Paravanul unei afaceri de 120.000 de euro din bani publici: o bătrână de 73 de ani dintr-un sat de la capătul județului

@ O firmă nou-înființată și fără personal calificat a prins în doar două luni contracte de consultanță de la trei primării pentru pentru accesarea unor finațări prin PNRR @ Oficial, administrator și unic asociat al societății este Emilia Boz, o femeie în vârstă de 73 de ani din satul Bosia, comuna Ungheni @ În realitate, firma este condusă de fiica acesteia, Angela Zacornea, fost funcționar public în cadrul AJOFM @ Zacornea și-a dat demisia la începutul acestui an din AJOFM, plecând de la un salariu de 6.000 lei net lunar la contracte de 600.000 de lei în două luni @ Contractele au fost atribuite prin încredințare directă, dar primarii nu știu să explice de ce au ales o firmă fără experiență în domeniu și fără personal calificat @ „Compartimentul de achiziții publice se ocupă, nu știu la ce fază este”, a spus Damian Butnaru, primarul comunei Mogoșești-Siret @ Proprietara de facto a firmei susține că nu a fost sprijinită pe linie politică @ „Am fost funcționar public și nu puteam să dețin o firmă pe numele meu. Am înființat o societate pe numele mamei mele și am accesat un proiect de tip start-up. Nu sunt afiliată politic. Nu m-a ajutat nimeni. Nu am angajați specialiști pe proiectare și pe studii de fezabilitate. Lucrez cu alte firme cu contract de colaborare”, ne-a declarat Angela Zacornea

În decurs de două luni, o firmă nou-înființată și fără personal calificat, a primit prin încredințare directă, trei contracte în valoare totală de 600.000 lei pentru consultanță și elaborarea unor studii de fezabilitate pentru accesarea unor finațări prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Oficial, administrator și unic asociat al societății este Emilia Boz, o femeie în vârstă de 73 de ani din satul Bosia, comuna Ungheni. În realitate, firma este condusă de fiica acesteia, Angela Zacornea, fost funcționar public în cadrul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Iași (AJOFM). Zacornea și-a dat demisia la începutul acestui an din AJOFM, plecând de la un salariu de 6.000 lei net lunar la 600.000 de lei în două luni. Zacornea este specialistă în consultanță privind plasarea forței de muncă, dar asta nu a împiedicat-o să obțină contracte de 120.000 de euro pentru întocmirea unor studii de fezabilitate privind înființarea de sisteme integrate de colectare și valorificare a gunoiului de grajd! Studiile pe care trebuie să le întocmească firma Angelei Zacornea sunt decontate prin PNRR, adică din fonduri europene!

Cum se fac atribuirile de contracte pe bani europeni? Care sunt criteriile? Primarii implicați dau din umeri și se fac că nu știu, de parcă ar fi paznici la oi, nu cei care taie și spânzură în comunele lor. Beneficiara banilor recunoaște că nu are experiență și că pentru a duce la îndeplinire aceste contracte va apela la specialiști externi. Contribuția ei este zero! Dar totuși ea își va trage o sumă importantă de bani fără a avea nicio contribuție, niciun merit! Cazul nu este singular. Există zeci de firme bidon, cu un laptop și zero angajați, prin care se scurg banii de consultanță din primăriiile de comune. Sunt zeci de milioane de euro sifonați anual de rețele bine puse la punct. Primarii sunt adevărați jupâni care se înbogățesc doar din hârtii și machete, multe fără nicio finalitate. Școlile cad peste copii, nu există bani pentru dotări, în schimb se cheltuie milioane de euro pe nimic.

600.000 lei în două luni

Pe 11 iulie 2023, firma Global Construct Acaz SRL primește prin încredințare directă un prim contract în valoare de 200.000 lei de la Primăria Avrămeni, județul Botoșani. Obiectul achiziției: întocmire studiu de fezabilitate pentru „Dezvoltarea infrastructurii pentru managementul gunoiului de grajd și al altor deșeuri agricole compostabile”. La mai puțin de o lună distanță, firma primește pe tavă cel de-al doilea cadou: 200.000 lei de la comuna Mogoșești-Siret pentru un SF similar. Începutul lunii septembrie vine și cu ce de al treilea contract de 200.000 lei, de la Primăria Costești, și tot pentru un SF privind înființarea unui sistem de colectare a gunoiului de grajd. Așa cum spuneam, firma Global Construct Acaz nu are experiență în domeniul consultanței și nici personal specializat pentru a realiza obiectul contractelor încheiate. Prin urmare, se ridică întrebarea legitimă, pe ce criterii i-au dat cele trei primării contractele pentru întomirea studiilor de fezabilitate? Cum au ajuns edilii și funcționarii la concluzia că firma Global Construct Acaz este cea mai bună și poate duce la îndeplinire obiectul contractului?

