De pe urma procesului de partaj care vizează un apartament de pe strada Arcu, evaluat la doar 73 mii de euro, statul român vrea să acopere o parte din prejudiciul imputat lui SOV, care depășește suma de 180,3 milioane de euro. Judecătorii ieșeni au decis ca apartamentul să rămână fostei soții, Angelica Chioariu, iar sulta pe care aceasta ar trebui să o plătească lui Vântu va ajunge direct în conturile statului. Ani la rând, statul nu a reușit să recupereze mare lucru din paguba de sute de milioane de euro făcută de SOV, dar la procesul de la Iași, trei instituții – IPJ Iași, ANAF Buftea și DGFPJ Iași, s-au înghesuit pentru un amărât de apartament. În tot acest timp, SOV, din mijlocul domeniului său, oferă pe Facebook lecții de anteprenoriat, de macroeconomie politică, politică europeană și pozează în influencer.
Statul vrea să recupereze peste 180 milioane de euro de la afaceristul Sorin Ovidiu Vântu, cel cunoscut drept groparul Fondului Național de Investiții. De ani buni, statul se face că încearcă să recupereze banii de la fostul mogul media, condamnat la închisoare pentru infracțiuni economice. Doar că, ani la rând, instituțiile implicate în acest demers au bătut pasul pe loc, procesul de recuperare a sumelor prejudiciate de SOV fiind unul extrem de lent.
Cu greu, autoritățile au identificat un apartament din municipiul Iași, din zona Arcu, deținut de Sorin Ovidiu Vântu (68 ani) și de fosta sa soție, Angelica Chioariu (55 ani). Direcția Generală a Finanțelor Publice Iași a deschis un proces prin care cere banii de pe urma apartamentului de 62 metri pătrați, cu două camere, situat la parterul unui bloc de pe Șoseaua Arcu, cumpărat de cei doi soți în 1999.
Fosta soție va plăti sulta, dar banii ajung la stat. Datorii de 6.000 lei la întreținere
Apartamentul a fost evaluat la 383 mii lei (circa 77 mii de euro). Finanțele i-au chemat pe cei doi foști soți în judecată încă din 2020 pentru a se stabili partajul de bunuri, ca apoi statul să recupereze o parte din banii respectivi. După trei ani de termene, instanța a decis recent ca apartamentul să fie împărțit 50% – 50%, iar fosta soție a lui SOV să plătească în termen de șase luni o sultă de 191 mii lei (38.500 euro), bani care nu vor ajunge însă în conturile lui SOV, ci ale statului român. Însă, în timpul procesului, femeia, stabilită între timp în București, nu s-a lăsat și a contestat în mai multe rânduri expertiza asupra locuinței și a împărțirii apartamentului.
Culmea, la apartamentul respectiv s-au înregistrat restanțe la întreținere de circa 6.000 lei, sumă din care 3,100 lei reprezintă sumele neachitate, iar restul de aproape 2.900 sunt penalitățile.
Apartament cumpărat cu banii de la tata
Expertul care a evaluat apartamentul a stabilit inițial un preț de 83 de mii de euro, sumă contestată de Angelica Chioariu. Același expert a arătat că se impun renovări de 2.000 de euro, sumă de asemenea contestată de fosta soție a lui SOV. În cele din urmă, după mai multe rapoarte s-a ajuns la suma de 77.400 euro și de o renovare de circa 8.000 de euro. Totuși, Angelica Chioariu a arătat că suma este una prea mare raportat la zona respectivă.
„Observăm, așadar, că situația juridică a imobilului este una cel puțin delicată, fiind imposibil de încheiat acte juridice de dispoziție cu privire la apartament atât timp cât sarcinile enumerate nu sunt radiate din cartea funciară. Imobilul apartament din prezentul litigiu nu poate avea o valoare echivalentă cu cea a unor apartamente libere de orice sarcini din moment ce nu se știe dacă va putea fi vândut”, susținea Angelica Chioariu, fosta soție a lui SOV, în adresa către magistrații ieșenii.
Femeia a menționat că i se cuvine 80 la sută din apartamentul cumpărat în 1999, din moment ce locuința a fost cumpărată cu banii de la tatăl său, cel care avea mai multe terenuri în zona Pașcaniului. Tatăl femeii ar fi vândut acele terenuri, iar cu banii respectivi ar fi cumpărat apartamentul. Sorin Ovidiu Vântu și Angelica Chioariu au fost căsătoriți între 1987 și 2002.
Țepele lui SOV vechi de peste 20 ani
Conform raportului depus la dosar, au apărut șapte notări privind sumele pe care SOV le datorează statului român. Una dintre acestea face referire la 3,4 mii de miliarde lei vechi (69,3 milioane de euro în prezent), sumă cerută prin Inspectoratul Județean de Poliție în 2003 la solicitarea Înaltei Curți. SOV are un alt sechestru din 2011 de 83,1 milioane de euro, un altul de 7,3 milioane de dolari (6.8 milioane de euro) din 2012. De asemenea, pe numele acestuia a apărut un sechestru de 41 milioane lei (8,3 milioane euro) și un altul de 12,8 milioane de euro din 2013. La dosar a fost depusă și o cerere de la ANAF Ilfov pentru o ipotecă din Buftea de 324.786 lei (peste 65 mii euro) din 2014, dar și două sechestre asiguratoare impuse de instanță.
Cinci condamnări pentru fraude economice
SOV a fost condamnat în 2016 la 6 ani și 2 luni de închisoare de Curtea de Apel București pentru devalizarea Petromservice. În 2018, acesta a fost condamnat la 10 ani de închisoare într-un alt dosar de delapidare în ceea ce privește delapidarea patrimoniului Asociației salariaților SNP Petrom SA. În total acesta avea de executat 11 ani de închisoare prin contopirea pedepselor, de pe urma a cinci condamnări pentru infracțiuni economice. A fost eliberat condiționat din pușcărie în 2020. Artizanul falimentului FNI a devenit între timp influencer în mediul online. Pe Facebook, Sorin Ovidiu Vîntu este extrem de activ, devenind specialist chiar în politică externă.
Vlad ROTARU