Chirica și Alexe au inventat o instituție publică în care singurul angajat este directorul

Consilierul local Eduard Boz a fost numit director al Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi (AMTPI), un ONG lansat în martie anul trecut cu mare tam-tam și care ar trebui să gestioneze în mod unitar transportul la nivelul municipiului și al comunelor limitrofe @ Boz are salariu de aproape 2.000 de euro, dar nu-l poate încasa pentru că nu există fonduri @ Nu are subalterni și nici birou. Lucrează de acasă și s-a suspendat din Barou, deoarece noua funcție este incompatibilă cu calitatea de avocat @ Boz spune că face sacrificii pentru un mare proiect politic și că și-a fixat obiective pe termen, scurt, mediu și lung

Cadou de la partid în prag de sărbători: consilierul PNL Eduard Boz a fost numit în urmă cu câteva săptămâni director executiv al Asociației Metropolitane de Transport Public Iași. Acesta nu are însă motive serioase de bucurie, deoarece, deși i s-a fixat un salariu care se apropie de 2.000 de euro, bani în mână, nu va vedea prea curând vreo lețcaie. Asociația nu are fonduri, deoarece nu a strâns cotizațiile de la membrii, adică de la Consiliul Județean, Primăria Iași și celelalte primării ale comunelor din Zona Metropolitană. Mai mult, proaspătul director Boz nu are nici birou.

„Momentan, toate eforturile financiare și logistice le susțin din banii mei. Asociația va avea un buget numai după ce fiecare comună, municipiul Iași și județul Iași își vor aproba propriile bugete și vor vira cotizațiile. Dar, pentru că îmi doresc să avem rezultate cât mai repede, cheltui bani din propriile economii pentru deplasări, întâlniri, elaborarea de planuri. De la începutul anului, am reușit să vizitez fiecare primărie, am avut discuții cu fiecare în parte și am primit sugestiile de trasee rutiere. Am întocmit un draft al acestor trasee și el va fi supus dezbaterii publice în cel mai scurt timp”, explică Boz cum este viața de director.

Consilierul PNL a fost însă obligat să se suspende temporar din Barou, deoarece noua funcție este incompatibilă cu calitatea de avocat.

„Decizia de a prelua mandatul de director executiv al Asociației a fost una foarte grea, deoarece am fost nevoit să mă suspend din profesia de avocat. O carieră pe care mi-am dorit-o din liceu și pe care am construit-o cu multe sacrificii în 12 ani de activitate”, a declarat Eduard Boz.

Conform statutului adoptat la înființarea Asociației, instituția are trebui să aibă mai mulți angajați, toți subordonați directorului executiv. Statul prevede o funcție de secretar, un contabil, consilieri juridici, dar și „un număr suficient de specialiști”.

Boz: „Este proiectul meu politic”

AMTPI a fost lansată în martie 2021 cu mare tam-tam, ședințe și conferințe de presă în care fondatorii Mihai Chirica și Costel Alexe s-au întrecut în vorbe mari. De atunci însă nu s-a petrecut mai nimic. Cu toate acestea, Boz spune că treaba este de fapt serioasă.

Din AMPTI fac parte Consiliul Județean, Primăria Iași și administrațiile comunelor limitrofe care formează așa-zisa Zonă Metropolitană: Aroneanu, Bârnova, Ciurea, Comarna, Holboca, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Tomeşti, Ţuţora, Ungheni, Valea Lupului şi Victoria. Pe hârtie, asociația ar trebui să gestioneze transportul public în mod unitar la nivelul Zonei Metropolitane. Un proiect mare asumat de Alexe și Chirica este trenul metropolitan. Și acesta a rămas tot la stadiul de idee.

Consilierul PNL susține că acest mandat la conducerea AMPTI reprezintă de fapt un proiect politic pe care și-l asumă, un examen de admitere în politica mare.

„Vă spun că motivația de a mă implica în acest proiect este dată de dorința de a avea în activitatea mea politică rezultate concrete pentru comunitate. Am stabilit chiar și obiective.  Pe termen scurt, elaborarea traseelor metropolitane rutiere. Să asiguram conectarea fiecărui sat pe trei direcții: în primul rând cu centrul urban, care este Iașul, în al doilea rând cu centrul administrativ al comunei, iar nu în ultimul rând, cu noile parcuri tehnologice. Pe termen mediu, obiectivul este dezvoltarea transportului pe linia ferată pe infrastructura existentă, dar să nu uităm și celelalte mijloace de transport alternativ cum ar fi bicicletele. Pe termen lung, obiectivul este construcția de infrastructură nouă de transport” , a mai spus Eduard Boz.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here