Primarii, ”fete mari” și naive

7IAȘI a încercat să afle de la primarii comunelor Costești și Mogoșești Siret răspunsurile la aceste întrebări. Am vrut să știm cum se cheltuie sume de importante de bani, ce se alege de finanțările europene și cine este responsabil pentru aceste anomalii?  Binențeles că primarii celor două comune nu știu nimic și nu au nicio implicare în modul cum se cheltuie banii instituțiilor pe care le conduc. Ca de fiecare dată, „cei de la achiziții” sunt vinovați. Edilii sunt niște „fete mari” și naive care nu cunosc astfel de arnjamente. Toți indică contractarea prin sistemul public de achiziții ca și cum această societate ar fi fost extrasă  ca la loterie, aleatoriu, când de fapt ea a fost selectată cu bună știință după discuții prealabile cu reprezentantul acesteia.

Nu am mai colaborat cu firma asta, a fost selectată pe Sicap de cei din primărie. Oricum nu se poate face nimic pentru că terenul selectat este intravilan și nu pot face proiectul, ne trebuie un teren în extravilan. Deci voi anula contractul pentru că nu am încotro. Voi căuta un alt teren. Pe 15 septembrie s-a deschis sesiunea la AFM și atunci a trebuit să anulez contractul pentru că era în desfășurare pe un alt teren. Voi relua procedura. Nu știu cu ce firmă, ele vin pe Sicap”, a spus Aurel Doacă, primarul comunei Costești.

După ce a aruncat vina pe funcționarii din subordine, primarul din Mogoșești Siret a promis că va reveni telefonic cu detalii și lămuriri despre contextul în care a fost încheiat contractul. Nu a mai răspuns ulterior la mobil în ciuda insitențelor noastre.

Compartimentul de achiziții publice se ocupă, nu știu la ce fază este. Nici nu ți cunosc personal pe cei de la firmă. S-a făcut pe Sicap, cei de la achiziții știu. Voi vorbi cu ei ca să aduc lămuriri”, a spus Damian Butnaru, primarul comunei Mogoșești-Siret.

Nu sunt afiliată politic. Nu m-a ajutat nimeni

Global Construct Acaz SRL a fost înființată pe 21 iulie 2022. Anul trecut a avut o cifră de afaceri de doar 6.000 de lei. Activitățile principale ale societății sunt construcțiile și plasarea forței de muncă. A accesat un proiect de finanțare nerambursabilă de tip start-up și a primit de la statul român 200.000 de lei pentru echipamente și dotari. Global Construct Acaz nu are personal specializat pe lucrări de construcții sau proiectare. Singura persoană angajată este administratorul de facto al societății, Angela Zacornea, care este specializată în activități specifice agențiilor de plasare a forței de muncă. Cum a reușit această firmă fără experiență și fără personal calificat să obțină trei contracte în valoare de 600.000 lei pentru consultanță și elaborarea unor studii de fezabilitate privind înființarea unui sistem integrat de colectare și valorificare a gunoiului de grajd?! Ne spune chiar persoana care a tras lozul câștigător: mergând din ușă în ușă, din Primărie în Primărie. Iar în lipsa experienței, unii edili i-au dat contractele pe ochi frumoși!

Am fost funcționar public și nu puteam să dețin o firmă pe numele meu. Am înființat o societate pe numele mamei mele și am accesat un proiect de tip start-up. Nu puteam să renunț și să pierd proiectul și banii, așa că mi-am dat demisia din AJOFM Iași și am început să mă ocup de firmă. Am mers din primărie în primărie și astfel am câștigat acele contracte. Nu sunt afiliată politic. Nu m-a ajutat nimeni. Nu am angajați specialiști pe proiectare și pe studii de fezabilitate. Lucrez cu alte firme cu contract de colaborare. Nu am încasat încă niciun ban de la aceste primării” ne-a declarat Angela Zacornea.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here