Ovidiu Pleșcan, patronul ISPAL, a ajuns în groapa datornicilor. Asociat majoritar la ISPAL, bărbatul a fost afectat în calitate de persoană fizică, de prăbușirea propriei sale firme. Mai mulți creditori importanți au obținut recent executarea sa silită sau emiterea unor ordonanțe de plată. Datoriile lui Pleșcan depășesc suma de un milion de euro, dar acestea cresc pe zi ce trece, ca aluatul. În tot acest timp, Pleșcan este cel mai vehement contestator al cunoscutului proiectul imobiliar Silk District, inițiat de colosul financiar Prime Capital, fondat de foști manageri ai fondului de investiții sud-african NEPI, și menit să schimbe întreaga zonă industrială a Iașului.
Afacerea ISPAL s-a dus pe apa Sâmbetei: La fel și averea patronului Ovidiu Pleșcan, cel care a fost pe deplin convins că se va îmbogăți în urma comercializării mobilei de lux. Din cauza datoriilor imense, creditorii și băncile i-au scos bărbatului averea la mezat.
Potrivit unui anunț de vânzare-imobiliară aflat pe masa executorului judecătoresc Ciprian Constantin Zacornea, în ziua de 3 octombrie 2019, la ora 10.00, la sediul BEJ are loc vînzarea unu teren arabil în suprafață de 595 mp, situat în extravilanul comunei Aroneanu, la cca 2 km de Primăria comunei. Terenul care-i aparține lui Pleșcan a fost scos la vânzare la prețul de 17.500 de lei în contul unei datorii față de creditorul SC Losan Depot SRL, o societate cu sediul în Brașov. Debitul lui Pleșcan către brașoveni ajunge la suma de aproximativ 400.000 de lei, acesta reprezentând garanție plus cheltuielile de executare aferente până la soluționarea cazului. În acest dosar, patronul ISPAL are calitatea de debitor avalist, iar datoria este aferentă unui titlu executoriu reprezentat de un bilet la ordin emis la data de 20 decembrie 2018 și scadent la data de 28 ianuarie 2019. Conform extrasului de carte funciară din 1 iulie 2019, terenul este grevat de o somație imobiliară emisă de BEJ Zacornea în favoarea creditorului SC Losan Depot SRL dar și de un act administrativ emis de BEJ Mihai Florea, pentru suma de 3.958.209,76 lei, plus alte cheltuieli de executare. Prețul de începere a licitației este de 50 la sută din suma de 35.000 lei, prevăzută în prima licitație și a fost stabilit prin expertiză de către expertul tehnic judiciar Liliean Lazăr, raportul fiind depus la dosarul de executare. Practic, cele două dosare de executare vor fi conexate, rezultând astfel o datorie finală de aproximativ 4,4 milioane de lei, echivalentul unui milion de euro. De cele două dosare se va ocupa același executor judecătoresc, Ciprian Constantin Zacornea.
ISPAL, într-o situație financiară dezastruoasă și fără ieșire
Administratorul cunoscutului brand de mobilă de lux ISPAL se află într-o situație financiară extremă. Pe motiv că a acumulat datorii la chirie și utilități de peste 10 miliarde de lei vechi, locatorul Teba Industry a cerut justiției să decidă evacuarea firmei ISPAL (în calitate de locatar) din spațiile și imobilele închiriate în Iași, pe B-dul Calea Chișinăului 22. Evacuarea ISPAL a devenit realitate la sfârșitul lui 2018 cînd judecătorii au bătut definitiv decizia în cuie. Brandul ISPAL a dat semne de oboseală și de faliment încă din 2017 când a reușit să acumuleze datorii imense la Ministerul de Finanțe, acestea depășind un milion de lei. Pe de altă parte, asociatul majoritar de la ISPAL, Ovidiu Pleșcan, a fost afectat foarte tare în calitate de persoană fizică, de prăbușirea dură a propriei sale firme. În scurt timp, tot mai mulți creditori au obținut, în ultimii doi ani, executarea silită sau emiterea unor ordonanțe de plată împotriva afaceristului.
Arabesque are de recuperat 100.000 de lei
De exemplu, distribuitorul de materiale de construcții Arabesque are de recuperat de la Pleșcan aproape 100.000 de lei, din care 89.000 reprezintă datoria inițială iar 10.000 lei penalitățile aferente. La un moment dat, Ovidiu Pleșcan s-a plâns că el a făcut investiții majore în spațiul pe care l-a închiriat pe Calea Chișinăului și că Teba Industry îi urmărește toate biletele la ordin, incidente în bănci, pentru al pune în dificultate. Legat de acest aspect. Patronul ISPAL mai este executat silit și de Alpha Bank într-un dosar care se află în prezent pe masa executorului judecătoresc Bogdan Tufeanu. Urmează în ordine un dosar de executare silită cu SC Regency Company, cazul aflându-se la BEJ Asociați Andreea Darie și Cristian Lupu Nicolăiță. Într-un ultim dosar de executare, Pleșcan are mari probleme financiare și cu consorțiul Mall România. Cei din urmă au solicitat executarea silită a șefului ISPAL pentru debite importante, cazul aflându-se în lucru la executorul judecătoresc Dragoș Iovu. În majoritatea cazurilor prezentate, afaceristul a avut calitatea de fidejusor (fidejusiunea fiind un mijloc de garanție personală). Mai precis, bărbatul ar fi garantat personal (n.r. – pe persoană fizică) credite importante pe care le-a obținut ISPAL. La final însă, totul s-a întors împotriva lui, creditorii obținând pe bandă rulantă, în justiție, executarea silită a averii personale.
Nicu SAMSON