la prețurile cele mai mari, fără o competiție reală”, a spus Bodea.
Curtea de Conturi, scoasă din joc. Transparență zero!
În același timp, cei 137 deputați semnatari ai propunerii legislative susțin eliminarea Curții de Conturi din procesul de control al achizițiilor publice și de constatare și sancționare a abaterilor. Conform inițiativei, Curtea de Conturi va fi înlocuită de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, o autoritate aflată în subordinea Guvernului și implicit sub control politic.
De modificările aduse legii este afectat și procesul transparent de atribuire a contractelor publice. Mai precis, în sistemul electronic de achiziții publice, procedurile de atribuire cu numele ofertantului câștigător și cu suma pentru care a fost adjudecat contractul, vor fi încărcate în termen de 10 zile de la atribuire. Autoritatea contractantă va fi obligată să publice anunțuri de achiziție pe site-ul propriu sau în SEAP doar dacă valoarea contractului depășește 300.000 de lei pentru bunuri și servicii și 3.000.000 de lei pentru lucrări. SEAP ar publica notificările doar în termen de 10 zile de la atribuirea directă.
Pesedistul Ostaficiuc consideră că diminuarea atribuțiilor Curții de Conturi nu este o propunere oportună, dar în același timp anunță că modul în care va vota depinde de discuțiile care vor fi purtate în interiorul grupului PSD.
„Aplicarea creșterii ar fi funcțională la pachet cu o intensificare a metodelor de securizare a banului public. Tocmai de aceea sunt surprins de diminuarea atribuțiilor Curții de Conturi, instituție esențială care și-a probat de-a lungul timpului utilitatea în domeniul achizițiilor publice. În momentul de față aș fi tentat să mă abțin de la a vota această măsură. Rămâne ca în discuțiile de grup parlamentar să aprofundăm subiectul și să evaluăm cât mai precis avantajele și vulnerabilitățile unei astfel de măsuri”, a mai spus Ostaficiuc.
Bodea (USR): „Alianța de guvernare, o colcăială de impostori, incompetenți și hoți”
Voci ale societății civile, dar și ale opoziției din Parlament au criticat în cei mai duri termeni propunerea de modificare a legii achizițiilor publice. Pe de o parte, aceste voci susțin că ridicarea pragului până la care se pot atribui contracte publice fără licitație nu face decât să servească firmele de casă și de partid aflate în anturajul politicienilor de la putere. În același timp, acuzațiile se îndreaptă și către modul în care se propune a fi verificate pe viitor achizițiile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Achiziții Publice se află sub control politic, fiind condusă în prezent de către Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 din mandatul lui Dan Tudorache, fost primar trimis în judecată de DNA tocmai pentru fraude cu achiziții publice.
„Singurul scop al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR este îmbogățirea. Din păcate, îmbogățirea proprie, nu a țării pe care se fac că o guvernează.
Fiecare zi aduce o nouă dovadă că alianța de guvernare nu este decât o colcăială de impostori, incompetenți și hoți, care asemeni unui cuib de gândaci aleargă frenetic, unul peste altul, să tragă cât mai mult din corpul patriei. Patrie pe care declară altfel, pe unde există o cameră video, că o iubesc.
Un nou asalt asupra banului public are loc zilele acestea în Parlament, unde 137 de parlamentari de la PSD, PNL și UDMR au depus un proiect de lege care modifică actuala legislație pentru achiziții publice, astfel încât să nu se mai facă licitații dacă valoarea lucrărilor e mai mică de 5.000.000 de lei.
O altă prevedere problematică este scoaterea Curții de Conturi din procesul de constatare a contravențiilor și aplicarea de sancțiuni. Aceasta va fi înlocuită Agenția Națională pentru Achiziții Publice, condusă acum de Iuliana Feclistov, fosta șefă a Serviciului Achiziții Publice din Primăria Sectorului 1 în mandatul lui Dan Tudorache, primar anchetat de DNA pentru fraude cu achiziții publice.
Urâte vremuri trăim. Nu ai vedea o idee bună de la actuala coaliție. Într-un moment în care suntem vecini cu un război și în plină criză economică, acești indivizi care au pus mâna pe putere nu se gândesc decât cum să mai fure ceva”, a comentat senatorul USR Marius Bodea.