Gheorghiță Hobincu, patronul Aqua e Sapone I.C. SRL, care administrează o spălătorie ce are ca obiect de activitate curățarea (uscată) a articolelor textile și a produselor din blană, a rămas fără acoperișul deasupra capului din cauza datoriilor. După ce Fiscul i-a scos la vînzare mai multe utilaje și chiar aparatele de călcat ale spălătoriei, afaceristul pierde acum și apartamentul proprietate personală de pe strada Orientului, estimat la 2,4 miliarde lei vechi. Casa a fost scoasă la licitație de portărei din cauza unui împrumut nereturnat la timp.
Patronul unei spălătorii textile, altădată prospere, cu cifre de afaceri care depășeau 7-8 miliarde de lei vechi pe an, a ajuns la sapă de lemn deoarece s-a împrumutat de la cămătari. Potrivit unui anunț de vînzare imobiliar, aflat pe masa executorilor judecătorești Cezar Andrei & Ionela Nechifor, Gheorghiță Hobincu pierde definitiv o locuință situată pe str. Orientului 19. Apartamentul în suprafață de 43,50 mp și înscris în Cartea Funciară a UAT Iași, a fost estimat la 2,4 miliarde de lei vechi. Conform BEJ, în iunie 2019, afaceristul ar fi rămas dator vîndut ieșeanului Daniel Constantin Turcu, împrumutul fiind gajat chiar cu propria locuință, printr-un contract de garanție imobiliară autentificat la BNP Coste Ștefan și Asociații. Licitația de vînzare a locuinței va avea loc la data de 5 noiembrie 2019 la sediul executorilor judecătorești, de pe str. Grigore Ureche nr. 7.
Firma a fost executată silit chiar și de fiarele de călcat
În actul de proprietate al apartamentului figurează și un al doilea proprietar în persoana lui Ionel Ungureanu, patronul spălătoriei dispunînd de o cotă indiviză de 14 mp din terenul pe care este situat blocul și o cotă parte din spațiile și dependințele comune. Imobilul a fost evaluat de către executorul judecătoresc la prețul de 237.425 lei. Termenul limită pentru depunerea ofertei de cumpărare însoțite de dovada consemnării este ziua premergătoare licitației, cu excepția ofertelor de cumpărare cel puțin egale cu prețul de începere a licitației, care pot fi depuse inclusiv în ziua licitației. Licitatorii vor trebui să depună înainte de licitație o garanție reprezentînd 10% din prețul de începere a licitației, în conformitate cu dispozițiile NCPC. În toamna lui 2017, Administrația Județeană a Finanțelor Publice (AJFP) Iași a organizat o licitație pentru valorificarea mai multor bunuri ce aparțineau societății Aqua e Sapone I.C. SRL Iași, firmă administrată de Gheorghiță Hobincu. La data respectivă, spălătoria bărbatului acumulase pierderi de 1,2 miliarde lei vechi și avea datorii foarte mari la bugetul de stat. Asta în condițiile în care, la sfîrșitul lui 2016, firma Aqua Sapone înregistra o cifră de afaceri de 730.000 de RON. Tot atunci, inspectorii Fiscului au scos la vînzare pînă și fiarele de călcat ale spălătoriei textile, într-o încercare disperată de a mai recupera ceva.
Nicu SAMSON