Cel mai bogat afacerist din domeniul HoReCa din Iași vrea să țepuiască statul Român cu o sumă ridicolă. Deși deține o avere colosală, Fadi Ramadan, patronul restaurantului Fenice Palas, își complică existența pentru a nu plăti suma de 22.000 lei către bugetul de stat. În calitate de asociat și administrator al unei societăți comerciale, Fadi Ramadan a ascuns situația financiară reală a companiei pentru a scăpa de datoria înregistrată către Finanțe. Reprezentanții ANAF au descoperit găinăria milionarului și acum cer instanței să plătească din banii personali cei 22.000 de lei.
În iunie 2020, Ramadan Fadi și Al Sibai Radwan, în calitate de asociați și administratori ai societății SC LOFT MALL SRL, hotărăsc dizolvarea și radierea societății. La sfârșitul lunii iunie se publică în Monitorul Oficial hotărârea Adunării Generale a Asociaților (AGA) în care se prevede dizolvarea și lichidarea în formă simplificată a societății Loft Mall SRL. Hotărârea AGA avea la bază declarațiile asociaților și administratorilor conform cărorasocietatea nu înregistrează datorii.Potrivit legii, lichidarea reprezintă un set de operațiuni constând în finalizarea tranzacțiilor comerciale aflate în curs, recuperarea creanțelor societății, transformarea bunurilor în bani și stingerea tuturor datoriilor societății. În cazul societăților care nu au datorii față de terți, lichidarea se face într-o formă simplificată, transferând eventualele active (bani sau bunuri) direct în proprietatea asociaților.Numai că, potrivit informațiilor oficiale, la data publicării hotărârii în Monitorul Oficial, societatea Loft Mall înregistra datorii restante către bugetul de stat. Ceea ce înseamnă că patronul Fenice a furnizat date false despre situația financiară a firmei.Din datele oficiale obținute de 7 Iași rezultă că la data adoptării hotărârii de dizolvare a societății, SC LOFT MALL SRL avea obligații financiare neachitate către bugetul de stat în cuantum de 22.001 lei, compus din 19.801 lei debit principal, 1.471 lei dobânzi, 468 lei amenzi și penalități de întârziere în sumă de 729 lei.
ANAF către Registrul Comerțului: „Suspendați dizolvarea!”
Prin urmare, Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași a notificat Registrul Comerțului solicitând suspendarea procedurii de dizolvare și radiere. În același timp,în iulie 2020, DRGFP Iași a făcut opoziție la decizia de lichidare simplificată a societății, atacând decizia AGA la Tribunalul Iași.
”Vă solicităm să constatați că prin dizolvare și radierea societății, fără parcurgerea procedurii de lichidare, obligațiile fiscale datorate bugetului consolidat rămân neachitate. Radierea societății înainte de a fi finalizată lichidarea reprezintă o încălcare a prevederilor legale. Pe cale de consecință, vă solicităm admiterea prezentei opoziții temeinică și legală, cu consecința obligării asociațiilor Ramadan Fadi și Al Sibai Radwan la plata debitului datorat bugetului consolidat al statului în cuantum de 22.001 lei, precum și a suspendării procedurii începută de Oficiul Registrului Comerțului Iași până la îndeplinirea obligațiilor de plată menționate.” se arată în cererea transmisă de ANAF judecătorilor.
Fadi a încercat aceiași rețetă cu alte trei firme
În procesul dedizolvare și lichidare, lichidatorul are sarcina de a stinge datoriile acumulate de societate. Conform legii 31/1990 privind societățile comerciale, adoptarea unei hotărâri de dizolvare și stabilirea modului de lichidare este condiționată de asigurarea stingerii pasivului sau regularizarea lui în acord cu creditorii. Ori, în cazul societății Loft Mall, această condiție nu este îndeplinită, firma lui Fadi înregistrând o datorie în cuantum de 22.000 de lei față de Direcția Regională a Finanțelor Publice Iași. Prin urmare, hotărârea AGA de dizolvare și lichidare adoptată de asociații societății este ilegală. Prin declararea în fals a faptului că societatea nu are datorii, Fadi Ramadan a urmărit tocmai evitarea procesului de lichidare care ar fi presupus achitarea tuturor datoriilor. Societatea Loft Mall nu deține bunuri sau bani în conturi, ceea ce înseamnă că pentru stingerea datoriilor față de bugetul de stat ar fi fost buni de plată administratorii sau asociații societății, adică Ramadan Fadi și Al Sibai Radwan. Așa că, pentru a scăpa de plata celor 22.000 de lei către bugetul de stat, Fadi Ramadan a declarat în fals că societatea nu are datorii. Patronul restaurantului Fenice nu este la prima acțiune de acest fel. În anul 2018 Fadi Ramadan a încercat, după aceeași metodă, să radieze alte trei societăți comerciale în care era asociat și administrator, firme care înregistrau datorii către bugetul de stat.
Cel mai bogat patron HoReCa
Fadi Sleiman Ramadan deține împreună cu diferiți parteneri majoritatea restaurantelor și cafenelelor din Parcul Palas (Fenice, Tribeca, Madison, Czech In, ChefGalerie) precum și cafenelele La Corniche din Iulius Mall și Palas Mall. Fadi, cum îi spun apropiații, derulează afaceri și în zona imobiliară, deținând câteva zeci de apartamente pe care le închiriază preponderent studenților străini. Firmele lui Fadi derulează anual afaceri de ordinul milioanelor de euro. Anul trecut, Fadis Time a înregistrat o cifră de afaceri de 14 milioane de lei și un profit brut de 4,1 milșioane lei!Recent, Fadi Ramadan a inaugurat un nou restaurantsub brandul Fenice Palas în suprafață de 1.800 mp în cadrul complexului Iulius Town din Timișoara, investiție cifrată la aproximativ 1 milion de euro.
Rareș Neamțu
Zici ca trage aurolac sub pod la Alexandru la ce mecla are!